PH U BOĆANJU

Kapetan Vargona nakon osvajanja titule viceprvaka Hrvatske u Komiži: “Ovo je iznad svih očekivanja”

Valentina Prokić

Davor Jelovica (Vargon)/Foto Arhiva NL

Davor Jelovica (Vargon)/Foto Arhiva NL

Mislim da nismo mogli puno više jer je već i ovo što smo napravili iznad svih očekivanja s obzirom na ekipe koje su sudjelovale na završnom turniru - kaže Jelovica



RIJEKA Boćari riječkoga prvoligaša Vargona osvojili su titulu viceprvaka Hrvatske na završnom turniru, što je proteklog vikenda odigran u Komiži. Bolji od Riječana ovog su puta bili boćari Bistona (16:10), koji su osvojili svoj prvi naslov prvaka. Vargon je drugu godinu zaredom viceprvak Hrvatske, prošle su godine na Podvežici poraženi od Pule, koju je u Komiži novi prvak izbacio iz polufinala.


– Mislim da nismo mogli puno više jer je već i ovo što smo napravili iznad svih očekivanja s obzirom na ekipe koje su sudjelovale na završnom turniru. Istra Poreč, koju smo pobijedili u polufinalu, bila je na neki način favorit u tom susretu jer nas je dvaput pobijedila u ligaškom dijelu prvenstva. Zbog toga su i mislili da je mjesto u finalu rezervirano za njih te su imali određeni pritisak, dok smo mi, s druge strane, na Vis doputovali posve neopterećeni rezultatom. Lani to nije bio slučaj jer smo finale igrali na svom terenu – rekao je kapetan Vargona Davor Jelovica.


Promjene


Prve klasične igre Vargon je dobro otvorio, završilo je 4:4, ali je postojala i šansa za 6:4 u korist Riječana.




– Mogli smo do boljeg rezultata jer se trojka vratila iz minusa od 1:6 u egal na 6:6, no nismo uspjeli. Bilo je važno ne imati preveliki zaostatak za Bistonom. Znali smo da smo u deficitu u brzinskim izbijanjima i štafeti, koji su otišli na njihovu stranu, ali u preciznom izbijanju smo dobri. Jedno smo dobili, a bili smo na najboljem putu da dobijemo i drugo, ali jedna dvojbena sudačka odluka je poremetila tijek igre. Na kraju je igrač Bistona pogodio balina za pobjedu. U zadnje igre ušli smo sa 12:6, a iako smo imali još šanse, Biston ima vrlo kvalitetne igrače koji nisu dozvolili preokret – dodao je Jelovica.


No, bez obzira na poraz u finalu, iza Vargona je dobra sezona.


– U prošlom prijelaznom roku bilo je dosta promjena u ekipi, ostali smo bez gotovo pola momčadi. Tako da je iza nas dobra sezona. Vjerujem da je i uprava kluba zadovoljna kako smo odradili ligaški dio i doigravanje. Imamo spoj mladosti i iskustva, Vukelić, Petz i Jakominić imaju prilike učiti od kvalitetnih igrača, nekadašnjih reprezentativaca, kao i od nekolicine najboljih igrača županije – rekao je kapetan Vargona.


Superliga


Hrvatski boćarski savez najavio je da će se u idućoj sezoni ponovo igrati jedinstvena Superliga koju će činiti deset klubova, a sezonu 2022./2023. osam klubova. Iduće sezone više neće biti discipline bližanje i izbijanje u krug u kojoj, uz pojedinačno klasično, jedino do izražaja dolaze sve kvalitete i mogućnosti igrača.


– Na nama je da se prilagodimo, igramo i treniramo. Svima će biti isto, netko je više zadovoljan odlukama, netko manje, ali mi igrači ionako ne možemo utjecati na to – kaže Jelovica koji je zadovoljan kada su u pitanju rezultati njegove momčadi.


– Zadovoljan sam, iako je prošla sezona rezultatski bila malo uspješnija. No, najvažnije je da je cijela momčad odigrala kvalitetnije, za što bih nam dao vrlo dobru četvorku – zaključio je Davor Jelovica.


Pula i Biston na polufinalu Kupa europskih prvaka

Vargon ove sezone neće igrati na međunarodnoj sceni, budući da će priliku za to imati prošlogodišnji i ovogodišnji prvak, odnosno Pula i Biston, koji će u lipnju nastupiti na polufinalnom turniru Kupa europskih prvaka. Riječ je o najjačem klupskom međunarodnom natjecanju što će se igrati u Puli, s kojeg će dvije prvoplasirane momčadi osigurati plasman na finalni turnir što je na rasporedu u studenom. U Puli će osim hrvatskih prvaka igrati i Maini iz Budve, pobjednik pretkola Kupa europskih prvaka, te predstavnik Slovenije.