Skandal

Riječani izbačeni iz Boćarskog kluba Pula: “Ovo je sramota, izbačeni smo jer Zemunović nije htio da nam se uruče priznanja”

Boris Vidulin

PREKID SURADNJE UMJESTO CVIJEĆA - Nives Jelovica/Foto V. KARUZA

PREKID SURADNJE UMJESTO CVIJEĆA - Nives Jelovica/Foto V. KARUZA

Zemunović se nije složio da nam se u Poreču uruče priznanja za povijesni uspjeh na SP-u, iako je na dodjelu pozvana kompletna reprezentacija, i to od strane Istarskog boćarskog saveza - kaže Nives Jelovica



PULA Posljednja dva kola Super hrvatske boćarske lige i jedno kolo Hrvatske ženske boćarske lige otkrili su jedan zanimljiv detalj kod BK Pula, odnosno ŽBK Pula. Naime, u sastavima nisu bili Nives i Davor Jelovica. Naravno da je to pobudilo zanimanje u boćarskim krugovima jer su supružnici iz Rijeke, jako važni i nezamjenjivi članovi pulskih ekipa. Posebice jer je Nives predvodila Pulu do osvajanja premijernog naslova prvakinja Hrvatske, a odmah potom i do naslova prvakinja Europe.


– Nitko se nema pravo izdignuti iznad kluba, nitko nema pravo smatrati da je veći od kluba, a kada se to dogodi, onda je jasno što slijedi. Odlazak – poručio je Suad Zemunović, voditelja obje selekcije Pule. – I nisam to ja, Suad Zemunović, izmislio. To je naprosto tako jer bi sve drugačije od toga vodilo u propast kluba. Jako mi je žao što se to dogodilo jer znamo što Nives Jelovica i njezina igra znači u svijetu boćanja. Mislim da je ona još dugi niz godina mogla puno toga donijeti klubu i klub njoj. Ona je jedna od najjačih boćarica svijeta i nema potrebe govoriti da ju je trenutno naprosto nemoguće nadomjestiti. Davor je također bio važan član ekipe, ali ponavljam, svjestan sam gubitka u igračkom smislu, ali iznad kluba ne može biti nitko – rezolutan je i pod cijenu rezultata bio Suad Zemunović.


Što se zapravo dogodilo, nije želio otkriti.




– Karakterno se ne slažemo i tu je puklo kada govorimo o ženskom klubu, to je sve što mogu reći na tu temu. Onda se Davor Jelovica zaštitnički postavio prema svojoj supruzi, što je posve normalno, no ispalo je sasvim suprotno od onoga što su valjda očekivali pa se dogodilo da je i on postao bivši igrač. Ja sam bio spreman prihvatiti ispriku, bio sam spreman prijeći preko toga da su oni shvatili pogrešku, ali budući da smatram da nemaju namjeru uputiti riječi isprike i da ne shvaćaju neke norme ponašanja u klubu, suradnja više nije moguća te mislim da je tu naša priča završena.


Uvjeti


Dojam da bi se sve ipak moglo »izgladiti«, splasnuo je njegovom sljedećom rečenicom.


– Oni su, što se mene tiče, slobodni igrači i mogu prijeći u bilo koji drugi klub, ali pod mojim, odnosno uvjetima kluba. Ako se to ne dogodi, pauzirat će sljedećih šest mjeseci jer bez pristanka BK i ŽBK Pula ne mogu nigdje do kraja sezone. Nisam u klubu zbog interesa, nema tu zarade, već to činim iz zadovoljstva, a ako je narušena atmosfera i ako s grčem dolaziš na treninge i utakmice upravo zbog te atmosfere, onda to sve više nema smisla. Kako se to ne bi dogodilo, zahvalili smo se Davoru i Nives – zaključio je Suad Zemunović.


U zraku je i dalje ostalo pitanje što se zapravo dogodilo i zbog čega bračni par Jelovica više neće kao domaćin boćati u dvorani SRC Veruda-Uljanik. Pojašnjenje je, bez imalo okolišanja, dala upravo Nives Jelovica.


– Predsjednik BK Pula i voditelj ŽBK Pula Suad Zemunović nije se složio s time da nam se uruče priznanja za povijesni uspjeh hrvatskog ženskog boćanja ostvarenog na SP-u za boćarice i miješanom SP-u u okviru završnice muškog Kupa europskih prvaka koji se održavao u boćarskoj dvorani »Veli Jože« u Poreču bez njegovog odobrenja.


Na finalni susret KEP-a i na samu dodjelu priznanja pozvana je kompletna reprezentacija i stručni stožer koji je sudjelovao na SP-u i to od strane Istarskog boćarskog saveza i organizatora KEP-a te to nema nikakve veze sa ŽBK Pula. Mislim da je nedopustivo i neprihvatljivo da mi predsjednik BK Pula i voditelj kluba ŽBK Pula uvjetuje gdje mogu ići u svojstvu reprezentativke i(li) u svoje slobodno vrijeme.


U Pulu sam došla po pozivu, odradila sam do kraja sve svoje obaveze, ostvarili smo svi skupa jako lijepe klupske uspjehe te mislim da je način na koji sam »izbačena« i način na koji mi se uvjetuje daljnji nastavak karijere sramotan – rekla je Nives Jelovica, koja je ove godine u pet disciplina u kojima je nastupila na prvenstvu Hrvatske u Kastvu osvojila pet medalja, četiri zlatne i jednu brončanu.


Treniranje strogoće


Davor Jelovica stao je u obranu svoje supruge Nives i ispao žrtva.


– Moja je jedina pogreška što nisam dao da netko na takav način blati Nives i njezinu reputaciju koju je stvorila u svijetu boćanja. Stao sam na njezinu stranu, pokušao sam razumno reći Zemunoviću da griješi i zato sam izbačen iz ekipe.


Za shvatiti meritum stvari, treba znati da su sve reprezentativke i u Rijeci za vrijeme utakmice Vargona i Istre Poreč od strane boćarskog saveza Primorsko-goranske županije dobili prigodne darove za ostvaren uspjeh i to nije bio problem. No, kada se po istom principu i Istarski boćarski savez želio zahvaliti reprezentativkama, želio da dobiju cvijeće i pljesak za ostvareni uspjeh, onda je to bio problem jer se sve događa u Poreču, a to je doslovno smiješno.


Apsurdno je što su se na istome mjestu pojavile još dvije igračice ŽBK Pula, Ria Vojković i Ema Maršanić, koje su došle u istom svojstvu kao i Nives, no samo se na njoj trenira strogoća, što nema nikakvog smisla. Mi smo čak i bili spremni na povratak u klub pod određenim uvjetima, a odnosi se na plaćanje zaostalih isplata, ali očito da sa Zemunovićeve strane nije bilo interesa i želje da se »zakopaju ratne sjekire« pa smo osvajanjem ukupno pet naslova prvaka države u raznim disciplinama u protekla dva tjedna završili svoj angažman u Puli – još izravniji je bio Davor Jelovica o slučaju u kojem ne postoji pobjednik. Baš svi su akteri gubitnici, na osobnoj, klupskoj, ali i reprezentativnoj razini.