Kvalifikacije za Super ligu

Sumrak riječkoga prvoligaškog boćanja, dani ponosa i slave u Jadranovu

Valentina Prokić

Boćari Sv. Jakova

Boćari Sv. Jakova

Teško je reći kad ćemo se vratiti, ali vjerujem da hoćemo. Nadam se da ćemo se posložiti, konsolidirati redove i da se možemo vratiti već iduće sezone - rekao je Čedo Vukelić, trener Vargona



RIJEKA  Rijeka prvi put u 70-godišnjoj povijesti neće imati predstavnika u Super ligi boćara, najvišem rangu natjecanja. Kolektiv s Podvežice, koji je dugi niz godina bio institucija jugoslavenskog, a zatim i hrvatskog boćanja, iduće će se sezone natjecati u nižem rangu, točnije Prvoj HBL sjever, nakon što je u u kvalifikacijskoj utakmici poražen od ovogodišnjeg prvaka Prve HBL sjever, Svetog Jakova iz Jadranova.


– Rikard Benčić, danas Vargon, bio je institucija u Jugoslaviji, a onda i u Hrvatskoj. Nikada nisu bili tako slabi kao sada, uvijek su bili u gornjem dijelu ljestvice. Ovo je tužno za gledati, ali koliko para, toliko muzike – komentirao je Furio Nacinovich, dugogodišnji boćar Marija Gennara, redoviti gost na boćarskim tribinama, čiji je unuk član novog superligaša iz Jadranova, pa nije želio propustiti kvalifikacijski susret što je odigran u Krku.


Brojni odlasci


Trener Vargona Čedo Vukelić nije krio razočaranje ishodom kvalifikacija i ispadanjem njegove momčadi u niži rang natjecanja. Vukelić je u klubu od 1993. godine, prvo je bio igrač, a kasnije i trener.




– Poraz je prebrzo došao. U zadnjih deset minuta prvih klasičnih igara još smo bili u igri, u paru i jednom pojedincu, a trojka nije koristila ponuđene šanse za preokret – komentirao je razočarani Vukelić, svjestan da je klub trenutno na najnižim granama od početka svojega postojanja.


– U zadnje dvije sezone otišlo nam je 12 igrača, to je jedna kompletna postava i to se ne može tek tako nadomjestiti. Nadam se da će klub brzo stati na noge. Radimo s mladima, ove godine su naši kadeti prvaci hrvatske lige, lani su juniori bili prvi u svojem uzrastu. Nadam se da će ti mladi igrači nastaviti igrati i ponovno dignuti Vargon – dodao je Vukelić.


 


Izvjesno je da će put povratka među superligaše biti dug i trnovit.


– Teško je reći kad ćemo se vratiti, ali vjerujem da hoćemo. Nadam se da ćemo se posložiti, konsolidirati redove i da se možemo vratiti već iduće sezone. Čestitam Svetom Jakovu, upravi, treneru Matetiću, igračima i svim njegovim navijačima na plasmanu u Super ligu – zaključio je Vukelić.


S druge strane, u Jadranovu žive dane ponosa i slave. Klub koji je osnovan 18. studenoga 1995. godine plasmanom u najviši rang natjecanja ostvario je povijesni uspjeh. Trener Jakovara Vjekoslav Matetić nije mogao svoju momčad voditi na kvalifikacijskom dvoboju protiv Vargona jer je kao izbornik hrvatske reprezentacije otputovao u Alžir na Mediteranske igre te ga je na odgovornoj funkciji zamijenio predsjednik kluba Ivica Šaban.


– Bio sam nervozan, ne samo zbog trenerske uloge, već i zbog ključne utakmice. Znao sam da vjerojatno neću igrati jer su mlađi bolji i spremniji, pa se javila ona pozitivna nervoza. Nije bilo lako voditi momčad, nije bilo lako niti Vjeki koji je bio u Alžiru, ali je stalno bio na vezi s nama. Jer Vjeko je radom doveo ovu ekipu do Super lige, uz pomoć nekolicine nas starijih koji smo mu bili logistika i desna ruka. Ovo je bila povijesna utakmica za Sveti Jakov i cijelo Jadranovo. Očekivali smo pobjedu jer smo bili spremni igrati kvalifikacije. Dečki su bili fenomenalni cijelu godinu i ovo je šlag na kraju povijesne sezone. Šteta bi bilo ne iskoristiti ovakvu priliku. Vargon je iskusna ekipa, neću reći bolja, ali ipak je iskusna. Na kraju je rezultat bio neočekivan, pogotovo nakon prvih igara i tehničkih disciplina jer nisam očekivao da će sve biti tako brzo riješeno. Očekivao sam da ćemo voditi, ali ne ovako uvjerljivo – rekao je Ivica Šaban.


Uvjereni u uspjeh


Jadranovo je postalo prava boćarska sredina, ne zbog plasmana u Super ligu, već prvenstveno zbog brojnih mladih dečki koji svaki dan dolaze i žele igrati boće. Povijesni uspjeh Svetog Jakova sigurno će biti još jedan poticaj za dalje i starim i novim igračima.


– Plasman u Super ligu nam jako puno znači jer da je došlo do neuspjeha neki bi možda bili razočarani, možda bi ostali i dalje igrati, a možda bi se probali okušati u nekom jačem klubu. Dva naša najbolja igrača, Karlo Šaban i Lovro Šipek, bili su toliko uvjereni u pobjedu te da će Sveti Jakov uvesti u višu ligu. I svi drugi su tu doprinjeli, u to nema sumnje, ali njih dvojica su baš bili uvjereni u uspjeh. Nadam se da nećemo biti prolaznici u Super ligi, ne znam hoćemo li uspjeti osigurati ostanak, ali sigurno ćemo namučiti svakog protivnika – poručio je predsjednik Svetog Jakova Ivica Šaban.


Sveti Jakov ide dalje, ali sa svojim dečkima, mladim i talentiranim igračima. Možda će biti nekih promjena, ali to isključivo ovisi o financijskim mogućnostima.