Sportski direktor Saveza

Jasmin Repeša iz Opatije o reprezentaciji, odlasku mladih igrača i Ciboni: “Možemo očekivati odljev talenata”

Katarina Blažević

Foto PIXSELL

Foto PIXSELL

Do sada smo imali slučaj da samo vrhunski mladi igrači rano odu u NBA ligu, a sada imamo novost da su potentni mladi igrači traženi od koledža jer su ih i oni počeli plaćati. Zbog toga možemo očekivati odljev talenata - kaže Repeša



OPATIJA Košarkaški turnir »Liburnia kup«, tijekom kojeg su održani i obvezni seminari za trenere svih seniorskih liga, privukao je u Opatiju i vrh Hrvatskog košarkaškog saveza. Uz predsjednika Nikolu Rukavinu koji je pratio polufinalne susrete, u dvorani »Marino Cvetković« našli su se i glavni tajnik Josip Vranković te sportski direktor Jasmin Repeša, a jedno od predavanja za trenere održao je i izbornik reprezentacije Josip Sesar.


Analizirao je izbornik košarkaško ljeto, koje je bilo praktički pa – savršeno. Četiri pobjede u pretkvalifikacijama za Europsko prvenstvo, pa potom pet pobjeda na ipak kvalitetnijem turniru za kvalifikacije za Olimpijske igre… Jasmin Repeša, iskusni stručnjak koji je sredinom srpnja preuzeo poziciju sportskog direktora HKS-a, može biti itekako optimističan uoči sljedećih ciklusa hrvatske vrste.


Uspjeh je za Sesara bio još i veći kada se uzme u obzir na kakvu je paljbu naišao nakon izbora Upravnog odbora, ali i na zahtjevno sastavljanje popisa zbog raznih odgoda reprezentativaca.


Bogdanović klasa




– Htio sam zatvoriti seminar u Opatiji s analizom Sesara, upravo da mu dam na važnosti zbog svega što je napravio ovoga ljeta. To je lijepo pripremio, jednako kao što je cijeli svoj program napravio dobro, ne samo rezultatski, nego i kako je to sve izgledalo. Bila je milina biti s njima i dati im pokoji savjet kao stariji trener i sada direktor. Ponosan sam na sve. Odgode igrača? Bila je na početku jedna ne baš najbolja klima. Nije mirisala na dobro i možda je to sve i nas ujedinilo da pokažemo da ipak tu ima resursa i da sve to može izgledati puno bolje. Vjerujem da je mnogima koji su otkazali na kraju bilo i žao – kaže Jasmin Repeša, osvrnuvši se potom i na eventualnu buduću ulogu Bojana Bogdanovića.


Tijekom ljeta 2022. godine od trenutno najboljeg hrvatskog igrača puno se očekivalo, možda i previše. U posljednjem ciklusu, bez prvog lidera, ostatak momčadi dobio je veću ulogu, što se pokazalo kao – pogodak.


– Bogdanović je uvijek bio ne samo dobar igrač, nego ekstra klasa, i on može pridonijeti da sve to izgleda još bolje. Ove godine nije bio u programu jer je imao svojih obveza, ali nema razloga da, ukoliko postoje mogućnosti da se on vrati, netko razmišlja kako to nije dobra odluka za Hrvatsku. To bi bila sjajna stvar za reprezentaciju i za njega jer mislim da je najbolje da se karijera privodi kraju nekim rezultatom s reprezentacijom, odnosno potvrdom da je ipak jedan sjajan igrač – dodao je Repeša.


Sportski direktor odgledao je utakmice trećeg izdanja opatijskog turnira, koje je zaključeno obranom naslova Igokee, dok je jedini hrvatski predstavnik, Cedevita Junior, završila na četvrtom mjestu. Doduše, mlada momčad Damira Mulaomerovića imala je problema s virozom, a u gustoj borbi za treće mjesto poražena je 87:89 od Vienne.


– Privilegij je imati košarkaški turnir u Opatiji. Mislim da su to nevjerojatne zasluge Roberta Jurkovića i svaka mu čast jer je Opatija u svakom pogledu izazovno mjesto u kojem se može prošetati, dobro pojesti i družiti… Uz to, glavni razlog radi kojeg se dolazi je što se radi košarka. I to je zaista već dovedeno do jedne razine sjajne organizacije.


Interes i hrvatske košarke i svih koji dolaze ovdje je popularizacija košarke kao sporta. Cedevita Junior? Oni ipak imaju jedan specifičan program gdje je prije svega bitan razvoj igrača, a ne rezultat. To je mlada ekipa gdje je budžet iz godine u godinu manji, ali gdje igrači kao što su Vito Kučić i Toni Bilić dobivaju priliku. Igrali su s ekipom koja ima bitno veći budžet i koja je uigrana, tako da ne treba to gledati kao nešto loše.


Egzodus


A kada su mladi igrači u pitanju, nije novost što talenti rano odlaze iz Hrvatske, ali ono što je došlo kao iznenađenje ovoga ljeta je odlazak trojice mladih reprezentativaca na američka sveučilišta. Zvonimir Ivišić, Vice Zanki i Luka Krajnović odlučili su se na ovaj potez, a razlog egzodusa jest što od ove godine u SAD-u i sportaši na sveučilištima mogu biti plaćeni. Neslužbeno, radi se o ciframa i od 150.000 pa do čak 300.000 dolara po sezoni.


– To je otežavajuća okolnost. Do sada smo imali slučaj da samo vrhunski mladi igrači rano odu u NBA ligu, a sada imamo novost da su potentni mladi igrači traženi od koledža jer su ih i oni počeli plaćati. Zbog toga možemo očekivati odljev talenata koji su se u godinama ranije potvrđivali uglavnom na našim prostorima, a onda bi išli u jače lige. Svakako je to otežavajuća okolnost kada izgubimo igrača kao što je Krajnović, koji je bio najbolji strijelac lige, a to na kraju nije dobro ni radi publike jer mladi igrači privlače publiku i mlade ljude da treniraju košarku. Ali, to je trend na koji nažalost ne možemo utjecati.


Srbija se nedavno vratila sa Svjetskog prvenstva sa srebrom oko vrata, a potom odmah najavila i potencijalni izlazak iz ABA lige u budućnosti zbog »jačanja nacionalnog prvenstva«. Koje je stajalište Hrvatskog košarkaškog saveza oko tog pitanja?


– Volio bih da naši klubovi imaju konzistentniju politiku i strategiju, da znaju što hoće danas i sutra. Zagovornik sam da mladi igrači imaju što kvalitetniji razvojni program, ali istovremeno da imaju što bolje natjecanje primjereno njihovoj kvaliteti. Mislim da je bitno da se nađe kvalitetno natjecanje, bilo to naša liga, FIBA-ina natjecanja ili ABA liga. Međutim, da bi se jedan mladi igrač oblikovao u sjajnog igrača potrebno je ipak puno rada, dobrih utakmica, vremena… To je jedini pravi put – zaključuje Jasmin Repeša.


Stečaj Cibone i devastiranje klubova

Repeša je kao sportski direktor u kontaktu sa svim hrvatskim klubovima, a činjenica je da već godinama mnogi velikani imaju i velike financijske probleme. Cibona je nedavno otišla u stečaj


– Savez je napravio jedan financijski program potpore svim klubovima u Hrvatskoj i to je za jednu pohvalu. Radi se o bitnim sredstvima koja će stimulirati dobar rad i rezultat, a na kraju krajeva i proizvodnju igrača. Više od toga Savez za Cibonu teško može napraviti u situaciji u kojoj je. Meni je jako žao jer se smatram »djetetom Cibone« u trenerskom smislu jer sam tamo počeo svoju karijeru, vraćao se i pomagao kada se moglo pomoći.


Nažalost, loša poslovna politika već dugi niz godina dovela je do ove situacije. Sprječavanje istoga s drugim klubovima? Osobno iskustvom pokušavam pomoći i razgovarati sa svima onoliko koliko mogu, ali i zapravo onoliko koliko netko drugi hoće da mu se pomogne. Znate kako je, možete pričati, ali ako netko tjera svoje… Ali apsolutno mislim da je glavni problem kod nas to gotovo pa devastiranje klubova jer je jako malo onih koji imaju jasnu strategiju što hoće danas, a što bi trebali sutra, za godinu dana ili tri godine.