Onemogućeni treninzi u školskim dvoranama

INICIJATIVA ZA SPAS RIJEČKOG SPORTA Svi su za krilaticu u zdravom tijelu zdrav duh, a ne daju nam da se bavimo sportom

OSTAJU BEZ KROVA NAD GLAVOM? - Detalj iz susreta mladih košarkaša FSV-a i Škrljeva nekoliko dana prije korone/Foto M. GRACIN

OSTAJU BEZ KROVA NAD GLAVOM? - Detalj iz susreta mladih košarkaša FSV-a i Škrljeva nekoliko dana prije korone/Foto M. GRACIN

Zabranom bavljenjem sportskim aktivnostima u školskim dvoranama u kojima se održava preko 80 posto svih aktivnosti djece i mladih kreće početak kraja hrvatskog sporta - kaže Goran Lončar



RIJEKA Mladi riječki sportaši koji treniraju neki od dvoranskih sportova jučer su, po svemu sudeći, odradili posljednji trening u nekoj od gradskih dvorana koja je bila njihovo privremeno utočište, neki su pak još uvijek na prisilnoj pauzi koja je počela 13. ožujka kada je uslijed pandemije koronavirusa stavljen ključ u bravu svih sportskih objekata.


Do kada će trajati njihova pauza, ne zna se, budući da ne mogu trenirati u školskim dvoranama koje su inače bile njihov dom. Razlog je preporuka Ministarstva znanosti i obrazovanja temeljena na preporuci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo prema kojoj korištenje školskog prostora nije previđeno u druge svrhe osim za potrebe izvođenja odgojno-obrazovnoga rada.


Stoga su riječki klubovi pokrenuli inicijativu za spas riječkog sporta i nadležnim institucijama poslali dopis u kojem traže da im se omogući održavanje treninga u školskim dvoranama.




– Zabranom treninga i bavljenjem sportskim aktivnostima u školskim sportskim dvoranama u kojima se održava preko 80 posto svih sportskih aktivnosti osnovnoškolske i srednjoškolske djece i mladih kreće početak kraja hrvatskog sporta.


Klubovi dolaze u velike probleme, vlada velika neizvjesnost što će biti s nama i našom djecom. A odgovora nema – započeo je Goran Lončar, predsjednik i trener Košarkaškog kluba FSV, koji je pokrenuo ovu inicijativu.


– Inicijativa je krenula od »malih« klubova, našeg FSV-a, Odbojkaške akademije Petica i Muškog rukometnog kluba Kozala, mi smo upalili iskru, a plamen se ubrzo proširio pa su nam se počeli javljati i drugi klubovi. Imamo i podršku klubova čija djeca ne treniraju u školskim dvoranama i to je ono što me posebno raduje. Glas o nama se pronio, sad su istu inicijativu pokrenuli i Osijek, Šibenik, Split i Zadar, ali, nažalost, institucije i dalje šute.


Sušanj: Svima je u interesu da se djeca nastave baviti sportom

– U ovom se trenutku intenzivno radi na omogućavanju provedbe redovne nastave i produženog boravka poštujući upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo jer to je primarna uloga svake škole. Naime, u nekim će se školama, koje nemaju alternativnih rješenja, produženi boravak odvijati u sportskim dvoranama, kako je i sugeriralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja. U nekim će školama to biti jedina mogućnost organiziranja produženog boravka uz poštovanje fizičke distance i omogućavanja sigurnog okruženja što većem broju male djece dok njihovi roditelji rade. Podsjećamo da je riječ o djeci, odnosno roditeljima koji osim poludnevnog boravka nemaju drugu mogućnost sigurnog zbrinjavanja malih učenika nakon završetka nastave. Kako bi se sportskim klubovima čim prije omogućio nastavak rada u školskim sportskim dvoranama, u tijeku su intenzivni razgovori Grada Rijeke, Riječkog sportskog saveza, epidemiološke službe i ravnatelja osnovnih škola, razrađuju se jasni i strogi protokoli oko korištenja, održavanja i dezinficiranja dvorana kako one ne bi bile epidemiološki kompromitirane.
Postoji dobra volja svih subjekata da se korištenje nastavi bar u određenom obimu, pa bismo idućih dana trebali imati konačnu informaciju i eventualnu satnicu korištenja.
Vjerujemo da će sportski klubovi koji su za sada bez termina, odnosno svi sportski djelatnici koji u tim klubovima rade, a sigurno među njima ima i pedagoških radnika i roditelja, pokazati razumijevanje za činjenicu da nam je svima u interesu da se djeca nastave baviti sportom, ali trenutačni je prioritet osiguravanje početka nastave u svakoj školi u skladu s uputama Ministarstva znanosti i obrazovanja i epidemiološkim preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo – stoji u priopćenju Sande Sušanj, pročelnice Odjela za odgoj i školstvo Grada Rijeka.

Na ulici


Riječka inicijativa za spas sporta svoj je dopis poslala Odjelu za sport i tehničku kulturu Grada Rijeke, Odjelu za odgoj i školstvo Grada Rijeke, Stožeru Civilne zaštite PGŽ-a, gradonačelniku Rijeke, županu PGŽ-a, Hrvatskom olimpijskom odboru, Upravnom odboru za kulturu, sport i tehničku kulturu PGŽ-a, Nacionalnom stožeru Civilne zaštite te Ministarstvu turizma i sporta.


– Ovakve nepotrebne zabrane korištenja školskih sportskih dvorana uvod su u trajno odvajanje velikog broja djece od sportskih aktivnosti, što bi dugoročno moglo imati katastrofalne posljedice. Nestat će nekoliko generacija mladih sportaša, nestat će dugogodišnji mukotrpni trud i ulaganje klubova i vrijednih sportskih djelatnika koji su izgrađivali sustave rada, bazu djece, igrače, trenere i ostale sportske djelatnike uz golema financijska, materijalna i osobna odricanja.


Ključ uspjeha u bilo kojem sportu su ljudi, a ako djeci zabranimo trenirati i uskraćujemo im osnovno pravo na fizičku aktivnost kršimo jedno od osnovnih prava djece, pravo na igru i kretanje – dodao je Goran Lončar, koji je sa svojim košarkašima jučer odradio posljednji trening u dvorani »3. maj«.


– U gradskim dvoranama od idućeg tjedna na snagu stupa raspored koji je utvrđen prije zatvaranja dvorana 13. ožujka, što znači da ćemo praktički ostati na ulici i snalaziti se po vanjskim terenima kako znamo i umijemo. Svaka čast Gradu koji nam je omogućio termine u gradskim dvoranama, to je zaista hvalevrijedan potez, ali nama nije dovoljan.


Već nam se sada događa da je od treninga morao odustati velik broj djece jer ih roditelji nisu u mogućnosti voziti s jednoga kraja grada na drugi. A to znači da će klubovi ostati bez članarina, koje su glavni izvor njihovog prihoda. Mnogi će se u ovoj situaciji morati ugasiti, brojni treneri će ostati bez posla.


Baza


Riječke klubove dosad nitko od nadležnih nije obavijestio o nemogućnosti korištenja školskih dvorana, niti Grad Rijeka koji je osnivač škola i samim time vlasnik školskih dvorana, niti ravnatelji škola s kojima klubovi na početku svake školske godine potpisuju ugovore o korištenju dvorana.


– Službene obavijesti nemamo, još uvijek je na snazi ugovor koji smo potpisali za 2019./2020. godinu, a nama se od ožujka nitko još nije javio i rekao nam da ne možemo ući u dvorane. Ravnatelji sliježu ramenima i drže se naputaka ministarstva da se klubove ne pušta u škole. Činjenica je da su se klubovi već osipali, trenira samo 30 posto djece jer nisu mogli dolaziti na treninge u svoje domicilne škole.


A svi zovu i pitaju kad će treninzi! U ovo doba klubovi rade upise novih članova, a mi nemamo gdje upisati djecu. Najveća baza djece je dolazila u školske dvorane jer su škole prva stepenica u uključivanju djece u sport. Svi stalno promoviraju krilaticu u zdravom tijelu zdrav duh, a ne daju nam dvorane da se bavimo sportom – nastavio je Lončar, koji smatra da nitko od ravnatelja ne želi preuzeti odgovornost u slučaju da se u nekoj od školskih dvorana, većina kojih će biti prenamijenjena u prostor produženog boravka, pojavi zaraza koronavirusom.


– Nitko ne želi preuzeti odgovornost u slučaju da se nešto dogodi, iako mnogi ravnatelji priželjkuju da dvorane opet budu otvorene za sportske aktivnosti. Mi smo i tu ponudili rješenje pa su se klubovi ponudili da sami dezinficiraju dvoranu i rekvizite koje koriste tijekom treninga. U svibnju smo ušli u gradske dvorane poštujući sve epidemiološke mjere, a one se mogu provoditi i u školskim dvoranama – zaključio je Lončar.


Ivanković: Rješenje moguće sredinom tjedna

Jedan od onih na čiju je adresu upućen dopis inicijative za spas riječkog sporta je i Zdravko Ivanković, pročelnik Odjela za sport i tehničku kulturu Grada.
– Ono što vam mogu reći je da danonoćno traju konzultacije između Odjela gradske uprave za odgoj i školstvo, Odjela gradske uprave za sport i tehničku kulturu, ravnatelja epidemiološke službe, Riječkog sportskog saveza, Rijeka sporta i Ministarstva znanosti i obrazovanja. Realno će trebati nekoliko dana da se uhoda sam proces nastave u školama pa onda možemo rješavati školske dvorane. Postoji dobra volja za rješavanje ovog problema sa svih strana, ali još je uvijek nejasno dosta detalja organizacije nastave pa je u ovome trenutku teško bilo što govoriti. Sigurno da treba pronaći neko rješenje – rekao je Ivanković, svjestan da će u slučaju nemogućnosti treniranja u školskim dvoranama biti itekako teško pronaći termine u gradskim dvoranama.
– Osnovni problem je što su gradske dvorane u večernjim terminima već prekapacitirane, ovdje govorimo o 18 školskih dvorana u kojima se treniralo 323 sata. To su enormne brojke, ne želim niti razmišljati da se neće naći rješenje za treniranje u školskim dvoranama. Imamo sve mjere, imamo odluke, ali praksa je jedno, a papir nešto potpuno drugo. Nadam se da bismo u drugoj polovini tjedna mogli imati neka praktična rješenja – zaključio je Ivanković.


Petrc: Početak školske godine prioritet

– Stožer civilne zaštitne nema ništa s organizacijom nastave i izvanškolskih aktivnosti u školskim dvoranama, već su za organizaciju zaduženi ravnatelji škola i njihov osnivač, u ovom slučaju Grad Rijeka. Pritom se trebaju voditi uputama Ministarstva znanosti i obrazovanja, a zbog nedostatka prostora škole, prema epidemiološkim mjerama koje su na snazi, moraju koristiti i dvorane pa se one ne mogu dati na korištenje sportskim klubovima – rekao je Goran Petrc, zamjenik načelnika Stožera Civilne zaštite Primorsko-goranske županije. – Mi uvijek možemo dati preporuku, sigurno da nam je svima u interesu da sve normalno funkcionira i da svi budu zadovoljni, ali treba vidjeti koliko će neka sredina moći pomiriti te interese. Za epidemiologe uvijek postoji mogućnost da netko izvana donese virus pa su u skladu s time i donijeli preporuke. Pratit ćemo početak školske godine i sve probleme vezane uz njezin početak, to je prioritet, a onda ćemo raditi na tome da se pomire svi drugi interesi i svima se omogući rad, koliko je to moguće.