MODRI U SEZONI ZA PAMĆENJE

Hod po trnju postao trijumfalni pohod: Dinamu još nedostaje Rabuzinovo sunce za najbolju sezonu u povijesti

Davor Petrović

Foto: PIXSELL

Foto: PIXSELL

Šlag na tortu predstavljalo je nedjeljno razbijanje Rijeke na Rujevici, čime je naslov prvaka i matematički osiguran. Ostala je još samo jedna etapa.



ZAGREB Uvjerljiva pobjeda na gostovanju kod Rijeke definitivno je potvrdila da bi ova sezona mogla biti najbolja u bogatoj povijesti Dinama. Modri su, doduše, u euforičnom raspoloženju, izazvanom petardom na Rujevici, počeli tvrditi da je već sada tako, no činjenica je da ih očekuje još jedna bitna etapa na tom putu za osam dana u obliku finala Hrvatskog nogometnog kupa s Istrom 1961.


Naime, uz dužno poštovanje prema čudesnom plasmanu u četvrtfinale Europske lige i potvrđenom naslovu prvaka tri kola prije kraja HT Prve lige, ova sezona ne može biti najbolja bez još jednog domaćeg trofeja. Pogotovo kada se u obzir uzme rejting suparnika u završnoj borbi za Rabuzinovo sunce.


Modri put kroz ovu sezonu može se podijeliti na nekoliko bitnih utakmica, koje su davale ton svemu što se događalo društvu iz Maksimirske 128 u danom trenutku. Finale Kupa s Istrom 1961 tu predstavlja onu završnu točku, odnosno, slikovito rečeno, ciljnu ravninu.


Ferencvaroš




Treće pretkolo Lige prvaka trebalo je predstavljati odskočnu dasku za plasman u elitno klupsko natjecanje, iako se zbog stiješnjenog kalendara natjecanja, koji je oblikovala pandemija COVID-19, igrala samo jedna utakmica, i to u Budimpešti. Uostalom, u ljeto 2019. godine Dinamo je, kao gost, ispljuskao Ferencvaroš.


No bivši igrač Lokomotive Myrto Uzuni postigao je gol za pobjedu mađarskog prvaka, usmjerivši modri ansambl prema Europskoj ligi. Samo tri dana nakon toga Slaven Belupo je osvojio bod u Zagrebu (3:3). Tada se činilo da Zorana Mamića i njegov stručni stožer očekuje hod po trnju.


Wolfsberger


Početak natjecanja u skupini K Europske lige također nije ponudio previše dobroga. Modri su u Zagrebu osvojili bod u srazu s Feyenoordom, koji nije iskoristio jedanaesterac u 8. minuti utakmice, a zatim su imali sreću da se CSKA ispromašivao protiv njih u Moskvi. Nakon prvih dviju utakmica, Dinamov skor je uključivao isto toliko bodova te nule u rubrikama za primljene i postignute golove, s time da je Dominik Livaković svaki put bio izabran u momčad kola Europske lige.


Dolazak Wolfsbergera u Zagreb označen je kao ključna utakmica, no Dinamo je i tu bio prilično jalov, premda je suparnik cijelo drugo poluvrijeme igrao bez isključenog Matthaüsa Tafernera. Muku je prekinuo s(p)retni gol Iyayija Atiemwena za minimalnu pobjedu, nakon koje se sve otvorilo. Modri su, naime, nakon toga razbili Feyenoord u Rotterdamu, Wolfsberger u Klagenfurtu i CSKA u Zagrebu.


Rijeka u Maksimiru


Suvereno izboreno proljeće u Europi napunilo je Maksimirsku 128 enormnom dozom optimizma i samopouzdanja uoči drugog dijela sezone. Ambicije su bile veće od Medvednice, baš kao i najave iz modrog tabora. Zatim je sredinom siječnja na stadion Maksimir stigla Rijeka, a s njom i nemilosrdno prizemljenje.


Preciznije, modra se momčad ugasila u 53. minuti, kada je Ivan Nevistić obranio jedanaesterac Bruni Petkoviću. Nakon toga Rijeka je letjela terenom, a svoju sjajnu igru okrunila je golovima Lončara i Andrijaševića, s time da je Dinamo dobro prošao sa samo dvama primljenim golovima.


Rijeka je tada definitivno razotkrila dosta slabosti daleko najskuplje momčadi HT Prve lige. Iduće je kolo donijelo pobjedu na mišiće kod Gorice, a posljednjeg dana siječnja i Šibenik je osvojio sva tri boda na stadionu Maksimir. Za Zorana Mamića i njegove suradnike to je bio znak da nešto ipak treba promijeniti.


Tottenham


Modri su se trgnuli, nanizavši tijekom veljače i početka ožujska osam uzastopnih pobjeda, uključujući i dvije nad Krasnodarom u šesnaestini finala Europske lige, koje su im donijele sučeljavanje s Tottenhamom na idućoj stepenici. Nakon poraza u Londonu, svi su bili uvjereni da Dinamo nema izgleda za iznenađenje, a taj je dojam dodatno pojačan kada je Zoran Mamić tri dana prije uzvrata odstupio s mjesta trenera jer mu je Vrhovni sud potvrdio zatvorsku kaznu zbog izvlačenja novca iz kluba.


Međutim, Damir Krznar je na modroj klupi upisao debitantski nastup iz snova. Bolje rečeno, Mislav Oršić je odigrao utakmicu života, rušeći moćni Tottenham na koljena “hat-trickom” karijere. Istina, četvrtfinale je donijelo dva poraza u ogledu s Villarrealom, no Dinamo je definitivno vratio samopouzdanje koje mu je Rijeka izbila u siječnju.


Rijeka na Rujevici


Iako ih je igranje na tri fronta prilično iscijedilo, nogometaši iz Maksimirske 128 nastavili su skupljati bodove, a uz to su i savladali Goricu u polufinalu Kupa. Šlag na tortu predstavljalo je nedjeljno razbijanje Rijeke na Rujevici, čime je naslov prvaka i matematički osiguran. Sada je pred Dinamom ostala samo još jedna etapa, ona koja ovu sezonu može obilježiti kao najbolju u klupskoj povijesti.