Vladimir Miholjević

Direktor CRO Racea nakon Tour de Francea: “Pripremamo se punim gasom, čekamo još dogovor s Vladom RH”

Valentina Prokić

U DRUŠTVU POBJEDNIKA 2019. - Adam Yates i Vladimir Miholjević

U DRUŠTVU POBJEDNIKA 2019. - Adam Yates i Vladimir Miholjević

Dosad imamo prijave pet World Tour ekipa, dvije su još na čekanju, 11 Pro Continentalnih ekipa te kontinentalne ekipe u kojima voze hrvatski biciklisti - kaže Miholjević



RIJEKA Vladimir Miholjević, tehnički direktor biciklističke ekipe Bahrain Victorious, neprestano je u pokretu. Tour de France završio je u nedjelju, a odmah po povratku iz Francuske Miholjević se bacio u organizaciju CRO Racea, utrke po Hrvatskoj koja će se održati od 28. rujna do 3. listopada.


– Punim gasom pripremam CRO Race. Potporu Ministarstava turizma i sporta te HTZ-a smo dobili, kao i nekih destinacijskih partnera, a još čekamo dogovor s Vladom RH i pojedinim gradovima. Kao i u prijašnjih pet izdanja predviđeno je šest etapa, start je u Osijeku, a cilj u Zagrebu. Što se Zagreba tiče, čekamo da se posloži gradska uprava kako bismo nastavili već započete razgovore i dogovorili realizaciju projekta. Još je upitno hoće li cilj biti na Trgu sv. Marka, nadam se da hoće jer je to postao brend, ali zbog potresa i renoviranja koje je u tijeku možda će se to promijeniti – kaže neumorni Vladimir Miholjević.


Bivši riječki biciklist danas je već u Splitsko-dalmatinskoj županiji i Makarskoj na razgovorima vezanim za organizaciju utrke, zatim je sutra na redu Šibensko-kninska županija, Grad Primošten, Općina Pirovac…




– Dosad imamo prijave pet World Tour ekipa, dvije su još na čekanju, 11 Pro Continentalnih ekipa te kontinentalne ekipe u kojima voze hrvatski biciklisti. Dosta balansiramo s budžetom jer je on ispod prijašnjeg, ali namijenjen je oglašavanju i medijskom prostoru tako da očekujem da ćemo se vratiti na prijašnju razinu. Idemo u distribuciju prema 190 država i 44 medijskih kuća, AS je tu s TV pravima, oni imaju Tour de France, Pariz – Dakar… – dodao je Miholjević.


Mohorič dokazao istinu


Razloga za zadovoljstvo tehnički direktor itekako ima jer je Bahrain Victorious završio Tour de France kao najbolja momčad.


– Na vrhu smo, to je bio jedan od ciljeva. Izgubili smo majicu za najboljeg brdaša, a to nismo htjeli. No, najviše smo zadovoljni što smo nakon teških trenutaka prije tjedan dana, kada smo imali policijsku pretragu u sklopu istrage koju vodi francusko tužiteljstvo zbog anonimnih optužbi za korištenje dopinga, odmah dan kasnije dokazali da je naša kvaliteta bazirana na strukturiranom radu i pažnji koju posvećujemo svim detaljima koji utječu na performans biciklista. Mohorič je to na najbolji mogući način pokazao pobijedivši etapu.


To je nama najveća zadovoljština, a druga najveća je što smo od strane drugih ekipa, sportskih direktora, naših bivših biciklista, kolega i naših partnera dobili otvorenu podršku. Jedinstvena ocjena je da je Mohoričeva pobjeda najbolji način da se dokaže ono što je istina – rekao je tehnički direktor najbolje ekipeTour de Francea.


Francuska policija još uvijek nije vratila mobitele i kompjutore članovima momčadi koje je oduzela, a za koje nije ostavila potvrdu da ih je uzela, kao niti razlog oduzimanja. Od dolaska Miholjevića na funkciju tehničkog direktora, Bahrain Victorious promijenio je način bicikliranja i taktičkog pristupa utrci jer nema budžet da na sve utrke dolazi s najjačim liderom na papiru, a nemaju ni najjačeg pojedinca.


– Mi na utrku dolazimo s vrhunskim biciklistima, ali svjesni da nisu najjači, nego kroz taktički pristup utrci i ujednačenost u snazi naše ekipe, jer naši imaju visoku prosječnu kvalitetu i po prosjeku snage smo najjača ekipa, to koristimo da taktičkim potezima eliminiramo pomagače najjačih biciklista i onda ih pobijedimo. I zato je naša ekipa interesantna, zato je postala atraktivna i napravila rezultat – dodaje Miholjević.


Na OI ne pobjeđuju prvi favoriti

Olimpijska cestovna utrka vozi se u subotu, na njoj će sudjelovati brojna poznata imena, a zasigurno će najviše pažnje privući dvostruki pobjednik Tour de Francea Tadej Pogačar. No, dosad je pobjednik na olimpijskoj utrci uvijek bio iznenađenje.
– U Riju je pobijedio Van Avermaet, Vinokourov je slavio u Londonu, bila mu je to posljednja utrka karijere, Samuel Sanchez je pobijedio u Pekingu. Svi oni su bili na listi favorita, ali ne među prvim favoritima. Oni su taj dan bili posebno inspirativni i zasluženo pobijedili. Želio bih da pobijede Pogačar ili Roglič jer su tu blizu, ali nikad se ne zna, tu je i Wout Van Aert, koji je pokazao da može u svemu biti dobar. Želim Josipu Rumcu dobar nastup, staza nije savršena za njega, izuzetno je teška i bit će veliki uspjeh završiti utrku. Nadam se da će Damiano Caruso iz mog tima biti najbolji Talijan, od mojih još nastupa Slovenac Tratnik, Japanac Arashiro, Tajvanac Feng i Austrijanac Pernsteiner – kaže Miholjević.

Pogačarov uspjeh


Slovenac Tadej Pogačar drugi je put zaredom osvojio Tour.


– Dečko je dobar, talentiran, i naslov je obranio s vrlo prosječnom ekipom, koju su vrlo pametno koristili jer ona nije bila sposobna kontrolirati kritične trenutke utrke, ali je stavila ritam koji je mogla držati i tu je gubila 7-9 minuta od bijega, ali u tom bijegu nije bio nitko bitan. Ineos, koji ima 5 pobjednika Grand Toureva, gaji tipičan protokolarni način vožnje i nisu kreativni u taktici. Izgubili su dosta zbog padova i grešaka, a na kraju i gubitka morala te su Pogačaru ostavili čisti put, a i Roglič je pao. Pogačar je u nekim trenucima bio sam na vjetru naprijed da bi izbjegao kritične situacije i nije pao i zato je pobjednik drugi put zaredom.


Britancu Marku Cavendishu uspjelo je pobijediti drugi put u poretku po bodovima te izjednačiti rekord Eddyja Mercxa u broju osvojenih etapa na Touru.


– Ako je Pogačar pobijedio zbog individualne kvalitete, Cavendish je pobijedio zbog posve suprotnog razloga. Osvojio je četiri etape zbog kvalitete ekipe koja ga je uspjela držati zaštićenim do onih 150 metara prije ciljne ravnine i završnog sprinta. Quick Step je najjača ekipa u tome, a kad to nisu uspjeli, on nije stigao prvi, što se vidjelo u posljednjoj etapi – zaključio je Miholjević.