Biston prvaci

Boćari Vargona i drugu godinu zaredom poraženi u finalu, s Visa se vraćaju sa srebrom

Valentina Prokić

SREBRO OKO VRATA - Boćari i vodstvo Vargona

SREBRO OKO VRATA - Boćari i vodstvo Vargona

Bistonu je ovo prvi naslov prvaka Hrvatske, dok je Vargon još jednom, drugi puta zaredom poražen u finalu. Prošle godine naslov je Vargonu na Podvežici uzela Pula, koju je ove godine Biston izbacio u polufinalnom susretu.



RIJEKA Boćari riječkog prvoligaša Vargona nisu uspjeli osvojiti naslov prvaka Hrvatske. U finalu doigravanja na završnom turniru koji se igrao u Komiži na otoku Visu, Biston je bio uspješniji i slavio sa 16:10. Bistonu je ovo prvi naslov prvaka Hrvatske, dok je Vargon još jednom, drugi puta zaredom poražen u finalu. Prošle godine naslov je Vargonu na Podvežici uzela Pula, koju je ove godine Biston izbacio u polufinalnom susretu.


BISTON – VARGON 16:10

Pojedinačno (4:2): M. Ćubela – Šestan 7:13, Grančić – Marčelja 8:5, Milićević – Buterin 10:5. Parovi (0:4): Grančić, Crnčević – Marčelja, Pavia 4:7, P. Ćubela, M. Ćubela – Guštin, Šestan 6:10. Trojke (2:2): Galić, Mihaljević, Jozipović – Jelovica, Gulja, Guštin 10:6, Crnčević, Mihaljević, Galić – Jelovica, Gulja, Pavia 4:6
Bližanje u krug (2:0): P. Ćubela – Buterin 24:21. Brzinsko izbijanje na 6 (2:0): Milićević – Glavić 44/48:36/47. Brzinsko izbijanje na 3 (2:0): M. Ćubela – Guštin 41/46):38/46. Precizno izbijanje (2:2): Galić – Buterin 15:12, P. Ćubela – Marčelja 8:24. Štafetno izbijanje (2:0): Milićević, M. Ćubela – Guštin, Glavić 55/58:48/58.

Riječki boćari utakmicu su dobro otvorili nakon prvih klasičnih igara rezultat je bio u egalu, 4:4, no zatim su Marino Milićević i Marin Ćubela pobijedili u oba brzinska izbijanja te su Makarani otišli na 8:4.
Novu priliku za izjednačenje Vargon je tražio kroz precizno izbijanje, no pobijedili su u jednom od dva. Marčelja je bio bolji od Pere Ćubele, no Galić je pogodio zadnjeg balina protiv Buterina i uzeo dva boda za 10:4.


Poništen pogodak




– Bili su bolji u oba brzinska, a Buterin je prvi prvi pucao, imao je 12:7 prije zadnje tri pozicije. No, Galić je pogodio jednu poziciju i zadnjeg balina za pobjedu. Imali smo primjedbu na suđenje u preciznom jer nam je poništen čisti pogodak balina na drugoj poziciji, no od primjedbe nije bilo ništa – prenio je trener Vargona Čedo Vukelić nakon utakmice.


Štafeta je očekivano pripala Bistonu za 12:6 uoči posljednjih klasičnih igara.


Iako je preokret u klasičnim igrama moguć, bilo je teško za povjerovati da će Biston koji u svojim redovima ima četiri svjetska prvaka u raznim disciplinama, Marina Milićevića koji je svojedobno nosio dres riječkog boćarskog prvoligaša, zatim braću Peru i Marina Ćubelu te Antu Grančića, propustiti svoju prvu priliku za osvajanje titule prvaka Hrvatske.


Kralj joga


Milićević, poznat i kao »Kralj joga«, ponikao u Gornjem Kraju, odlično je odradio kraljevsku disciplinu protiv najboljeg Vargonovog igrača ove sezone – Joška Buterina. Milićević je imao 8:0, ali iako je loše krenuo, Buterin se nije predavao te je stigao do 9:5, ali više od toga se nije moglo protiv raspoloženog Milićevića. No, Riječani su dobili par i trojku, dok je Marčelja izgubio pojedinačno od Grančića, svojedobno europskog prvaka u pojedinačnom, također u samoj završnici. Marčelja je promašio balina, Grančić pogodio boću za pobjedu.


– Iako je bilo 12:6 zadnje igre, odigrali smo na maksimumu. Dečki su se borili, stvarali pritisak, vjerujući da još uvijek mogu do preokreta. I pokazali su da mogu, odlično su odigrali, ali presudile su ipak tehničke discipline koje je Biston dobio s 8:2. Dali smo sve od sebe, postoji žal jer smo bili blizu i možda mogli još malo više, ali s druge strane je bila izuzetno jaka ekipa s nekolicinom vrhunskih igrača. Čestitam Bistonu na naslovu prvaka – zaključio je Vukelić koji je trener seniora Vargona od 2010. godine.