Antonio Mirko Čolak

Bivši napadač Rijeke i Malmöea iz Glasgowa komentira susret Bijelih: “Čeka ih paklena atmosfera i brz teren, ali vjerujem u Rijeku”

Denis Frančišković

SREĆA NA OTOKU - Antonio Mirko Čolak/Foto REUTERS

SREĆA NA OTOKU - Antonio Mirko Čolak/Foto REUTERS

Šveđani su izrazito domaćinska momčad i igra se na umjetnoj travi, što će biti određena prednost za njih. No, Rijeka uvijek može iznenediti, pokazala je to puno puta i dobro igra pod pritiskom. Naravno, vjerujem u Rijeku i njezin prolaz u sljedeću rundu - kaže Čolak



RIJEKA Antonio Mirko Čolak, bivši igrač Rijeke u čijim je redovima bio i najbolji strijelac HNL-a, na svojevrsnom je vrhuncu karijere. Nedavno je stavio potpis na vjernost škotskom velikanu Glasgow Rangersu, nakon sjajnih igara u PAOK-u i Malmöu, a već u prvoj prijateljskoj utakmici bio strijelac protiv Tottenhama u porazu 1:2. Čolak je na Ibroxu doveo Plave u vodstvo, no dvama golovima u šest minuta susret je preokrenuo Harry Kane.


– Stvarno sam sretan zbog ovog transfera jer riječ je o velikom i trofejnom klubu. Od prvog dana osjećam veliku podršku, a sva pozitiva oko kluba pravo je čudo – kaže Antonio. – Generalku smo odradili pred punim stadionom. Dobro sam se snašao, a Borna Barišić i Nikola Katić puno su mi olakšali početnu prilagodbu.


Glasgow Rangers mogao bi biti baš klub po mjeri Čolaka s obzirom na ligu, ali i specifičan stil otočnog nogometa s puno trke i dokazivanja iz utakmice u utakmicu.




– Klub ima bogatu povijest i stvarno mi se sviđa ta njihova napadačka igra. Igra se stalno ofezivno, a postoji i taj neki pozitivni pritisak da svaku utakmicu ideš na pobjedu. A to je ono što želim. Imati Van Bronckhorsta za trenera veliki je privilegij. Imam 28 godina i svaki dan ovdje mogu nešto novo naučiti. To mi jako puno znači. Liga po mjeri? Nadam se tome. Uvijek se trudim biti što bolji, raditi za momčad, sebe i, naravno, golove. Navikao sam puno raditi, a kad se sve okruni golovima i uspjehom kluba, nitko sretniji.


Malmö najbolji


Borba za sami vrh i trofeje je nešto što se podrazumijeva kad je u pitanju Rangers u Premiershipu. Prvenstvo starta ove subote gostujućom utakmicom kod Livingstona, a Europi je prepreka Royale Union iz Belgije. Najtrofejniji prijeratni belgijski klub, koji nakon povratka u prvu ligu doživljava renesansu.


– Ovdje je cilj ne samo da se pruža maksimum, nego i da se osvajaju trofeji. Imamo i dodatni cilj u kvalifikacijama za Ligu prvaka, a voljeli bismo ući u grupnu fazu. Tu su dva Kupa i prvenstvo i vječna borba s Celticom.


Čolak je prije dvije godine bio junak prolaska Malmöea u 3. pretkolu Lige prvaka. Postigao je oba pogotka u uzvratu u Glasgowu (1:2). I prizemljio sadašnji klub…


– A nismo previše o tome pričali, ha, ha… Jedino su komentirali da su to bili lijepi golovi. To je prošlost, sretan sam što sam sad zabio prvi gol za Rangers. Mislim da nisam tu samo zbog tih golova, meni je važno zabijati i asistirati, davati sve od sebe za svaku momčad za koju igram.


Čolak je s Malmöm osvojio naslov nacionalnog prvaka. Djurgarden?


– Za mene je, naravno, Malmö najbolji klub u Švedskoj, a i Djurgaden je uvijek tu na vrhu, u borbi za naslov. Vidjelo se na Rujevici kakva je to momčad i kako su brzo i jednostavno kaznili greške Rijeke. Sad treba očekivati potpuno drukčiju utakmicu. Šveđani su izrazito domaćinska momčad i igra se na umjetnoj travi, što će biti određena prednost za njih. No, Rijeka uvijek može iznenediti, pokazala je to puno puta i dobro igra pod pritiskom. Naravno, vjerujem u Rijeku i njezin prolaz u sljedeću rundu.


Vrančić može puno pomoći Bijelima

Antonio u Rijekinim redovima od prinova posebno poznaje jednog igrača, Marija Vrančića, koji je stigao iz Stoke Cityja.
– Igrali smo zajedno u Darmstadtu, ali znamo se i od prije. Još uvijek smo u kontaktu. Riječ je o jako kvalitetnom igraču, u svakoj utakmici može učiniti razliku. Inteligentan je u igri, ima dobru lijevu nogu, može asistirati, može zabiti… Uz to može se promovirati i u vođu momčadi. Sa svojim iskustvom može jako puno pomoći Rijeci. Zna dobro i jezike i ne bi trebalo biti problema s prilagodbom – tvrdi Antonio.

Želim im sreću


Domaća momčad jako je dobro pokrivena na svim pozicijama, organizirana igra s puno taktičke discipline svojevrsni joj je zaštitni znak.


– Eriksson je kapetan i dirigent momčadi, drži cijelu sredinu momčadi i igre. U obrani je jako dobar, Ekdal koji je reprezentativac Švedske. Asoro i Edvardsen su brzi i zabijaju i asistiraju. Djurgaden je jako kvalitetna i iskusna momčad, a sve skandinavske momčadi imaju i jako veliku disciplinu. Pogotovo u defenzivi. I nikad ne odustaju, pogotovo kad gube, uvijek idu do kraja. To je ono što posebno cijenim kod svakog njihovog igrača. Zato očekujem veliku borbu u drugoj utakmici.


Čolakov pogled na Rijeku iz perspektive bivšeg igrača?


– Kod Rijeke je, čini se, slična priča kao i svake sezone. Puno igrača je otišlo, dosta došlo i slaže se igra i nova momčad. Na kraju se uvijek složi jako kvalitetna momčad. Klub je to koji se posljednjih godina uvijek želi boriti za vrh i trofeje. Puno je novosti, ali ja se nadam da Rijeka to može i ove godine. Rijeci želim svu sreću i mislim da će se i ove sezone na nju morati opet ozbiljno računati.


Antonio je osjetio i atmosferu Tele2 Arene…


– Stadion će sigurno biti pun. Imaju brojne, vjerne i bučne navijače. Ja sam se osjećao na tom stadionu kao da igram u nekoj dvorani. Atmosfera će sigurno biti paklena, a teren je jako brz i treba se na njega naviknuti. U svakom slučaju, očekujem zanimljivu utakmicu.


Reprezentacija Hrvatske uvijek ima posebno mjesto u srcu i životu Čolaka.


– Ako Bog da, nadam se da bih se mogao izboriti i za Katar. Sve je u mojim rukama, ili bolje reći nogama. Ako budem dobar i zabijao, nadam se da ću se opet naći na radaru izbornika. S ovim trensferom možda ću biti još praćeniji. Nadam se da dobrim igrama i golovima mogu opet zaslužiti taj poziv – zaključuje Čolak.


Glasgow ugodan za život

Čolak je dosad promijenio mnoštvo sredina, kako nogometnih tako i životnih, od Njemačke, Hrvatske, Grčke, Švedske… Prve impresije u Škotskoj?
– Glasgow je jako velik i lijep grad. Ugodan je za život i vjerujem da ću ovdje uživati u svakodnevnom životu. Hrvatska? Nisam bio godinu dana, ljeto je bilo kratko i u službi transfera. No, nadam se da ću ugrabiti priliku – kaže Čolak.