KOMENTAR LEGENDE HNL-A

Bivši igrač Rijeke i Varaždina Nikola Šafarić: “Rijeci želim da dođe do Europe na bilo koji način, a nama ostanak u ligi”

Denis Frančišković

Nikola Šafarić/Foto: PIXSELL

Nikola Šafarić/Foto: PIXSELL

Rijeka je sigurno u boljoj poziciji jer teže je vaditi se u borbi za ostanak nego ganjati Europu. Bijeli su psihički malo u prednosti i jer mi nismo dugo pobijedili. Ali nadam se da će naši dečki dobro reagirati – kaže Šafarić



RIJEKA Nogometaši Rijeke sutrašnjim gostovanjem kod Varaždina zaključit će ovosezonsku epizodu utakmica van Rujevice na kojoj će po svemu sudeći »meč-loptu« za Europu imati u posljednjem kolu s Goricom. Naravno, četvrto mjesto mogu osigurati i ranije, u slučaju svoje pobjede i poraza Hajduka na Šubićevcu.


Bijeli su uspješno prošli Koprivnicu (0:2), a nešto slično čeka ih sutra protiv momčadi koja ih je već jednom matirala na svom travnjaku (2:1) ovog prvenstva. Ujedno to je i jedina, ali vrijedna pobjeda Varaždinaca u sedam međusobnih susreta. Razigrani domaćini u siječnju su slavili golovima Urata i Obergona, dok je gol za Riječane postigao Kulenović u završnici utakmice.


– Stvarno ne znam kad je posljednji put prvenstvo bilo tako zanimljivo. I to od vrha do dna. A situacija je takva da svi imaju sve u svojim rukama, manje-više sami ovise o sebi – kaže Nikola Šafarić, igrač koji je branio boje Bijelih u sezoni 2007/2008. zajedno sa Žilićem, Pamićem, Budicinom, Anasom Sharbinijem, Đalovićem, Bulom, Ivanovim… A u vrijeme dok je momčad s Kantride vodio nitko drugi do trofejni Zlatko Dalić.




U Varaždinu je pak sakupio 286 nastupa i zabio 59 pogodaka, a sada u veteranskim danima igra u županijskom ligašu Obrešu iz Svetog Ilije. Kapetan je momčadi za koju igra i Dino Kresinger, još jedno znano ime s također preko 200 nastupa u Prvoj ligi – Igram još malo za dušu, veteranski i tu smo u vrhu, na drugom mjestu. Zanimljiva i izjednačena liga. Po mjeri za godine. Uživamo sad po stare dane.


Prvenstvo je dobilo na zanimljivosti i do kraja neizvjesne utrke za prvaka, no Šafariću je ovakav rasplet četiri kola prije kraja ipak očekivan.


– Osijek je osvježenje HNL-a nakon Rijeke koja je osvojila prvenstvo. Dobro je to za naš nogomet i ligu, bilo je u jednom trenutku napeto, ali za cijelu utrku do kraja Dinamo je ipak po svemu ispred Osječana. Meni osobno nije tu bilo nekih velikih upitnika tko će biti prvak. Gorica? Igraju s puno oscilacija, ali momčad koja može svakom pomrsiti račune. Imaju širinu i stabilnost, ali eto od Hajduka su dobili četiri komada bez »ispaljenog metka«. Imaju neke crne rupe, ali tko ih nema. Imaju dobrih igrača koji će na kraju sezone sigurno otići u bolje klubove što su i zaslužili igrama.


Dobar posao


Crnih rupa imala je i Rijeka. I još ih uvijek ima. Pod Goranom Tomićem traži novu prepoznatljivost i lovi Europu ovaj put do posljednjeg kola.


– Rijeka je isto ovog prvenstva igrala na refule, ali Tomić je definitivno dobar trener i dobro je posložio Rijeku. Momčad je opet opasna i nezgodna, jedini veliki kiks je što nisu izborili finale Kupa. Rijeka je jedna od boljih momčadi u ligi, imaju definitivno svojih problema, ali po meni klub je posljednjih godina na jednoj zavidnoj razini, što nije lako održati. Očito na Rujevici rade dobar posao, sve je to dobro posloženo.


Za Rijeku mnogi tvrde da joj problem stvara velik broj posuđenih igrača.


– Definitivno, kad se puno igrača promijeni, treba i vremena da se sve posloži. Naravno, navijači su uvijek nestrpljivi, odmah traže rezultat, ali na temelju prošlih sezona treba vjerovati ljudima iz kluba. Pokazali su proteklih godina da rade jako dobar posao, a posebnu pozornost treba obratiti na skauting i ljude koji dovode igrače. I tu se sigurno radi dobar posao i već sada sigurno imaju u pripremi nekoliko igrača koji su na meti. To pak ovisi o mogućnostima i potrebi. Ne sumnjam da odgovorni imaju spremne sve varijante, A, B i C. Rijeka je tu posložena već dugo vremena i tu ne bi smjelo biti velikih problema.


Šafarić je u bijelom dresu proveo nešto malo više od jedne sezone. Ali zadržao je dobre kontakte…


– Meni je Rijeka jako draga makar sam na Kantridi igrao samo godinu dana. Uvijek mi je drago doći na Kvarner, s Ivanom Manceom sam velik prijatelj i danas, a tu je i Dominik Mohorović. Na vezi smo i upućen sam dosta u situaciju oko kluba. Popratim Rijeku i ostao sam njezin navijač.


Najbolji scenarij


Nedjelja pak donosi drugu priču u kojoj će biti navijač Varaždina. Utakmica se igra u ranom poslijepodnevnom terminu od 15 sati, a važnost uloga je obostrana.


– Baš sam navijao za to da Gorica uzme Hajduku neke bodove. Onda bi možda nama bilo nešto lakše protiv Rijeke. Dobili smo posljednji put, ali ovaj će to biti uistinu teška utakmica. Rijeka je sigurno u boljoj poziciji jer teže je vaditi se u borbi za ostanak nego ganjati Europu. Bijeli su psihički malo u prednosti i jer mi nismo dugo pobijedili. Ali nadam se da će naši dečki dobro reagirati. Domaći teren i važnost utakmice trebali bi učiniti svoje kako bismo osvojili bodove koji su nam prijeko potrebni. A Rijeci bih zaželio da na neki drugi način, možda posljednjim kolom ili nekako drugačije osigura mjesto koje bi je vodilo u Europu.


Varaždin kao svježi prošlosezonski prvoligaš također je osvježenje na domaćoj sceni, klub i sredina koji svakako zaslužuju imati predstavnika u elitnom domaćem natjecanju.


– O Varaždinu kao prvoligašu ovisi čitav niz faktora. Istina, imamo puno djece i nositelji smo kvalitete u našem kraju. Putem škole nogometa i proizvodnje igrača i klub lakše funkcionira. Za nas bi bilo odlično da ostanemo u ligi, a to moramo zaslužiti na travnjaku. Mi smo treći, četvrti klub u Hrvatskoj iz kojeg po nekim statistikama izlaze dobri igrači koji su napravili dobre karijere. Naš kraj ima tradiciju i treba gledati da je klub što stabilniji prvoligaš. A onda će biti lakše i nekim mladim igračima da što prije dobiju šansu.


Za ostanak u ligi uz Varaždince strahuju još Slaven Belupo, Lokomotiva i Istra 1961.


– Najbolji scenarij za nas? Ostanak, a da čak ne osvojimo niti bod. Istra igra sada sa Slaven Belupom, a on u posljednjem kolu s nama. Mislim da se Koprivničanci ne bi htjeli dovesti u situaciju da ovise o posljednjem kolu i ispadanju. I Belupo u nekoj ludoj matematičkoj varijanti i spletu događaja isto može ispasti. Mi se nadamo da neće izgubiti u Puli te da Istra ne može dobiti Osijek u Gradskom vrtu. Nas čekaju dvije jako teške utakmice i sad je na dečkima da daju sve od sebe. Vjerujemo da ćemo biti negdje nagrađeni s obzirom na sedam, osam bodova propuštenih u posljednjim minutama utakmica u kojima smo možda bili bolji protivnik – zaključuje Šafarić.