Muke po koroni

3. HNL Zapad: Sedam kvarnerskih klubova još uvijek ne zna kad će početi pripreme za nastavak sezone

Denis Frančišković

Nehajev Svast/Foto: S. DRECSHSLER

Nehajev Svast/Foto: S. DRECSHSLER

Pripreme će nam se svesti na pet tjedana ako prvenstvo počne prve subote u ožujku, što je objektivno premalo. A i Natjecateljska komisija nema vremena pomicati prvo kolo, prvenstvo će se morati ubrzati i utakmicama kroz tjedan - kaže Nehajev Svast, trener Crikvenice



RIJEKA Trećeligaši zapada trebali su pripreme za nastavak sezone početi 18. siječnja, no produžene epidemiološke mjere uslijed pandemije koronavirusa učinile su svoje. Još uvijek je na snazi zabrana treniranja, još uvijek se sa sigurnošću ne zna kad će početi nastavak prvenstva, iako je kalendar utvrđen, plan je da drugi dio prvenstva počne 7. ožujka. U međuvremenu bi se trebale odigrati i zaostale utakmice 21. i 28. veljače, a novost je i da će se utakmice ubuduće odgađati prema broju zaraženih igrača, ne po broju onih koji su u samoizolaciji.


– Mislim da nećemo moći startati prije 1. veljače, a pitanje je hoćemo li i tada, hoće li do tada biti nešto posebno bolje. Puno je upitnika, a mi smo već imali dogovoreno nekoliko utakmica u siječnju – kaže Nehajev Svast, trener vodeće Crikvenice. – Pripreme će nam se svesti na pet tjedana ako prvenstvo počne prve subote u ožujku, što je objektivno premalo. A i Natjecateljska komisija nema vremena pomicati prvo kolo, prvenstvo će se morati ubrzati i utakmicama kroz tjedan. Puno je nepoznanica, jedino ako se nešto promijeni kroz ovaj tjedan, ali teško. Svi čekamo dozvolu za početak treniranja.


Prijateljske utakmice


– Buljat i Preni su se vratili u Vinodol, a Imeraj više ne može trenirati zbog posla. Neće ga biti na startu, ranije smo nešto kombinirali da trenira s drugim klubovima. Šteta, bili smo u dobrom ritmu, a ako se želimo ostati prvi, trebalo se reagirati s još jednim do dva pojačanja. A nama su već sada tri igrača otpala. Nastojat ćemo to nadomijestiti, predsjednik Prpić je zadužen za to, razgovarao je s Orijentom, Opatijom… A od Rijeke je teško nešto očekivati na tom planu, možda posudbu nekog izlaznog juniora, ali pitanje je koliko bi to za nas bilo pojačanje. Željeli bismo pod svaku cijenu zadržati prvo mjesto, no vidjet ćemo što će biti. Zima je i teško je naći pravo pojačanje – zaključuje Svast.




Nogometaši Grobničana, jesenskoga doprvaka, tradicionalno gaje visoke ambicije u krojenju samog vrha. Neizvjesnost vlada i na Mavrincima.


– Ne znamo još ništa konkretno, hoće li nam dozvoliti makar da treniramo u grupama. Pratimo upute i čekamo – potvrđuje Dušan Gruevski, šef struke »crvenih«. – I mi smo planirali početak za 18. siječnja, a pretpostavljam da će se nešto više znati u tjednu što je pred nama. Dolasci i odlasci? Osim Fućka, koji je otišao u Orijent 1919, nema nikakvih novosti. Najveća novost je da se igrači, koji su bili duže vrijeme ozlijeđeni, vraćaju u pogon. Imat ćemo veći fond igrača kojima ćemo u pripremama priključiti još tri mlada igrača. Nemamo potrebu za dodatnim kadrom.


Forma i ozljede


Cres je prvi dio sezone okončao na zapaženom petom mjestu. Igrači Tihomira Bašića zasigurno će imati još što reći u krojenju gornjega doma jer za Grobničanom zaostaju samo tri boda.


– Još nismo previše toga definirali po igračkom kadru, jedino je Jakovac otišao u Englesku, a nastojat ćemo dovesti kojeg mlađeg igrača iz Labina i s Krimeje. No, to je još sve »na papiru« – ističe trener Bašić. – Odgoda? Sve će nam poremetiti. Kao prvo, već dogovorene prijateljske utakmice. Stanka je bila duga, više od dva mjeseca i trebalo bi nam šest tjedana za pripreme. Prošle godine zbog korone nismo trenirali četiri mjeseca i to se sigurno odražava na formu igrača i tijelo, a tu dolazi i do problema s ozljedama. Jednu polusezonu smo bezbolno progurali, ali što će biti sada, teško je reći.


Vinodol je dobio novog »kormilara« struke u znanom imenu Damira Kraljića koji je napustio Krimeju. Novljani predvode zlatnu sredinu ljestvice na šestom mjestu…


– Srzentić nam je otišao, vratio se u Orijent 1919 jer je bio na posudbi. Eventualni dolasci bit će usmjereni na mlađe igrače, a ako to ne uspijemo, forsirat ćemo naše juniore i slagati momčad za jesen – tvrdi Kraljić. – Mislim da neće biti problema ako se počne 1. veljače i ako prvenstvo bude pomaknuto na 14. ožujka. Čak i da je 7. ožujka, mislim da bismo to svi mogli nekako izgurati. Dani će biti duži i moći će se igrati kroz tjedan. Bitno je da se igra jer se u nekim kuloarima priča da se uopće neće igrati, što bi bila katastrofa. Klubovi bi u tom slučaju bili u mirovanju sedam, osam mjeseci, a to je suludo. Tko će se vratiti nakon toga, kako će izgledati ti igrači… U svakom slučaju, treba trenirati i igrati barem pripremne utakmice. Ovo nema smisla, imamo terene od šest tisuća kvadrata, tri, četiri svlačionice…, i sigurno se može trenirati. Mjere se jednostavno moraju ublažiti. Pogledajmo Platak, tamo je »čovjek na čovjeku« i nikome ništa.