Odlazak Jean-Paula Belmonda

Zbogom Bébel: Francuska se oprostila od karizmatične zvijezde Novog vala

Hina

Reuters

Reuters

Belmondov lijes prekriven francuskom trobojnicom, donesen je na svečani obred u dvorište pariškog vojnog muzeja Les Invalides, gdje počiva i NapoleonFrancuska se u četvrtak oprostila od Jean-Paula Belmonda uz obećanje da će karizmatični glumac i legenda francuskog filmskog Novog vala, koji je umro u ponedjeljak u 88. godini, zauvijek živjeti na filmskim platnima.


Belmondov lijes prekriven francuskom trobojnicom, donesen je na svečani obred u dvorište pariškog vojnog muzeja Les Invalides, gdje počiva i Napoleon.


Francuzi su ga od milja zvali Bébel, a bio je jedan od najpopularnijih francuskih glumaca. Proslavio se ulogom gangstera u novovalnom filmu Jean-Luc Godarda “Do posljednjeg daha” 1959. godine.
Francuski predsjednik Emmanuel Macron je u govoru istaknuo da je “On bio prijatelj o kojem su svi sanjali”.


“Nikad se nije prestao razvijati, stvarati i osvajati sve nove generacije. Zbogom Bebel”, dodao je Macron.


“Gdje god da je, siguran sam da se smiješi, kao uvijek”, rekao je glumčev unuk, također glumac, Victor Belmondo.


Svečanom pogrebu nazočili su Belmondova obitelj, ministri i poznate osobe iz svijeta filma, među kojima Oscarovac Jean Dujardin.


Belmondova privlačnost, mješavina osjetjivosti, topline i lakoće stvorila je novi romantizam, zahvaljujući kojem je dobivao uloge u filmovima redatelja francuskog Novog vala Francoisa Truffauta, Alaina Resnaisa i Louisa Mallea.


Belmondo je 1960-ih izabrao mainstream filmove i postao jedan od francuskih vodećih glumaca komedija i akcijskih filmova.