Više od filma

U Starigradu se priprema snimanje novog Winnetoua, posjetili smo lokacije filma

Krešimir Bukvić

Winnetou je najviše zaintrigirao njemačke turiste / Foto ARIF SITNICA

Winnetou je najviše zaintrigirao njemačke turiste / Foto ARIF SITNICA

»Winnetou i Surehandova tajna« trebao bi se početi snimati početkom rujna 2020. u režiji Mikea Detricha. Glavni glumac je Ivica Zdravković. Film Winnetou godinama drži prestižnu poziciju najgledanijeg u Njemačkoj pa je snimanje u NP-u Paklenica izvrsna promidžba za cijelu HrvatskuSTARIGRAD PAKLENICA  Za otprilike godinu dana Nacionalni park Paklenica ponovo će postati filmska kulisa, središnja lokacija snimanja još jednog filma iz serijala o popularnom indijanskom poglavici Winnetouu.


Film radnog naziva »Winnetou i Surehandova tajna« trebao bi se početi snimati početkom rujna u režiji Mikea Detricha koji je zbog toga ovog tjedna stigao u Hrvatsku, u starigradski hotel »Vicko«, dugogodišnju hrvatsku bazu za sve aktivnosti vezane uz lik, zapravo za film koji već niz godina slovi kao jedan od najuspješnijih u Njemačkoj.


Detrich je stigao u društvu glavnog glumca Ivice Zdravkovića, a dočekali su ga vlasnik »Vicka« Zoran Katić, direktorica Turističke zajednice Starigrada Marjana Marasović, vlasnik turističke agencije »Rajna« Marin Marasović te ravnateljica Nacionalnog parka Paklenica Natalija Andačić.
Čelni su ljudi starigradskog turističkog života dočekali goste iz Njemačke svjesni, kako su nam to rekli, ogromne promidžbene vrijednosti »njemačkog indijanca« – slavnog poglavice kojeg ni dan danas, nakon niza godina na tronu, na samom vrhu popularnosti, ne uspijevaju »svrgnuti« ni oni daleko razvikaniji likovi.


I mladi znaju za Winnetoua - zajednička fotografija s Ivicom Zdravkovićem / Foto ARIF SITNICA


I mladi znaju za Winnetoua – zajednička fotografija s Ivicom Zdravkovićem / Foto ARIF SITNICAKaskader iz Prokuplja


Kolika je popularnost Winnetoua u Njemačkoj, svjedoči i činjenica da u zemlji egzistiraju tematski parkovi na tu temu, a dio jednog je i spomenuti Zdravković koji kao primarno kaskader, a onda i glumac, u zabavnom parku Pullman city na jugoistoku zemlje utjelovljuje poglavicu.


– Naš show traje 45 minuta i za njega vlada veliko zanimanje. Pullman city je pravi kaubojski grad sa svim onim elementima koji tvore jedan grad takvog profila kao i sredinu. Do sada je u njega investirano više od milijun eura, a plan nam je i dalje se širiti, obogaćivati naš program, produžiti show koji će iduće godine trajati sat i pol, a najavit će ga, uz ostalo, i promidžbeni spot koji ćemo ovih dana snimiti tu kod vas, informira nas Zdravković.


Kaskader i glumac je inače rodom iz Prokuplja pa je razgovor tekao na hrvatskom jeziku, a novi se Winnetou, nakon najslavnijeg glumca koji ga je glumio – Pierre Bricea, prošetao i nekim od lokacija budućeg filmskog seta, očekivano privlačeći pažnju prije svega njemačkih turista koji su se u to vrijeme zatekli na ulazu u NP Paklenica, gdje je Detrich tražio najbolja mjesta za snimanje.


Ivica Zdravković - novi Winnetou / Foto Arif Sitnica


Ivica Zdravković – novi Winnetou / Foto Arif SitnicaLjepota bez filtra


Nije bilo ni jednog Nijemca i Njemice koji nisu znali za poglavicu, fotografiranje sa Zdravkovićem se itekako tražilo što je očekivano jako razveselilo sve prisutne kao i režisera koji je na pitanje: Što je to posebno u Winnetouu i ovom kraju kada toliko privlači vaše sunarodnjake? – odgovorio – To je kombinacija vaše nevjerojatne prirode, sklada plavog neba i bijelih stjena za koje ne trebaju niti filmski filtri. A kada k tome pribrojimo i bazu – romantične, inspirativne tekstove autora Karla Maya, jasno je zašto je naš poglavica tako popularan, rezimirao je Detrich.


– Želja nam je da se zna da je koljevka Winnetoua Hrvatska, da je prvi film snimljem 1962. godine ovdje kod nas na Paklenici s tim da je nakon tog filma snimljeno i još 7 drugih u Lijepoj Našoj od ukupno 11 do sada snimljenih filmova, naglasio je Katić.


Želja koja, kako doznajemo od direktorice TZ-a Marasović, za sada sasvim solidno egzistira. Winnetou je u Starigrad privukao brojne turiste, održana je i konvencija, a za sve zainteresirane je označen i poglavičin »grob«, obilježene su filmske lokacije, u ponudi je i Winnetou studijsko putovanje, uključeni u taj projekt, manje ili više, nastoje što bolje iskoristiti popularnost lika koji će, kada bude gotov i novi najavljeni film, zasigurno u sredinu privući još veći broj turista.


Marin Marasović, Marjana Marasović, Mike Detrich, Ivica Zdravković, Zoran Katić i naš novinar Krešimir Bukvić / Foto Arif Sitnica


Marin Marasović, Marjana Marasović, Mike Detrich, Ivica Zdravković, Zoran Katić i naš novinar Krešimir Bukvić / Foto Arif SitnicaTuristički potencijal


Winnetou je jedna od kockica u našem turističkom mozaiku, snažni promotivni alat kojega smo itekako svjesni ovdje, naglasila je Marasović i kroz smijeh dodala kako se duh Winnetoua uvukao u kanjon.


Složio se i Katić koji je u projekt ušao zajedno s kolegama iz Udruge obiteljskih i malih hotela koji su također prepoznali svoj interes vezan za priču o poglavici iz plemena Apača.


Kako kaže, projekt Winnetou ima puno turističkog potencijala jer nema Nijemca koji nije čuo za lik koji bi uskoro trebao proslaviti i Zdravkovića kao i njegove predhodnike.


– Sretan sam što imam priliku biti Winnetou, što sam danas tu u Starigradu, u nacionalnom parku u kojem su se snimale scene, što sam prvi puta vidio more, što sam dio projekta koji mi puno znači. Srce mi je puno, zaključio je poglavica.