Završilo 17. izdanje

‘U slučaju rata’ najbolji film Liburnia Film Festivala

Kim Cuculić

Scena iz filma »U slučaju rata«

Scena iz filma »U slučaju rata«

Nagradu publike osvojio je film »Tusta«, a nagradu za najbolju režiju dobio je Goran Dević za film »Na vodi«OPATIJA – Veronika Janatkova, Diana Tabakov, Varja Močnik, Hrvoslava Brkušić i Nadija Mustapić, međunarodni žiri 17. Liburnia Film Festivala, na Ljetnoj pozornici u Opatiji objavio je da je najbolji film festivala češko-hrvatska koprodukcija »U slučaju rata« redatelja Jana Geberta, nastao u koprodukciji češke produkcijske kuće PINK, HBO Europe i hrvatskog Hulahopa.


Nagrada je filmu dodijeljena ‘’jer je fokusiran na najvažniju društveno-političku pojavu današnjice koju tretira na otrežnjujući i alarmantan način, dok je društvo u nevjerici ili šuti.’’


Posebno priznanje žirija pripalo je filmu »Mačka je uvijek ženska« Martine Meštrović i Tanje Vujasinović (Kreativni sindikat) ‘’za inspirativne izjave protagonistice pretočene u zaigrani filmski jezik’’.
Nagradu publike osvojio je film »Tusta« Andreja Korovljeva, koji je ocijenjen visokom prosječnom ocjenom – 4,79. Film je nastao u proizvodnji produkcijske kuće Factum u koprodukciji s Wake Up Films (Srbija), Award Film & Video (Makedonija) i Zagreb filmom.


Nagrađen i »PLUF!«


Nagradom za najbolji regionalni film nagrađen je »PLUF!« Elvisa Lenića (Pulska filmska tvornica) ‘’za svoju plufističku poeziju koju film evocira kroz humor i jednostavnost’’. Nagradu za najbolju režiju osvojio je Goran Dević za film »Na vodi« i to ‘’za dramaturški preciznu izgradnju međusobnih odnosa svih muških likova koji se nose s teretom iz devedesetih, u usporedbi s jedinim ženskim likom koji utjelovljuje odsutnost svakodnevice koju su izbrisale ratne strahote.


Za režiju koja uspijeva dotaknuti temu krivnje, a ne samo viktimizacije’’. Jasenko Rasol proglašen je najboljim direktorom fotografije za svoj rad na filmu »Susjedi« Tomislava Žaje ‘’za intiman taktilan pristup prikazu likova i prostora u kojem žive, osobito prikaza njihovog unutarnjeg svijeta’’.


Novčane nagrade


Nagradu za najbolju montažu kući je odnijela Jana Vlčkova, montažerka filma »U slučaju rata«, ‘’zbog ritmičke preciznosti i tajminga u kojemu razotkriva protagoniste, od običnih tinejdžera do opasnih vođa’’. Nagrada za najbolji dizajn zvuka pripala je Martinu Semenčiću za rad na filmu »Na vodi« Gorana Devića ‘’za slojevitu i intimnu zvučnu karakterizaciju riječnog krajolika koji zaogrće sve likove koji se u njega slijevaju’’.


Osim statua kastavskog umjetnika Saše Jantoleka koje dobivaju svi laureati, dobitnici nagrada za najbolji film i nagradu publike dobivaju novčanu nagradu od 7.000 kuna i izradu DCP-a koju osigurava Restart, a autor najboljeg regionalnog filma 50 posto popusta na radionicu za razvoj svog sljedećeg projekta BDC Discoveries koju osigurava Balkan Documentary Center. Najbolji redatelj ima mogućnost svoj sljedeći projekt razvijati na radionici Ex Oriente Film koju osigurava Institut dokumentarnog filma – IDF iz Praga.