Neprežaljeni kuhar

Pogledajte prvi trailer dokumentarnog filma o slavnom chefu Anthonyju Bouradainu

T.I.

Foto: Wikimedia Commons

Foto: Wikimedia Commons

Njegove TV emisije s putovanja širom svijeta približile su i popularizirale kuhinje mnogih nacija, među njima i Hrvatske. Bourdain je ovdje boravio 2011., oduševio se hrvatskom hranom i vinima i snimio zanimljivu epizodu svog showa „No Reservations“Među ostalim premijerama na predstojećem Tribeca filmskom festivalu u New Yorku, 11. lipnja će biti prikazan i dokumentarni film o životu slavnog, tragično skončalog kuhara Anthonyja Bourdaina.


Dokumentarac pod nazivom „Roadrunner“ prati uzbudljiv život čovjeka koji je mnogima učinio kulinarstvo privlačnijim, i čije su TV emisije s putovanja širom svijeta približile i popularizirale kuhinje mnogih nacija, među njima i Hrvatske. Bourdain je ovdje boravio 2011., oduševio se hrvatskom hranom i vinima i snimio zanimljivu epizodu svog showa „Anthony Bourdain: No Reservations“ koja je nagrađen i nagradom Emmy.


Režije ovog dokumentarca za koji se ovih dana pojavio i prvi trailer uhvatio se Morgan Neville, iskusni filmaš koji je ovjenčan i Oscarom za njegov sjajni dokumentarni film „20 Feet From Stardom“ koji problematizira iskustva i živote pratećih pjevačica velikim glazbenim zvijezdama.
U „Roadrunneru“ priča počinje 2000. godine kad je Bourdain od poznatog kuhara postao medijska zvijezda, prvo objavom svojih memoara „Kitchen Confidential“ o životu u kuhinji restorana u kojima je radio, a onda i prvim TV showom „A Cook’s Tour“ na Food Networku. Njegove putešestvije u toj i drugim TV emisijama koje su ga proslavile, „No Reservations“ na Travel Channelu i „Parts Unknown“ na CNN-u, prikazuje njegovu strast za dobrom hranom, njegovu radoznalost, dječačku razigranost, otvorenost prema drugim kulturama i običnim ljudima. I dalje ostaje misterij zašto si je na kraju u 62. godini oduzeo život, ali najvjerojatnija je teorija upravo da ga je života koštala njegova prezaposlenost. Stalni život na putu koji je s jedne strane silno volio, imao je visoku cijenu. Odvojenost od najmilijih i ubitačni tempo rada vodili su ka depresiji, a onda i preranom kraju.


Prema dostupnim informacijama, dokumentarac je sastavljen od „klasičnih“ elemenata: snimkama iza kamere, privatnim kućnim video materijalima i puno razgovora s njegovim kolegama i najbližim prijateljima koji gledateljima otkrivaju tko je ikakav je bio slavni kuhar.


Nakon Tribeca filmskog festivala „Roadrunner“ kreće u kino distribuciju 16. srpnja.