Pulski festival

Filmski redatelji protiv imenovanja Vidačkovića: ‘Odluka suprotna stajalištu struke’

Kim Cuculić

Odluka suprotna stajalištu filmske struke DHFR neće do daljnjega imenovati svoga predstavnika u Festivalsko vijećeU povodu ponovnog imenovanja Zlatka Vidačkovića za umjetničkog ravnatelja Pulskog filmskog festivala, Društvo hrvatskih filmskih redatelja (DHFR) oglasilo se priopćenjem u kojemu ocjenjuje da je imenovanje dosadašnjeg umjetničkog ravnatelja PFF-a festivala za novi mandat »još jedna odluka suprotna stajalištu filmske struke.«


– Kako ne želimo ni na koji način sudjelovati u procesima u kojima se ignorira mišljenje filmske struke, DHFR neće do daljnjega imenovati svoga predstavnika u Festivalsko vijeće, a svoju tradicionalnu Nagradu »Fabijan Šovagović«, kojom redatelji nagrađuju kolegice i kolege glumce za osobit prinos filmskoj umjetnosti, dodijelit ćemo na nekoj drugoj hrvatskoj filmskoj priredbi – najavili su u priopćenju.


Redatelji podsjećaju kako javno te kroz rad u Festivalskom vijeću Pulskoga filmskog festivala već dulje upozoravaju na neusklađenost načina vođenja festivala u Puli s potrebama i ciljevima nacionalne filmske proizvodnje.
– Festival u Puli nikako ne ostvaruje dvije vrlo bitne uloge: da bude mjesto okupljanja hrvatskih filmskih profesionalaca, mjesto dijaloga o stanju hrvatske kinematografije te da neupitno služi plasmanu hrvatskoga filma na europsko i svjetsko tržište, a dosadašnja vodstva festivala nisu pokazala dovoljno znanja a niti volje za ostvarivanje navedenih temeljnih zadaća – ističe se u priopćenju koje potpisuje predsjednik Društva Antonio Nuić.


Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek je Vidačkovića imenovala nakon provedenog javnog natječaja, a on je tu dužnost već obavljao od studenoga 2004. do veljače 2014. godine te ponovo od ožujka 2017. Umjetnički ravnatelj zadužen je za predlaganje programa Festivala koji uključuje glavni program i prateće programe i manifestacije, izbornike pojedinih pratećih programa, međunarodne goste, naslove filmova za uvrštavanje u glavni i prateće programe, raspored projekcija filmova i sastav žirija Festivala.