Američka turneja

Film “Dopunska nastava” Ivana-Gorana Viteza na festivalu u Palm Springsu

HinaDugometražni igrani film »Dopunska nastava« Ivana-Gorana Viteza prikazuje se u natjecateljskom programu World Cinema Now Međunarodnog filmskog festivala u Palm Springsu koji se održava od 2. do 13. siječnja iduće godine.


Hrvatski film, koji kroz priču o talačkoj krizi progovara o stavu političara i društva u cjelini prema školstvu prikazat će se 4., 5. i 10 siječnja na jednom od najznačajnih američkih festivala, koji godišnje posjeti više od 136 tisuća ljudi, a ove godine donosi više od 170 naslova iz 70 zemalja.


Tom projekcijom satirični triler Ivana-Gorana Viteza nastavlja svoju američku turneju nakon što je u listopadu prikazan na 55. izdanju Međunarodnog filmskog festivala u Chicagu, stoji u najavi Hrvatskog audiovizualnog centra.
Radnja prati tek rastavljenog oca koji, bijesan jer ne može s kćeri proslaviti njezin deveti rođendan, upada u školu s poklonom, tortom i puškom.


Situacija izazove nemir na svim razinama, aktualni gradonačelnik vidi talačku krizu kao priliku za bodove uoči lokalnih izbora, a kako je u razredu i sin mladog policajca, stvari poprimaju nove razmjere.


Po riječima redatelja, koji je i autor scenarija, žanrovski film u Hrvatskoj »prilično je endemska biljka«, pa tim filmom želi probuditi u domaćoj kinematografiji zapostavljeni žanr trilera.


Film je premijerno prikazan na ovogodišnjem Pulskom filmskom festivalu, a u kinima diljem Hrvatske igra od 21. studenog u distribuciji Blitz Film i Video.


Glume Milivoj Beader, Marko Cindrić, Anita Matić Delić, Željko Königsknecht, Zlatko Burić, Janko Popović Volarić, Filip Eldan, Đorđe Kukuljica, Darko Janeš, Zlatan Zuhrić Zuhra i drugi. U vodećim debitantskim ulogama školaraca su Frida Jakšić i Franko Pavičić


Film je nastao u produkciji Interfilma iz Zagreba, uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra.