'Naše majke'

Danas projekcija posljednjeg filma iz konkurencije dugometražnog programa ZFF-a

Hina

Foto Josip Regović / PIXSELL

Foto Josip Regović / PIXSELLZagreb Film Festival (ZFF)u petak prikazuje posljednji film iz konkurencije dugometražnog programa, »Naše majke« redatelja Cesara Díaza koji se bavi posljedicama dugogodišnjeg građanskog rata u Gvatemali, koji je rezultirao etničkim čišćenjem starosjedilačkog stanovništva.


»Naše majke«, ovogodišnji belgijski kandidat za Oscara, smješten je u 2018. kada je cijela zemlja na nogama zbog suđenja bivšim zapovjednicima.


Ernesto, kojega glumi Armando Espitia, gost ovogodišnjeg ZFF-a koji će na večernjoj projekciji u kinu Tuškanac predstaviti film, mladi je forenzički antropolog čiji je posao identificirati tijela poginulih. Svjedočenja žrtava je mnogo, no on u priči jedne od njih uočava trag koji bi ga mogao odvesti do oca gerilca koji je nestao u ratu.
Film gvatemalskog redatelja premijerno je prikazan na Tjednu kritike u Cannesu, gdje je nagrađen Zlatnom kamerom za najbolji debitantski film i nagradom SACD za scenarij.


U »Tuškancu« je za program PLUS u poslijepodnevim satima najavljena hrvatska premijera filma »Ne zaboravi disati«, nastalog u slovensko-talijansko-hrvatskoj produkciji


Slovensko-talijanski redatelj Martin Turk govorit će nakon filma o toj svojoj drami o odrastanju i ljubomori.


U okviru programa Velikih 5 prikazuje se njemački film »Lara«, koji prikazuje složeni odnos majke i sina, u režiji Jan-Olea Gerstera.


Program Moj prvi film: In Memoriam nastavlja se u Dvorani KIC povijesnim djelom oca zombi-filmova Georgea A. Romera, »Noć živih mrtvaca«, što je prijelomni film strave intrigantnog scenarija naturalističko-dokumentarističkog pristupa mračnog završetka.


Film je ujedno i društveni komentar na hladnoratovsko američko društvo i rasnu netrpeljivost, koji pokazuje kako je zajednica ugroženija unutarnjim prijeporima nego izvanjskom opasnošću.


Program Festivali pod reflektorom donosi dva filma s festivala u Locarnu. »Bezbožnica«, provokativan debitantski film mlade bugarske redateljice Ralitze Petrove osvojio je u Locarnu niz nagrada, među kojima i onu za najbolji film.


To je priča o Gani koja živi u zabačenom gradu u Bugarskoj gdje radi kao njegovateljica starijih osoba oboljelih od demencije, a za dodatnu zaradu, kako bi mogla uzdržavati majku i svoju ovisnost o morfiju, na crnom tržištu prodaje osobne iskaznice svojih pacijenata.


Uoči tog filma prikazuje se kratkometražni »Nimic» Yorgosa Lanthimosa, kojem je u glavnoj ulozi američki glumac Matt Dillon.


Kasnovečernji termin u kinu Tuškanac prikazuje kratke filmove – u sklopu Kockica na rasporedu su »Sedra« Judite Gamulin i »Slova« Bojana Radanovića, dok je u konkurenciji međunarodnih kratkih »Posljednja slika o ocu» srpskog redatelja Stefana Đorđevića, koji je u Sarajevu dobio nagradu za najbolji kratki film.


Program završava »Posljednja kino predstava«, film Jasmine Beširević o Joži, dobrom duhu kina Europa, kojega snima uoči zatvaranja tog kultnog okupljališta filmofila, svjedočeći kraju ne samo jedne dugogodišnje karijere, već i ere koja nestaje gašenjem klasičnih kina.