Filmski festival

Berlinale otvoren u sjeni pokolja u Hanauu. Do 1. ožujka bit će prikazano 340 filmova

Hina

Reuters

ReutersMeđunarodni filmski festival u Berlinu otvoren je u četvrtak navečer projekcijom filma »My Salinger Year«, a tijekom svečanosti otvaranja jubilarnog 70. Berlinalea održana je minuta šutnje za žrtve pokolja u Hanauu u kojemu je ubijeno devet osoba.


Žiri kojim predsjeda Jeremy Irons, organizatori i svi sudionici su ustali kako bi odali počast žrtvama nekoliko minuta prije projekcije filma »My Salinger Year« francusko-kanadskog redatelja Philippea Falardeaua u kojem jednu od glavnih uloga ima Sigourney Weaver.


U kratkom priopćenju objavljenom ranije tijekom dana, filmski festival je istaknuo da tuguje nakon pucnjave u srijedu navečer u Hanauu, i ponovio je da se Berlinale zalaže za toleranciju, poštivanje i gostoprimstvo i da se oštro protivi nasilju i rasizmu.
Više nisu sporni rasistički motivi napadača. Kancelarka Angela Merkel je kritizirala »otrov« rasizma, i povezala ga s drugim atentatima krajnje desnice posljednjih 20 godina u zemlji.


Tijekom festivala, do 1. ožujka, bit će prikazano 340 filmova iz cijelog svijeta, od kojih je 18 u konkurenciji za Zlatnog medvjeda, o čemu će odlučiti žiri kojim predsjeda Irons (71).


Iako je festival u Berlinu glamurozan, zadržao je »politički DNK«, piše agencija AFP. Hillary Clinton će sudjelovati u razgovorima nakon dokumentarne serije koja joj je posvećena, a ukrajinski redatelj Oleg Sencov, koji je pet godina proveo u zatvoru, dolazi na projekciju svog drugog filma »Numbers«, nadahnutog zatočenjem.