USUSRET UPISIMA

Za samo 130 mjesta stigne i 600 prijava osmaša, održan dan otvorenih vrata u Gimnaziji Andrije Mohorovičića

Ingrid Šestan Kučić

Foto V. MRVOŠ

Foto V. MRVOŠ

Budući gimnazijalci i njihovi roditelji imali su priliku razgledati učionice i kabinete škole, upoznati se s organizacijom i provedbom nastave te razgovarati s učenicima i nastavnicimaRIJEKA – Bliži se vrijeme upisa u srednje škole, pa su podjednako pod stresom ne samo učenici već i njihovi roditelji, a ponegdje i šira obitelj. U svrhu što boljeg i potpunijeg informiranja o uvjetima upisa i načinu rada škole, u Gimnaziji Andrije Mohorovičića u Rijeci organiziran je dan otvorenih vrata u prostoru škole u Ulici Frana Kurelca 1 u kojoj Gimnazija Andrije Mohorovičića dijeli zgradu s Prvom riječkom hrvatskom gimnazijom.


Već u ranim popodnevnim satima stotinjak učenika osmih razreda u pratnji roditelja informirali su se o školi, kaže nam ravnatelj popularnog GAM-a Henry Ponte. Budući gimnazijalci i njihovi roditelji imali su priliku razgledati učionice i kabinete škole, upoznati se s organizacijom i provedbom nastave te razgovarati s učenicima i nastavnicima.


Dva smjera


A da je ova škola popularna, možda i jedna od najpopularnijih ili bolje rečeno najatraktivnijih, ne samo u Rijeci, već i u Hrvatskoj, govori podatak da je prijašnjih godina na mogućih 130 upisnih mjesta stizalo i 600 prijava zainteresiranih učenika.

Gimnazija ima dva smjera: opći, gdje je prvi strani jezik engleski, a drugi talijanski/njemački/francuski te prirodno-matematički smjer – gimnazija, gdje učenici umjesto drugog stranog jezika mogu odabrati pojačani program matematike i informatike. Ove godine u opći smjer biti će upisano 78, a u prirodno-matematički 52 učenika.


– Najvažnije da učenici sami odaberu školu i da to bude samo njihov osobni odabir, kaže nam naš domaćin David Karasman, profesor filozofije i sociologije dok nas vodi kroz školske hodnike do učionice gdje roditelji strpljivo čekaju da se njihovi osmaši informiraju o školi. Među njima je i Lara Grgurić, koja je došla u pratnji svojih roditelja i mlađe sestre Mije. Njezin otac Davor prije 32 godine također je završio ovu školu te postao diplomirani inženjer. Ovo je Larin izbor, pa su u školu došli i po kišovitom vremenu.


– Mene prije svega zanima gimnazija, ova ili neka druga, kaže komunikativna Lara, te napominje da se vidi u umjetničkim vodama, možda u glumi.


Dodatne aktivnosti


Sudeći po stavu i nastupu, vidi se da Lara već ima svoj stav i razmišljanje, dok od ostalih osmaša nismo mogli dobiti takve odgovore. Stidljivo se raspituju, a tu je osim nastavnika te škole i pomoć u informacijama i sadašnjih učenika škole, maturanata, koji pokušavaju svojim mlađim kolegama približiti sve prednosti ove gimnazije.


– Učenike sve zanima, od bodovnih pragova do toga kakvi su nastavnici, ali zanimaju ih i dodatne aktivnosti škole te izborni i fakultativni predmeti, kaže nam Rori Kezele, maturantica ove gimnazije koja strpljivo osmašima objašnjava sve prednosti ove škole.


Osmašica Lara Grgurić (u sredini) došla je u pratnji sestre Mie i tate Davora


Budući učenici tako mogu odabrati kao dodatne aktivnosti zbor, fotografiju, debatu, fiziku i robotiku, a od izbornih i fakultativnih predmeta strani jezik, predmet Škola i zajednica, kemijska istraživanja, geoinformatiku i astronomiju.


Iako će i ove godine upisi u srednje škole mnogima učenicima i roditeljima donijeti stres, svi se slažu da je najvažnije da odabir škole, odnosno nastavak osmogodišnjeg obrazovanja, bude isključivo odabir djece, pa su ovakvi dani otvorenih vrata najbolji način da djeca odaberu ono za što imaju najviše afiniteta, ali i mogućnosti.