pojačana sigurnost pješaka

U mjere smirivanja prometa u Viškovu uloženo milijun kuna. Evo što je sve napravljeno

Biljana Savić

Uskoro kreće sanacija raskrižja za Vrtače gdje će se izgraditi nogostupi, novi pješački prijelaz te definirati nove pozicije autobusnih stajališta u što će Općina uložiti 550 tisuća kunaVIŠKOVO – Kod zgrade Općine završna je posljednja u nizu mjera smirivanja prometa kojom se podiže razina sigurnosti u prometu, prije svega pješaka. Na izrazito frekventnom pješačkom prijelazu pojačana je rasvjeta te je dodan još jedan znak za pješaka opremljen bljeskalicom. Mjere smirivanja prometa u proteklim su mjesecima uvedene na nizu lokacija u naseljima gdje je za to izražena najveća potreba. Tako su na dvjema lokacijama – u samom središtu Viškova kod crkve Svetog Mateja te u naselju Sroki postavljeni LED-treptači i bljeskalice koje upozoravaju vozače na nailazak pješaka. Još jedna mjera smirivanja prometa i povećanja sigurnosti svih sudionika u prometu uvedena je u naselju Marčelji gdje je postavljen radar koji vozače upozorava na brzinu kretanja.


U pogledu povećanja razine sigurnosti u prometu uskoro kreće sanacija važnog raskrižja kod skretanja za Vrtače gdje će se na privozima raskrižju izgraditi nogostupi, novi pješački prijelaz te definirati nove pozicije autobusnih stajališta u što će Općina uložiti 550 tisuća kuna. Sveukupno je u mjere smirivanja prometa u proteklih godinu dana uloženo milijun kuna. Kontinuirano se u zonama gdje su djeca pojačano prisutna, a primarno kod igrališta i dječjih parkova, provode mjere smirivanja prometa i to korištenjem raznim suvremenim tehničkim mogućnostima i građevinskim intervencijama u prostoru. Tako su, primjerice, ovih dana dodatno osvijetljeni frekventniji pješački prijelazi postavljanjem novih rasvjetnih tijela na postojeće stupove javne rasvjete.


Vodovodni ogranak u Donjim i Gornjim Srokima

U viškovskom naselju Donji Sroki i dijelu Gornjih Sroki sljedeći tjedan počinje izgradnja 741 metar dugačkog vodovodnog ogranka koji će za nekoliko stotina stanovnika uglavnom višestambenih zgrada tog dijela Viškova omogućiti kvalitetnu vodoopskrbnu mrežu. Rok za izvođenje radova je 225 kalendarskih dana, a izvođač je tvrtka Kvarner graditeljstvo iz Rijeke. U izgradnju ovog ogranka Općina Viškovo uložit će oko 2,5 milijuna kuna s PDV-om. Zbog organizacije gradilišta i početka radova, u Donjim Srokima će se u narednom razdoblju uvesti privremena preregulacija prometa koji će biti reguliran prometnim znakovima. Zbog obavljanja radova na iskopima kanala na pojedinim dionicama gdje nema dovoljne širine za prometovanje na kraće vrijeme će se obustaviti prometovanje motornim vozilima, dok će pješački prolaz biti osiguran kroz cijelo vrijeme izvođenja radova.Isprojektirana su i 22 nova prometna rješenja u većini viškovskih naselja. U sljedeća 2 do 3 mjeseca izvest će se mjere smirivanja prometa u blizini Dječjeg vrtića Viškovo te na cesti prema Jugima, kod novog vrtića i zgrade Stare škole Marčelji. Mjere će se u ovoj fazi uvesti i u Blažićima, u Donjim Srokima, u Širolima i/ili Stuparima. Mjere uključuju ograničenje brzine, postavu horizontalne i vertikalne signalizacije, uspornika (ležećih policajaca) te izvedbu umjetnih izbočina od asfalta.