REZULTATI TURISTIČKE SEZONE

U lipnju na Kvarneru gotovo dostignut rekord iz 2019., ostvareno je 2,6 milijuna noćenja

Alenka Juričić Bukarica

SNIMIO: VEDRAN KARUZA

SNIMIO: VEDRAN KARUZA

I dalje su glavna emitivna tržišta Njemačka, Slovenija i Austrija, pa su gosti iz Njemačke ostvarili 13 posto više dolazaka i 13 posto više noćenja u odnosu na lipanj 2019. a više od 100 tisuća noćenja u lipnju su ostvarili i gosti iz Hrvatske, Češke, Mađarske, Italije i Poljske.U lipnju je, prema broju noćenja, na Kvarneru gotovo dostignut rekord iz lipnja 2019., naime, ostvareno je 2,6 milijuna noćenja, što je 97 posto noćenja u usporedbi s 2019. i čak 68 posto više noćenja nego u lipnju prošle godine. Pri tome su sve kvarnerske subregije ostvarile više od 90 posto turističkog prometa iz lipnja 2019. Istaknuto je to nakon sjednice Turističkog vijeća Turističke zajednice Kvarnera, a koja je održana u novom Centru za posjetitelje na Učki. Prema predstavljenim podacima, Kvarner i dalje drži mjesto među top tri turističke regije na razini Hrvatske. Gosti iz Njemačke i u ovoj godini ruše rekorde iz 2019. , a odlični se rezultati očekuju i s tržišta Austrije, Češke i Slovačke.


I početak srpnja ima odlične pokazatelje pa dnevno na Kvarneru u prosjeku boravi 130 tisuća gostiju. Primjetan je nastavak trenda potražnje za smještajem visoke kategorije, posebno pet zvjezdica, gdje broj ostvarenih noćenja premašuje i rekordnu 2019., te je od početka godine u najboljem smještaju ostvareno je 21 posto više noćenja.


– I u lipnju i u prvih šest mjeseci ove godine nastavlja se potvrđivati trend potražnje za smještajem visoke kategorije. Ono što nam analize potvrđuju je da definitivno dolazi do pozitivne promjene u strukturi gostiju. Tome su prethodila velika ulaganja u kvalitetu i ponudu, koja su sad urodila plodom. Taj trend pratimo već više godina, a značajno je porastao u zadnje dvije godine kada su gosti ciljano tražili odmor u hotelima s 5 zvjezdica i luksuznim kućama za odmor koje nude privatnost. Primjerice, u posljednje dvije godine čak 80 posto novo kategoriziranih kuća za odmor na Kvarneru nosi 4 ili 5 zvjezdica. Smještaj visoke kategorije na destinaciji naravno treba pratiti i kvalitetna ponuda i usluga, u čemu vjerujem da smo uspjeli, jer smo posebice kroz zadnje dvije godine privukli i zadržali tu novu strukturu gostiju tj. goste visoke platežne moći, istakla je direktorica TZ Kvarnera Irena Peršić Živadinov.
Inače, i dalje su glavna emitivna tržišta Njemačka, Slovenija i Austrija, pa su gosti iz Njemačke ostvarili 13 posto više dolazaka i 13 posto više noćenja u odnosu na lipanj 2019. a više od 100 tisuća noćenja u lipnju su ostvarili i gosti iz Hrvatske, Češke, Mađarske, Italije i Poljske.


Gosti na Kvarneru i dalje najviše traže obiteljski smještaj te smještaj u kampovima. U obiteljskom smještaju ostvareno je više od milijun noćenja, što je 9 posto više od lipnja 2019. i čak 93 posto više od lipnja 2021., dok je u kampovima ostvareno više od 650 tisuća noćenja, što je 3 posto više od lipnja 2019. i 67 posto više nego u lipnju prošle godine.


Ukupno je na Kvarneru, pak, od siječnja do lipnja ostvareno preko 4 milijuna noćenja, što je 97 posto noćenja u usporedbi s istim razdobljem rekordne 2019.