INFORMIRANJE GRAĐANA

U Gospiću održana radionica o energetskoj obnovi kuća. Petry: “Prilika za uštedu energije i novca”

Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

Sudionici radionice su bili većinom građani koji su se došli informirati o uvjetima javnog poziva kako bi što uspješnije pripremili svoje projekte za prijavu koja kreće 14. listopada.Informativno-edukativna radionica o energetskoj obnovi kuća održana je danas u Gospiću. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je u rujnu objavio Javni poziv te su građani diljem Hrvatske pokazali veliki interes za prijavu svojih projekata.


Sudionici radionice su bili većinom građani koji su se došli informirati o uvjetima javnog poziva kako bi što uspješnije pripremili svoje projekte za prijavu koja kreće 14. listopada i to putem sustava za on-line prijave.


Uz predstavnike Fonda na radionici je prisustvovao i župan Ličko-senjske Ernest Petry.
-Iznimno mi je grado što su građani naše županije vrlo zainteresirani za ovaj program i mogućnost ostvarivanja sufinanciranja do čak 60 posto za cjelovitu energetsku obnovu kuća. Ličko-senjska županija će i dalje raditi na edukaciji svojih građana kada su u pitanju ovakve mjere kojima se ostvaruju značajne uštede energije i novca uz podizanje kvalitete života, zaključio je župan Petry.
Načelnica Sektora za energetsku učinkovitost Maja Rajčić istaknula je da je Fond za program osigurao čak 300 milijuna kuna kojima planira sufinancirati mjere poput toplinske zaštite ovojnice, zamjene stolarije, ali i sustave za korištenje obnovljivih izvora energije, uključujući fotonaponske elektrane.Toplinska zaštita vanjske ovojnice ili cjelovita energetska obnova kuća financira se s do 60 posto i to kućama energetskog razreda D ili lošijeg u kontinentalnoj odnosno C ili lošijeg u primorskoj Hrvatskoj. Sredstva su dostupna i isključivo za korištenje obnovljivih izvora energije, bilo za sustave grijanja ili za proizvodnju električne energije. Međutim, za njih se mogu prijaviti samo kuće energetskog razreda C ili boljeg u kontinentalnoj odnosno B ili boljeg u primorskoj Hrvatskoj, kojima će na raspolaganju biti do 40, 60 ili 80 posto bespovratnih sredstava, ovisno o lokaciji objekata. Pri tom je pojašnjeno kako su takve ponude informativnog karaktera te je kasnije izvođača moguće i promijeniti. S druge strane, dokumenti poput Izvješća o energetskom pregledu i Energetski certifikat vrijede više godina te ih nije potrebno ponovo izrađivati, ukoliko nakon njihovog izdavanja na kući nije bilo dodatnih građevinskih radova.


Kako bi postupak prijave učinio što jednostavnijim, pogotovo onima koji nemaju praksu korištenja elektroničkih prijava, Fond građanima sufinancira i korištenje stručne pomoći. Za to je osigurano do 500 kuna, a iznos se isplaćuje s ostalim troškovima energetske obnove, temeljem računa ili ugovora o djelu.