Baredice

“Zasadi stablo, ne budi panj” u Dječjem vrtiću Rijeka. Jasličari zasadili stare sorte voćaka

Ingrid Šestan Kučić

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Grad Rijeka i KD Čistoća su za riječke škole i vrtiće, kao i za ostale ustanove i udruge, donirali 60 sadnica voćaka, a riječ je o starim, otpornim i samooprašivim sortama te 40 sadnica maslinaRIJEKA – Jasličari Podcentra Baredice Dječjeg vrtića Rijeka jučer su se pridružili nacionalnoj kampanji sadnje stabala »Zasadi stablo, ne budi panj«, a u sadnji jabuka, šljiva i trešanja pomogao im je i riječki gradonačelnik Marko Filipović. Grad Rijeka i KD Čistoća su za riječke škole i vrtiće, kao i za ostale ustanove i udruge donirali 60 sadnica voćaka, a riječ je o starim, otpornim i samooprašivim sortama te 40 sadnica maslina. Navodeći kako se Komunalno društvo Čistoća u suradnji s Gradom Rijekom vrlo rado odaziva na ovakve aktivnosti, direktorica KD-a Čistoća Jasna Kukuljan kazala je da je ove godine pripremljena donacija od sto stabala.


– Riječ je o maslinama koje se sve više traže za urbane sredine te starim sortama voćaka poput jabuka i šljiva, kazala je Kukuljan.


Dodajući da ove godine Dječji vrtić Rijeka u akciji sudjeluje u velikom broju ravnateljica Davorka Guštin kazala je da se u desetak vrtićkih objekata od 21. studenoga do 23. prosinca odvijaju akcije sadnje dobivenih sadnica.
– Riječ je o sadnicama maslina, voćki i mediteranskog bilja. Sretni smo da djeca od najmlađih dana sade stabla, a u Podcentru Baredice djeca su jasličke dobi, njih 20, istaknula je Guštin.


Gradonačelnik se ujedno osvrnuo i na problem nedostatnih vrtićkih kapaciteta istaknuvši kako se taj problem sustavno rješava, a jedan od primjera upravo je Podcentar Baredice, koji je otvoren u listopadu.


– Sadnjom stabala potičemo najmlađe sugrađane da se brinu o zelenim površinama u Rijeci, a na nama je zadatak da te zelene površine održavamo, širimo njihov obuhvat u gradu jer doprinose smanjenju emisija CO2 te smanjenju karbonskog otiska, a istovremeno grad postaje ljepše mjesto za život. Ovoj akciji odazvat ćemo se i u narednim godinama, a posebno mi je drago da smo u vrtiću, jer tako prenosimo dobar i kvalitetan odnos prema okolišu na naše najmlađe sugrađane, poručio je Filipović.


Ekološka svijest


Akcija »Zasadi stablo, ne budi panj« ima za cilj razvoj ekološke svijesti, izgradnju pozitivnih stavova vezanih uz održivi razvoj te poticanje odgovornosti za okoliš i za budućnost lokalne, ali i globalne zajednice. Kampanja je započela 2019. godine s namjerom poticanja građana na sadnju stablašica kao prvi korak prema rješenju ublažavanja klimatskih promjena, a samo je te godine zasađeno preko 60 tisuća stabala, dok je do sada ukupno posađeno 200 tisuća stabala. Ovogodišnja je kampanja posebno usmjerena na odgojno-obrazovne ustanove i na sadnju autohtonih vrsta, posebno voćaka, kako bi se revitalizirale ruralne i urbane javne površine.