Bivša knjižnica

Pri kraju je uređenje, polaznici Baredica u veljači će biti u novim prostorima na Zametu

Ingrid Šestan Kučić

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej DrechslerRIJEKA – Polaznici nekadašenjg Odjela Baredice Centra za odgoj i obrazovanje u nove će prostore na Zametu useliti tijekom veljače. Iako je bilo planirano da će se radovi u nekadašnjem zametskom prostoru Gradske knjižnice Rijeka okončati do kraja prosinca prošle godine u Gradu Rijeci objašnjavaju da se zbog velikog broja stanova u zgradi gdje je smješten prostor i poštovanja kućnog reda radovi provode smanjenom dinamikom.


– Radovi na prenamjeni poslovnog prostora na adresi Ante Pilepića 1/A su u tijeku i trenutno se postavlja zidna keramika i obavlja priprema za postavljanje podne obloge. Preostali su radovi na postavljanju sanitarne opreme, ugradnja unutarnjih vrata, montaži radijatora i klimatizacijskog uređaja, postavljanja rasvjetnih tijela, utičnica i prekidača te radovi gletanja i ličenja. Tijekom radova je zbog rasporeda nosivih zidova morala biti napravljena izmjena projekta te uz nju vezana izmjena trase instalacija. Kako je prostor smješten u suterenu višekatnice s ukupno sto stanova, radovi se zbog obaveze poštivanja kućnog reda odvijaju smanjenom dinamikom. Centar za odgoj i obrazovanje Rijeka je u kontaktu s nadležnim Ministarstvom te se tijekom siječnja očekuje ishodovanje rješenja za utvrđivanje uvjeta za nastavak rada u promijenjenim uvjetima. Očekuje se kako će škola i učenici s nastavom u novo uređenom prostoru krenuti tijekom veljače, najavljuju u Gradu.


Dodaju i da će se preuređenjem nekadašnjeg Ogranka Zamet Gradske knjižnice Rijeka, teško pokretnoj djeci i mladima, korisnicima Područnog odjela Centra za odgoj i obrazovanje koji je bio smješten na Baredicama, pružiti adekvatniji i veći prostor za svoje aktivnosti i boravak.
– Novi prostor u kojem će biti smješten Područni odjel COO Rijeka ima površinu od 233 četvornih metara i po dovršetku uređenja u njemu će korisnicima i osoblju biti na raspolaganju dvije učionice, senzorna soba, ambulanta, soba za fizikalnu terapiju, pomoćna kuhinja, dva prilagođena wc-a za korisnike i dva za osoblje, garderobni prostor, ulazni prostor, spremište i radionički prostor, objašnjavaju u Gradu.


U novi prostor ulaže se gotov dva milijuna kuna, od čega su većinska sredstva iz proračuna Grada Rijeke, a Primorsko-goranska županija je osigurala iznos od 700 tisuća kuna. Radove izvodi Zanatska zadruga Gradin iz Rijeke, a u novouređenom prostoru ustrojit će se dva razredna odjela za dvanaest učenika s višestrukim teškoćama za koje se osigurava pojačana briga i zdravstvena skrb.


U odjelu će raditi tri učitelja edukatora rehabilitatora, medicinska sestra, fizioterapeut, njegovateljica, domar, pomoćna kuharica i spremačica.


Preseljenja


Prostor bivše zametske knjižnice je nakon preseljenja knjižnice u novi prostor u sklopu Centra Zamet služio kao spremište gradskog i županijskog bibliobusa koje je sada pak preseljeno u prostor u središtu grada, u blizini centralne tržnice. Na Baredicama je pak, u bivšem prostoru Centra za odgoj i obrazovanje krajem rujna ove godine dovršeno uređenje i opremanje prostora novog Podcentra predškolskog odgoja Baredice Dječjeg vrtića Rijeka u kojem su otvorene dvije jasličke skupine s dvadesetoro djece jasličke dobi čime je dodatno povećan broj mjesta u gradskim vrtićima za riječke jasličare.