PROSTOR UREĐEN

Na Zametu otvoren novi dječji vrtić Baredice: Prvi mališani dolaze u ponedjeljak

Bruna Matičić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Zadovoljstvo novim prostorom na današnjem su otvaranju izrazile voditeljica novog Podcentra Baredice, Alida Anić te ravnateljica Dječjeg vrtića Rijeka Davorka Guštin, ali i gradonačelnik Marko Filipović.RIJEKA – Na Zametu je danas svečano otvoren novi dječji vrtić Baredice koji će od ponedjeljka pohađati dvadeset riječkih mališana jasličke dobi raspoređenih u dvije odgojno-obrazovne skupine.


Podcentar predškolskog odgoja Baredice bit će sastavni dio Dječjeg vrtića Rijeka i Centra predškolskog odgoja Zamet, a u novom su prostoru uređene prostorije za smještaj dviju skupina, sanitarni čvor za djecu, kuhinja te okoliš objekta. Za prihvat dviju jasličkih skupina prostor je opremljen posebnim namještajem, postavljeni su klima uređaji te je nabavljen potreban didaktički materijal i sitan inventar za rad s djecom.

Zadovoljstvo novim prostorom na današnjem su otvaranju izrazile voditeljica novog Podcentra Baredice, Alida Anić te ravnateljica Dječjeg vrtića Rijeka Davorka Guštin, ali i gradonačelnik Marko Filipović i njegovi zamjenici Sandra Krpan i Goran Palčevski te brojni pročelnici gradskih odjela koji su bili uključeni u realizaciju ovoga projekta.


– Novi prostor predstavlja veliko veselje roditeljima koji će u ponedjeljak prvi put dovesti svoju djecu u jaslice. Svi s nestrpljenjem očekuju svoj dolazak i prve dane u ustanovi izvan svog roditeljskog doma. Vrijedni odgajatelji na čelu s voditeljicom Alidom Anić učinili su sve da ti dani djeci budu puni sreće i zadovoljstva, istraživačkih aktivnosti i prilika za učenje i dobro osjećanje u uvjetima kada nisu sa svojim roditeljima i bližnjima, kazala je ravnateljica Guštin. Navela kako je u uređenje i opremanje unutarnjeg i vanjskog prostora uloženo ukupno 358 tisuća kuna, u čemu je Grad Rijeka sudjelovao sa 160 tisuća, dok je Dječji vrtić Rijeka iz proračunskih sredstava izdvojio 225 tisuća kuna, a dodatno će preko 550 tisuća kuna izdvojiti za plaće novozaposlenih četiriju odgajateljica i pomoćne kuharice-spremačice.Riječki gradonačelnik ovom je prilikom istaknuo da se na ovaj način ispunjava predizborno obećanje o povećavanju obuhvata djece u Rijeci u dječjim vrtićima i jaslicama.


– Uspjeli smo pronaći dodatne kapacitete vrtića i jaslica u postojećim prostorima. Na području Rijeke trenutno nema neupisane djece vrtićkog uzrasta, ali jaslice su problem. Početkom mandata bilo je preko 300 neupisane djece, a danas je ostalo neupisano 96 djece jasličke dobi. Nastojat ćemo da do kraja ovog mandata ne ostane neupisane djece i za jaslice, naveo je Filipović. Dodao je da to podrazumijeva nova ulaganja i zapošljavanja djelatnika, ali se na taj način rješava pitanje budućnosti grada te, osim rješavanja problema boravka djece, predstavlja i demografsku mjeru. S ciljem povećanja obuhvata djece jasličke i vrtićke dobi programom predškolskog odgoja i obrazovanja u ovoj pedagoškoj godini sveukupno je otvoreno četrdesetak novih, prvenstveno jasličkih mjesta u gradskim vrtićima te je zaposleno devet djelatnika. Uz vrtić Baredice koji će primiti dvije nove skupine, otvorene još četiri nove skupine u postojećim vrtićima Grada Rijeke, Oblačić, Maestral, Potok i Delfin.Prostor novog vrtića Baredice donedavno je bio u funkciji područnog odjela Centra za odgoj i obrazovanje i koristila su ga teško pokretna djeca i mladi. Za njih je pronađen primjereniji prostor površine 200-tinjak četvornih metara u prostoru nekadašnjeg Ogranka Zamet Gradske knjižnice Rijeka. Radi se o investiciji vrijednoj 2 milijuna kuna čije će uređenje započeti ovog ponedjeljka, a bude li sve išlo prema planu, useljenje biti moguće početkom sljedeće godine. Do tada, dosadašnji korisnici Odjela Baredice nastavu će pohađati u glavnoj zgradi Centra za odgoj i obrazovanje na Belvederu.