Najveseliji mjesec pretvoren u otužni period

VOJKO OBERSNEL Koronavirus je kao Grinch koji je ukrao Božić

Damir Cupać

Snimio Damir ŠKOMRLJ

Snimio Damir ŠKOMRLJ

Neće biti kućica, vlakića, podjele srdelica na Korzu, nema organiziranog dočeka Nove godine na Korzu. Jedino će biti vatromet kao i svake godine. Pripremljeno je klizalište, ali ono će možda početi s radom tek za vrijeme školskih praznika. Bit će ukrašena Trsatska gradina, ali bez ugostiteljskih sadržaja. Pred nama je jedan otužni period jer nam je koronavirus u funkciji Grincha ukrao Božić, zaključio je ObersnelRIJEKA  Pred nama je jedan otužan period, a čekali smo ga s nestrpljenjem i veseljem. Koronavirus se pojavio u funkciji Grincha koji je ukrao Božić i nama i cijelom svijetu, izjavio je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel na redovnoj konferenciji na novinare na kojoj je ovaj put nabrojao čega sve neće biti, a ne čega će sve biti za božićno-novogodišnje blagdane. Ukratko, građanima Rijeke će kao podsjetnik da je riječ o najveselijem mjesecu u godini ostati samo blagdanska rasvjeta u gradu i na Trsatkoj gradini. Sve ostalo je u lockdownu.– Nove mjere koje je propisala Vlada imaju značajan utjecaj na način života u gradu. Pogodit će dio poduzetnika, ali i pred nas stavlja izazove s obzirom da se tiču javnog gradskog prijevoza i prostora kojima upravlja Grad. U zadnjih tjedan dana raste broj pozitivnih osoba od Covida 19 i već nekoliko dana imamo preko 300 zaraženih u Primorsko-goranskoj županiji, a od toga je 50 posto iz Rijeke. Ohrabrujuće je što nemamo veliko povećanje zaraženih u vrtićima i osnovnim školama i za sada će oni raditi u redovnom programu. U vrtićima je samo nekoliko djece zaraženo i 16 odgojiteljica, a to na broj od 3.000 djece koja idu u vrtiće nije zabrinjavajući broj. Osnovne škole pohađa 8.500 djece, a njih je 36 pozitivnih, 16 nastavnika i dvoje nenastavnih osoba. To nisu veliki brojevi pa će škole nastaviti s uobičajenim radom. Ukupno vrtići i škole imaju 0,3 posto zaraženih i nadam se da se situacija neće pogoršati, kazao je Obersnel.


Kada je riječ o javnom gradskom prijevozu, Autotrolej mora osigurati da u autobusima bude najviše 40 posto putnika od predviđenog broja.
– To znači da u solo autobusima može biti 36 putnika, u harmonikama 60 putnika i u mini busovima 14 putnika. Svi putnici moraju nositi maske. Apeliram na naše sugrađane da se pridržavaju propisanih mjera i da slušaju upute vozača koji će procjenjivati popunjenost autobusa. Autotrolej će povećati broj polazaka u vrijeme odlaska na posao i u školu, kao i u vrijeme povratka s posla. Apeliram na umirovljenike da izbjegavaju korištenje javnog prijevoza do devet sati ujutro i u vrijeme kada se zaposleni vraćaju s posla, poručio je Obersnel.


Što se tiče tržnica, one na vanjskom dijelu i sada rade u skladu s epidemiološkim mjerama, a u zatvorenim paviljonima će moći biti određeni broj kupaca.


– Sve to iziskuje disciplinu i odgovornost. U stalnim sam kontaktima s KBC-om Rijeka i za sada su kapaciteti zadovoljavajući, ali situacija je upozoravajuća. Molim građane da svojim odgovornim ponašanjem omoguće da situacija ostane pod kontrolom, rekao je Obersnel.Gradonačelnik je podsjetio da je Grad Rijeka već izišao ususret poduzetnicima jer ih je oslobodio plaćanja zakupa za javne površine za studeni i prosinac ove godine, a i sukladno padu prihoda je umanjena zakupnina za gradske poslovne prostore.


– Mjere vrijede do kraja ove godine, a vjerojatno ćemo ih morati produžiti. Svima koji moraju prestati s radom zbog novih vladinih mjera neće se naplaćivati zakupnina. I tako će biti sve dok traju mjere koje je propisala vlada. Razmišljamo i o novim mjerama kako bi pomogli podzetnicima, najavio je Obersnel.


Što se tiče božićno-novogodišnjeg ugođaja, nastavio je gradonačelnik, jedino što će ostati vidljivo je blagdanska rasvjeta.– Neće biti kućica, vlakića, podjele srdelica na Korzu, nema organiziranog dočeka Nove godine na Korzu. Jedino će biti vatromet kao i svake godine. Pripremljeno je klizalište, ali ono će možda početi s radom tek za vrijeme školskih praznika. Bit će ukrašena Trsatska gradina, ali bez ugostiteljskih sadržaja. Pred nama je jedan otužni period jer nam je koronavirus u funkciji Grincha ukrao Božić, zaključio je Obersnel.