Investicija u komunalni sustav

Počeli radovi na poboljšanju vodne infrastrukture Viškova vrijedni 230 milijuna kuna

Jakov Kršovnik

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Mještani i gospodarski subjekti dobit će 20 kilometara nove vodovodne mreže i 40 kilometara nove kanalizacijske mreže i ovim projektom značajno ćemo doprinijeti zaštiti okoliša, rekla je Sanja UdovićVIŠKOVO  Počeli su radovi kojima će se obnoviti postojeći vodovod te izgraditi sustav odvodnje otpadnih voda s područja Viškova. Radovi su krenuli u naselju Marinići, a nastavit će se, u idućih 5 i pol godina, i kroz druga naselja općine. Projekt je vrijedan nešto više od 230 milijuna kuna te načelnica Sanja Udović kaže kako vrijednost govori o kako se značajnoj investiciji radi.– Mještani i gospodarski subjekti dobit će 20 kilometara nove vodovodne mreže i 40 kilometara nove kanalizacijske mreže i ovim projektom značajno ćemo doprinijeti zaštiti okoliša. Više neće biti nekontroliranih ispusta otpadnih voda u okoliš, a dobit ćemo i kvalitetnu vodoopsrkbu, rekla je Udović.
Naglasila je da se radi o najvećoj investiciji u komunalni sustav od nastanka Općine, a kojom će se dugoročno osigurati najviši standardi po pitanju količine i kakvoće vode koja je namijenjena za potrošnju i protupožarnu zaštitu naselja.


Foto Marko Gracin


 


– Ovim ulaganjem u vodno-komunalnu infrastrukturu stvaraju se preduvjeti za stabilan i kontinuirani razvoj Viškova.


Radi se o daleko najvećem i najsloženijem projektu i u financijskom i u operativno-građevinskom smislu na području Viškova jer će se zahtjevni radovi izvoditi u većini viškovskih naselja zbog čega ćemo svi zajedno morati pokazati puno strpljenja i razumijevanja, kazala je načelnica.Direktor Komunalnog društva Vodovod i kanalizacija Andrej Marochini dodao je da su se dugo pripremali za ovaj projekt te također zamolio mještane za razumijevanje.


– Unaprijedit ćemo kvalitetu pružanja vodne usluge te podići komunalni i životni standard mještana Viškova.


Kako bismo u najvećoj mogućoj mjeri ublažili eventualne poteškoće u prometu i svakodnevnim obavezama, redovito ćemo informirati stanovnike putem medija, a sve informacije o radovima mogu se pronaći i na internetskoj stranici projekta, rekao je Marochini.Izvođač radova je Godina gradbeništvo in druge storitve, a pružatelj usluge nadzora nad gradnjom zajednica izvršitelja Institut IGH, Eptisa Adria, Flum-ing te Projekt Nova Gorica.


U ime izvođača, na početak radova došao je direktor tvrtke Godina gradbeništvo Maks Godina.


Daljnji radovi u općini Viškovo izvodit će se na cijelom području Marinića (u naseljima: Bezjaki, Trampov breg, Mučići, Marinići, Blažići, Petrci, Stupari, Lučinići, Straža) i Viškovo do Vozišća (u naseljima: Furićevo, Gornji Jugi, Vozišće, Široli, Viškovo, Juraši) te u Mladenićima (u naseljima: Mladenići, Trtni, Bujki, Brtuni, Biškupi).


Foto Marko Gracin


 


Nakon radova u naselju Marinići, uslijedit će radovi na izgradnji sanitarnog kolektora i vodovoda u ulicama Plasi, Lučinići i Straža kao i crpne stanice u ulici Straža, a odvijat će se u razdoblju od travnja do rujna 2022. godine: gradnja 95 metara kanalizacije, crpne stanice i 103 metara vodovoda u ulici Straža, gradnja i rekonstrukcija 1350 metara kanalizacije i 1000 metara vodovoda gradskog područja Pehlin-Marinići/Zona P-4 te gradnja 155 metara kanalizacije i 180 metara vodovoda u Ulicama Straža i Baretićevo (dio prometnice u nadležnosti Općine Viškovo).


 


Predviđena je i gradnja crpne stanice, ali ona će se izvoditi na području grada Rijeke.