Opet živo

Veselje, uzbuđenje i darovi obilježili prvi dan škole u Rijeci i riječkom prstenu

Ingrid Šestan Kučić, Bruna Matičić, Sanja Gašpert, Barbara Čalušić

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Rijeka je prvašiće darivala vrećicom za tjelesni, olovkom, informativkom i slikovnicom, a GKR i besplatnom članarinom. U OŠ Čavle vrećicu za tjelesni prvašićima su poklonili igrači NK RijekaZa primorsko-goranske školarce u ponedjeljak su se prvi put u novoj nastavnoj godini oglasila školska zvona, a u svim školama nastava je krenula uživo iako je pred učenicima još jedna epidemiološka godina.


Bez obzira na epidemiološka ograničenja, školska godina je kao i uvijek počela veselo i bučno, a najveće veselje vladalo je među onima koji su napravili prvi korak na putu obrazovanja.


U klupe prvih razreda 23 riječke osnovne škole je sjelo 883 prvašića koji su raspoređeni u 51 razredni odjel. Ukupno se u riječke škole vratilo 7.993 učenika raspoređenih u 452 razredna odjela, a svih njih na klupama su dočekali novi udžbenici.
Uz udžbenike, riječke prvašiće, za njihov početak obrazovanja, ove je godine prvi put darivao i Grad Rijeka, a prigodni darovi uključivali su vrećicu za opremu za nastavu tjelesnog odgoja, olovku, informativku te pismo gradonačelnika i slikovnicu »Moje mjesto pod suncem«.Sve to dočekalo ih je na njihovim klupama u svakoj riječkoj školi, a prvi put riječke prvašiće darivala je i Gradska knjižnica Rijeka besplatnim upisom, odnosno jednogodišnjom članarinom za Dječji odjel Stribor Gradske knjižnice Rijeka.


Dakle, s ciljem poticanja čitanja u sklopu »godine čitanja« svaki je riječki prvašić dobio mogućnost bez troškova postati članom Gradske knjižnice, a prvašićima koji su već učlanjeni i imaju važeće članstvo, ono će nakon isteka biti produženo pa je također potrebno predati ispunjenu upisnicu.


Svečano na Srdočima


Svi ti darovi su stigli i u OŠ Pećine u kojoj je na put obrazovanja krenulo 18 prvašića.


Premaleno je bilo školsko igralište u Srdočima da primi sve prvašiće, njihove roditelje, braću i sestre, none i noniće, pa čak i tete iz vrtića koje su do jučer pohađali, na svečanom prijamu učenika prvog razreda Osnovne škole Srdoči.A njih je ove godine čak 86, raspodjeljenih u četiri razredna odjeljenja.


OŠ Srdoči je škola s najvećim brojem upisane djece u prve razrede, a s ukupno 860 učenika i 90 djelatnika zasigurno i najveća riječka škola.Dobrodošlicu je učenicima prvašićima poželio ravnatelj Ivan Vukić.


Suze ponosnice


I dok brojne škole diljem Hrvatske bilježe manji broj prvašića, Klana ove godine bilježi veliki porast te će u školskim klupama u OŠ Klana ove godine sjediti 24 prvašića.


Klanjske prvašiće su radosno dočekale njihova učiteljica Tea Jotić i ravnateljica škole Jelena Grbčić Samardžić.


Prvašiće i njihove roditelje svečano je pozdravila i načelnica Općine Klana Željka Šarčević Grgić koja im je poželjela sretan početak školovanja i uručila im prigodan poklon od 500 kuna.– Drugu godinu za redom bilježimo porast prvašića u našoj školi. Ove godine upisujemo 24 učenika, za razliku od prethodne, kada ih je bilo 13. Škola ima 123 učenika u ovoj školskoj godini, i u eri drastičnog pada nataliteta u državi, sretni smo što bilježimo pozitivne demografske brojke.


Osim toga, cijeli kolektiv, u suradnji sa Županijom i Općinom Klana, trudi se osigurati našim učenicima što poticajnije okruženje za učenje i druženje te boravak u školi, rekla je ravnateljica Jelena Grbčić Samardžija.


Istaknula je da, s obzirom na sveukupno mali broj učenika, njihovi učenici pod vodstvom i poticajem svojih učitelja sudjeluju na brojnim natjecanjima te svake godine postižu zapažene rezultate.


Prvi dan škole svi posebno pamte, školarci, ali i roditelji. Prvašići su puni očekivanja veselo i nestrpljivo otišli u svoje razrede, a otpratili su ih ponosni roditelji, sa smješkom na licu i suzom u kraju oka.


Prijateljstvo i znanje


Povodom prvog dana nove nastavne godine, primorsko-goranski župan Zlatko Komadina i pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Edita Stilin, kao i predstavnici Nogometnog kluba Rijeka posjetili su prvašiće u OŠ Čavle i uručili im prigodne darove – slatkiše i sportske vrećice za sportsku opremu.


Ova je škola s razlogom izabrana za posjet prvog dana nastave, upravo zbog toga što su u OŠ Čavle ove godine čak četiri prva razreda, s ukupno 86 učenika. Među njima, četvero prvašića krenut će u Područnu školu u Gradu Grobniku, a 82 u matičnu školu u Čavlima.


Načelnica Općine Čavle Ivana Cvitan Polić kazala je da je Hrvatska izgubila 20 posto prvašića, pa stoga posebno veseli podatak da čavjanska škola kao jedna od rijetkih bilježi porast.Prvašićima se obratila i ravnateljica OŠ Čavle Tanja Stanković istaknuvši da je ova škola utvrda igre, prijateljstva i znanja, škola koja potiče zdrav život i sportske navike, pa su iz tog razloga prvašiće prvoga dana škole došli posjetiti i predstavnici NK Rijeka – dopredsjednik Kluba Dean Šćulac i nekoliko igrača.


HNK Rijeka će darivati i ostale prvašiće

Riječki nogometni prvoligaš darivao je prvašiće u OŠ Čavle vrećicom za trening s klupskim grbom. Iz kluba su najavili da će u sklopu projekta u mjesecu rujnu isto učiniti i u svim drugim školama Primorsko-goranske županije. Dakle, svaki prvašić u županiji dobit će vrećicu za sportsku opremu s Rijekinim grbom.

Stanković je podsjetila da je OŠ Čavle u ovoj godini proglašena najuspješnijom školom Erste plave lige te poželjela nastavak dobrih sportskih, ali i obrazovnih rezultata i u novoj školskoj godini.


Nove učionice


Prvi dan škole u OŠ Kostrena obilježen je na školskom igralištu gdje je ravnateljica škole Adriana Glavan kratko predstavila plan rada i nove školske projekte.– Osim troškova prijevoza učenika školskim autobusom, zahvaljujući Općini, novu školsku godinu započet ćemo s dvije nove učionice koje smo dobili prenamjenom jednog većeg prostora kako bismo u razrednim odjeljenjima imali što manji broj učenika, a kroz koji dan kreće i realizacija projekta školskog vrta i učionice na otvorenom kao i opremanje senzorne sobe u školi za rad s učenicima sa senzornim poteškoćama, rekla je između ostalog Glavan.


Nastava će se odvijati u jednoj smjeni. Učenicima u razrednoj nastavi, od 2. do 4. razreda, nastava počinje u 8 sati, a učenicima u predmetnoj nastavi, od 5. do 8. razreda, u 8.30 sati.


Produženi boravak danas započinje s radom, a od danas je učenicima dostupna i školska marenda i prijevoz školskim autobusom.


Krpan u »operaciji jednosmjenska nastava«


​Nakon što je zamjenica riječkog gradonačelnika, Sandra Krpan, tijekom ljetnih mjeseci obišla sve riječke vrtiće, s početkom nove školske godine isto će učiniti i s riječkim školama, a razlog je Nacionalni plan oporavka i otpornosti kojim predviđa prelazak u jednu smjenu svih škola za što je potrebna njihova nadogradnja, ali i opremanje.


– Prva na redu za obilazak je OŠ »Fran Franković«, s obzirom na to da se radi o školi koja ima ozbiljni deficit prostora. Obići ćemo sve škole kako bismo bili spremni s dokumentacijom za prosinac kada je u planu objava javnog poziva za dogradnju ili opremanje škola, najavljuje Krpan.


Filipović: Počinje važno razdoblje života


Djecu je na njihovom novom životnom putu došao ispratiti i riječki gradonačelnik Marko Filipović, sa svojim zamjenicima Sandrom Krpan i Goranom Palčevskim te pročelnicom Odjela za školstvo Sandom Sušanj, kao i predsjednicom Gradskog vijeća Anom Trošelj.– Polazak u osnovnu školu znači da počinje jedno od najvažnijih razdoblja u vašim životima. U školskim klupama otkrit ćete puno toga novoga i steći nove prijatelje. Želim vam puno sreće, osmijeha, veselja, druženja i novih prijateljstava, kao i školskih pustolovina, kazao je Filipović.


* širi izvještaj pročitajte u izdanju Novog lista od utorka, 7. rujna 2021.