'Ne dvoji! Za drugog izdvoji!'

Uspješna dvodnevna akcija Crvenog križa: Prikupljeno 16 tisuća kuna

Sanja Gašpert

Kim Anić, Marija Vičić i Danijel Čakarić pri dogovoru o suradnji riječkog i travničkog Crvenog križa

Kim Anić, Marija Vičić i Danijel Čakarić pri dogovoru o suradnji riječkog i travničkog Crvenog križa

70 posto sredstava bit će raspoređeno osobama u stanju socijalnih i zdravstvenih potreba, prema motu akcije »Ne dvoji! Za drugog izdvoji!«RIJEKA  Tijekom dvodnevne, tradicionalne humanitarne akcije Solidarnost na djelu, Gradsko društvo Crvenog križa Rijeka prikupilo je ukupno 16 tisuća kuna prodajom bonova zahvalnosti, od kojih će 70 posto sredstava biti raspoređeno osobama u stanju socijalnih i zdravstvenih potreba, prema motu akcije »Ne dvoji! Za drugog izdvoji!«.


Od preostalih sredstava, pet posto ide u Fond solidarnosti Hrvatskog Crvenog križa, deset posto u Fond solidarnosti GD Crvenog križa Rijeka te 15 posto za troškove organizacije akcije koja je ove godine održana 47. put.


Upravo zbog provođenja akcije, tijekom dva dana (srijede i četvrtka), na prostoru 128. brigade Hrvatske vojske bio je postavljen šator Crvenog križa u kojem su prikupljana novčana sredstva prodajom bonova zahvalnosti u vrijednosti od jedne i pet kuna, a učenici Medicinske škole Rijeka mjerili su tlak građanima te je obavljeno ukupno 525 mjerenja.
Također, prikupljeno je 400 kilograma odjeće i obuće. U akciju se uključilo 169 volontera, među kojima članovi Štaba za provođenje akcije Solidarnost na djelu, Komisije za logistiku i Komisije za socijalne aktivnosti i pomoći te aktivisti iz Društava Crvenog križa, povjerenici Crvenog križa u vrtićima i školama, darivatelji krvi, članovi Terenske jedinice dr. Ante Švalba, učenici Medicinske škole Rijeka i zaposlenici Crvenog križa Rijeka, koji su ukupno odradili 963 sata.


Također, Hrvatski Crveni križ dogovorio je zajedničku akciju u suradnji s Kauflandom, u sklopu koje je postavljena košara za prikupljanje hrane. Prikupljani su ciljani artikli i to biljno ili suncokretovo ulje, šećer, juhe u vrećici, mesne i riblje konzerve, marmelada, sitna kuhinjska sol, tjestenina, riža i brašno i u prvim danima akcije prikupljeno je 215 kilograma. Akcija traje još do nedjelje, 13. listopada.


Osim toga, ovih je dana u Rijeci potpisan sporazum o suradnji između Crvenog križa općine Travnik i Gradskog društva Crvenog križa Rijeka. Obje su strane izrazile zadovoljstvo i istaknule da se ovim sporazumom uspostavlja zajednička suradnja s ciljem povezivanja dva društva i razmjene različitih iskustava i volontera. Sporazum o suradnji početak je uspješnog povezivanja između Gradskog društva Crvenog križa Rijeka i Crvenog križa općine Travnik te su se ovim sporazumom obvezali na zajedničko djelovanje u cilju podizanja kvalitete te time uređuju način ostvarivanja međusobne suradnje u organiziranju i provođenju zadaća, mjera i aktivnosti u razvoju prekogranične suradnje i budućih projekata.