Tradicionalni susret

Uoči Božića sastali se riječki gradonačelnik i nadbiskup: Povezanost i suradnja primjer građanima

Mirjana Grce

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej DrechslerRIJEKA – U slijedu dugogodišnje tradicije susreta, božićnog i novogodišnjeg čestitanja na badnje jutro je gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel sa suradnicima posjetio mons. dr. Ivana Devčića, riječkog nadbiskupa i njegove najbliže suradnike.


Na susretu i tradicionalnom zajedničkom doručku u Nadbiskupskom domu u Rijeci uz gradonačelnika su bili njegovi zamjenici Marko Filipović i Nikola Ivaniš te predsjednik riječkog Gradskog vijeća Andrej Poropat, a uz nadbiskupa Devčića generalni vikar mons. Emil Svažić i kancelar mons. Nikola Imbrišak.


Kako je u izjavi za medije rekao nadbiskup Devčić susrete na Badnjak su gradonačelnik Rijeke i riječki nadbiskup nastavili slijedeći svoje prethodnike, mons. dr. Antona Tamaruta i Slavka Linića.
– To je znak povezanosti i suradnje. Na taj način dajemo primjer građanima da jedni s drugima surađuju i jedni drugima budu prijatelji. Isus je i došao na zemlju da ono što je daleko – približi, ono što je odvojeno – spoji, i da svima donese mir i Božji blagoslov, rekao je nadbiskup Devčić poručivši da je blagdan Kristova rođenja, blagdan mira, ljubavi, Božje blizine i u konačnici blagdan djeteta.


Foto Sergej Drechsler


Foto Sergej Drechsler– Dijete je uvijek znak budućnosti, znak trajanja, života, i u tom smislu Isus je došao kao malo nezaštićeno dijete. Ovo je trenutak i da mislimo na toliko druge nezaštićene djece, na djecu koja žive u ratnim područjima ili djecu kojoj nedostaju najosnovniji uvjeti za život, izdvojio je nadbiskup Devčić zaželjevši »neka nam Božić bude blagdan prijateljstva, ljubavi, blizine, solidarnosti i neka nas potiče da dosita budemo jedni drugima braća i sestre«.


– Suradnja Grada Rijeke i Riječke nadbiskupije, odnosno suradnja s cijelom Katoličkom Crkvom u Rijeci je više nego dobra, a susret pred Božić je tradicija koja traje 20-tak godina. Isto tako, izuzetno je dobra suradnja Grada i s drugim vjerskim zajednicama u Rijeci, rekao je u izjavi za medije gradonačelnik Obersnel. Izdvojio je da su ovakvi susreti prilika da se u neformalnom razgovoru osvrne ne proteklu godinu, što je u njoj učinjeno, a što nije, te što treba napraviti iduće godine.


Gradonačelnik Obersnel sa suradnicima je tradicionalno posjetio i čuvare Svetišta Majke Božje Trsatske na čelu s gvardijanom fra Bernardom Barbarićem, a isto tako na Trsatskom groblju je pohodio posljednje počivalište zaslužnih franjevaca Serafina Sabola i Emanuela Hoška.