Rijeka murala

U Vodovodnoj ulici nastaju dva nova murala, evo o čemu se radi

Jakov Kršovnik

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Murale oslikavaju Slaven Kosanović Lunar i Tea JurišićU Vodovodnoj ulici do petka bi trebala niknuti dva nova murala – kućni broj 15 dobit će prepoznatljive mačke grafiti-umjetnika i grafičkog dizajnera Slavena Kosanovića, a zgrada na broju 23 mural na vječitu temu muško-ženskih odnosa, koji radi ilustratorica i muralistica Tea Jurišić.


Treća je to faza programa »Rijeka murala« koji se provodi kao dio projekta Europske prijestolnice kulture, a Zagrebčanin Slaven Kosanović Lunar, rekao nam je kako je za velik, uzak, prostor fasade na kojem je radio najzahvalniji način pristupa bio »pattern«.


– Htjeli smo napraviti nešto atipično u kontekstu ovih starih zgrada. Uvijek volim napraviti poveznicu između mjesta u kojem radim i motiva kojim se koristim pa smo tako ovoga pute mačke, kao česti motiv, povezali s riječkom glazbenom scenom koja je vrlo specifična i koju doma često slušam.
Tu su neki novi i stariji bendovi, ljudi koje poznajem, a i oni koji su ostavili veliki trag na nas, kaže Kosanović.


Tako su imenom spomenuti The Siids, Denis i Denis, Ugly Leaders, Moskva, Putokazi, Laufer, i drugi, izvođači koji su inspiracija grafiti-umjetniku, kojemu je u iscrtavanju murala pomogao brat Ivo Kosanović – Smack.Nekoliko metara dalje Tea Jurišić uz pomoć Ludwiga Glocklhofera pozabavila se ljubavnim odnosima te će njen mural prikazivati ženu i muškarca, no ona će umjesto glave imati rubikovu kocku koju će muškarac pokušati složiti.


– Crtež smo pojednostavili i prilagodili podlozi, a kako bismo napravili poveznicu s Rijekom, na ženinoj će majici biti kultni riječki bend Paraf, kaže Jurišić kojoj će u oslikavanju pomoći švicarski partner, po struci inženjer, koji kaže da će mu ovih nekoliko dana oslikavanja dobro doći kao predah od uobičajenoga posla.


U sklopu programa Rijeka murala novo ruho su već dobile i druge zgrade u Vodovodnoj koje su oslikali autori Artez, Chez i Sarme te Miron Milić. Osvježen je i mural koji prikazuje motociklista Marijana Kosića, a Jadranka Lacković i Vladimir Tomić oslikali su zapadno pročenje zgrade Ivexa na Delti.