Županijski budžet

U četvrtak će se glasati za prijedlog proračuna PGŽ-a, izvorni prihodi su mu oko 300 milijuna

Barbara Čalušić

U Domu Mali Kartec na Krku u tijeku su radovi uređenja ukupne vrijednosti 235.000 kuna / Foto: M. TRINAJSTIĆ

U Domu Mali Kartec na Krku u tijeku su radovi uređenja ukupne vrijednosti 235.000 kuna / Foto: M. TRINAJSTIĆ

Proračun iznosi više od milijardu kuna, izvorni prihodi PGŽ-a nešto su više od 300 milijuna kuna, a ostatak je vezan za zdravstvo, školstvo, a od prošle godine i državnu upravu, istaknuo je predsjednik Skupštine Erik FabijanićRIJEKA – Županijski proračun možda izgleda glomazan jer iznosi više od milijardu kuna, no treba znati da su izvorni prihodi PGŽ-a nešto više od 300 milijuna kuna, a ostatak je vezan za zdravstvo, školstvo, a od prošle godine i državnu upravu. Dakle, radi se o sredstvima koja se pretaču – od naših poreznih obveznika u državu, a država ih prenosi županiji kako bi se financirale redovne djealtnosti institucija, istaknuo je jučer predsjednik županijske Skupštine Erik Fabijanić najavljujući ovotjednu sjednicu na kojoj bi u četvrtak trebao biti usvojen županijski proračun za 2021. godinu.


Skupština će se ovaj put održati u opatijskom hotelu Royal za koji je Fabijanić ustvrdio da ima izuzetno dobre uvjete za poštovanje protuepidemijskih mjera.


– Dosad smo bili u više dvorana kako bi se održao demokratski standard i da svaki član Skupštine ima minimalno četiri četvorna metra kako bi se poštovao razmak, objasnio je Fabijanić, dodajući kako će se osim prijedloga proračuna za 2021. godinu, na sjednici Skupštine naći i projekcije proračuna za 2022. i 2023. godinu.


Partnerstvo u projektu
– Iako nas dogodine čekaju lokalni izbori, neovisno o tome Županija radi kontinuirano, rekao je Fabijanić, dodajući kako je i sedam ostalih točaka vezano uz proračun, a tu je financijski plan Županijske uprave za ceste, prijedlog programa javnih poteba u sportu, raspored financiranja redovne djelatnosti u Domu zdravlja, kao i financiranje opreme u Domu zdravlja.


Najavio je kako bi Županija trebala potpisati sporazum o partnerstvu za projekt »Povijest, Povijest umjetnosti, Talijanistika, Germanistika – razvoj, unapređenje i provedba stručne prakse (PerPeTuUm aGile)«. Projekt je prijavio na poziv Europskog socijalnog fonda – Operativni program »Učinkoviti ljudski potencijali« 2014. – 2020. vodeći partner Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci u suradnji s više partnera, a jedan od njih je i Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka čije će stručno osoblje sudjelovati u realizaciji programa. Također je Primorsko-goranska županija uključena i u pilot-projekt Mreža regionalnih središta – RegHub Europskog odbora regija koji ocjenjuju provedbu politika Europske unije.


– Ovdje je riječ o djelatnosti koja je vezana za ocjenu provedba projekata koje financira Europska unija, ali i praćenja samih propisa EU-a i davanje prijedloga i sugestija za njihovo poboljšanje, objasnio je Fabijanić.


Socijalne ustanove


Pročelnica Upravnog odjela za socijalnu politiku i mlade Dragica Marač rekla je da su u Domu Mali Kartec na Krku u tijeku radovi uređenja ukupne vrijednosti 235.000 kuna, u čemu Županija iz vlastitih proračunskih sredstava sudjeluje sa 179.500 kuna.


– Sada uređujemo drugi dio stacionara jer je prije nekoliko godina uređen prvi dio. U našim ustanovama kojima je osnivač PGŽ imamo četiri doma na kojima se odvijaju radovi, pa su osim Malog Karteca, tu još i Dom za starije na Kantridi gdje se rade prostori za izolaciju COVID-pozitivnih stanara, dovršava se Park seniora, a tu sui radovi u Fortici, naglasila je Marač, dodajući kako se raspoređuju i proračunska sredstva jedinicama lokalne samouprave Gorskog kotara za provedbu programa izvaninstitucijske skrbi – pomoć u kući. Općinama i gradovima koje provode taj program, za plaće gerontodomaćica Županija je osigurala dodatnih 80.000 kuna, što je ukupno 330 tisuća kuna u ovoj godini, dok je kroz protekle četiri godine za programe izvaninstitucijske skrbi izdvojila oko 1,7 milijuna kuna.