Predavanja, izložba, degustacija

Traju pripreme za tradicionalnu Gljivijadu: Idući vikend Klana postaje meka za gljivare

Bruna Matičić

Prijava ekipa za kuhanje kotlića od gljiva moguća je još danas i sutra / Foto M. LEVAK

Prijava ekipa za kuhanje kotlića od gljiva moguća je još danas i sutra / Foto M. LEVAK

Vikend u znaku gljiva koji će započeti već ovoga petka, 7. listopada, a potrajat će sve do ponedjeljka, 10. listopada obilježit će izložba gljiva, predavanje o gljivama te degustacija jela od gljiva i popratni programi 


 


KLANA  Klana se priprema za tradicionalnu Gljivijadu te će, nakon dvije godine pauze, gotovo cijeli vikend posvetiti gljivama i specijalitetima od gljiva. Vikend u znaku gljiva koji će započeti već ovoga petka, 7. listopada, a potrajat će sve do ponedjeljka, 10. listopada obilježit će izložba gljiva, predavanje o gljivama te degustacija jela od gljiva i popratni programi, a Općina Klana zanimljive aktivnosti pripremila je u suradnji s Udrugom gljivara »Ožujka« iz Rijeke.
Gljivijada 2022. započinje u petak u 18 sati u sati u Multimedijalnom centru u Klani predavanjem i kulinarskom radionicom »Gljive u kuhinji« koju će održati Olga Štrbac Grubišić i Ervin Raguzin iz Udruge »Ožujka« te koncertom Darka Jurkovića Charlieja.


Središnji dio ovogodišnje klanjske Gljivijade rezerviran je za subotu tijekom koje će u jutarnjim satima biti održana edukativna šetnja šumom i berba gljiva pod vodstvom Predraga Grubišića, također člana Ožujke, a u 14 sati započinje pravo kulinarsko druženje i kuhanje kotlića od gljiva. Iz Općine Klana poručuju da se zainteresirane ekipe za sudjelovanje u kotliću mogu prijaviti do sutra, 4. listopada, putem maila na [email protected] ili na broj 051/808-205. Glavne namirnice za kotlić osigurava Općina Klana, a natjecatelji sa sobom moraju ponijeti samo vlastiti kotlić i puno dobre volje.


Nakon veselog kotlića, završetak subotnje večeri upotpunit će izložba gljiva čije će otvorenje u 19 sati u velikoj vijećnici Općine Klana uljepšati izvedbe Pjevačkog zbora »Matko Laginja«. Izložba će ostati otvorena i naredna dva dana, a moguće ju je pogledati sve do ponedjeljka u razdoblju od 10 do 18 sati.


Gljivijada u Klani tradicionalna je gastromanifestacija koja je revitalizirana 2017. godine s ciljem da se kroz gljive promovira klanjski kraj čije su šume bogate ovom namirnicom. Ove godine posebno veseli i veliki urod vrganja, zbog čega će u manifestaciji, vjeruje načelnica Općine Klana Željka Šarčević Grgić, mještani i posjetitelji te istinski ljubitelji gljiva naročito uživati u pripremljenim aktivnostima.