Salve kritika

Sugrađani bijesni zbog fotografije na društvenoj mreži: “Pokrijte Zajca, da ne gleda ovu sramotu!”

Sanda Milinković

Na Facebooku je osvanula objava s porukom iz riječkog kazališta i u kratkom vremenu prikupila mnoštvo negativnih komentaraSlavna američka glumica i učiteljica glume, Stella Adler, davno je objasnila što kazalište predstavlja. “To je mjesto gdje ljudi dolaze vidjeti istinu o životu i društvenoj situaciji. Kazalište je duhovna i društvena zraka svoga vremena. Stvoreno je da ljudima kaže istinu o životu i socijalnoj situaciji”. 


Jedna je fotografija na Facebooku nedavno izazvala lavinu negativnih komentara naših sugrađana i pritom prikazala svu istinu o situaciji. Fotografija stiže iz zgrade riječkog kazališta, a predstavlja obavijest upućenu publici koja se pronađe unutar zidina sagrađenih krajem 19. stoljeća. 


“Poštovana publiko, zbog tehničkih razloga toalet nije u upotrebi. Ako svojim donacijama želite sudjelovati u obnovi Kazališta obratite nam se na mail…”, stoji na bijelom papiru A4 formata, selotejpom prikačeno na zid.
I baš kao što je Adler izjavila, “ljudima govori istinu o društvenoj situaciji”. Samo, jednu drugačiju situaciju od one koju bi svi mi voljeli vidjeti.


FOTO/Facebook


FOTO/FacebookObjava je ubrzo zasuta negativnim komentarima, a naši su sugrađani sav bijes usmjerili na gradonačelnika Rijeke Vojka Obersnela i Ministarstvo kulture. Pritom su zamolili i da se velikom hrvatskom skladatelju Zajcu prekriju oči – da ne gleda sramotu koja je snašla ovo nekad velebno i raskošno zdanje, otvoreno prije više od stoljeća, uz zvukove Verdijeve opere.


FOTO/Facebook


FOTO/Facebook

Na naš upit o fotografiji, iz Kazališta stiže komentar da se radi o obavijesti koja je vidljiva već neko vrijeme.


“Obavijest na toaletu postavljena je prije godinu dana, a od tada se situacija nije promijenila.”, stoji u pisanom komentaru za naš list, a dodaje se i da je “o problemu alarmiran Grad Rijeka”.