Uvod u studiranje

Riječki Medicinski fakultet studentima: Imamo nultu stopu tolerancije na antivaksere!

Ervin Pavleković

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Dekan Medicinskog fakulteta u Rijeci prof. dr. Goran Hauser kazao da su sadašnji studenti budući zdravstveni djelatnici koji moraju imati i prosvjetiteljsku funkcijuU Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku održano je imatrikulacijsko predavanje za studente preddiplomskih i diplomskih studija, a u središnjem predavanju, između predstavljanja postojećih studija, predstavljeni su i novi studiji medicinsko-laboratorijske dijagnostike i farmacije.


Novi studiji


Predavanja u HKD-u na Sušaku koja su bila podijeljena u tri grupe obilježila su početak nove akademske godine na Medicinskom fakultetu u Rijeci, a uz predstavljanje novih studija farmacije i medicinsko-laboratorijske dijagnostike, održana su uvodna predavanja za studente medicine, sanitarnog inženjerstva te za studente medicine na engleskom jeziku.

Na početku središnjeg predavanja za novi integrirani preddiplomski i diplomski Sveučilišni studij farmacije i novi preddiplomski studij medicinsko-laboratorijske dijagnostike, dekan Medicinskog fakulteta prof. dr. Goran Hauser predstavio je studentima povijest i sadašnjost Medicinskog fakulteta, lokacije na kojima su fakultet i riječka bolnica nekad djelovali i na kojima danas djeluju, ustroj fakulteta i broj zaposlenih, njegove aktivnosti i postignuća, kao i neke prominentne bivše studente.


Osvrnuo se i na broj upisanih studenata ove godine, među kojima su, kako je naglasio, najbolji učenici srednjih škola diljem Hrvatske. Među 279 novih studenata, novi preddiplomski studij farmacije upisalo je 27 studenata, a medicinsko-laboratorijske dijagnostike 29 studenata, rekao je Hauser.


Odlična suradnja


Dekan se posebno dotaknuo nastavnih baza i postojećih suradnji s Medicinskim fakultetom koje su, kako je rekao, garancija kvalitetnoga praktičnog dijela nastave za sve studente.


Prikazan je i video o Thalassotherapiji u Opatiji, jednoj od nastavnih baza fakulteta, u kojoj se provodi niz dijagnostičkih postupaka, s posebnim naglaskom na njezinu ulogu u unapređenju sportskih aktivnosti.


Također je spomenuta uloga Medicinskoga fakulteta u vrijeme pandemije koja je prepoznata u studentskom volontiranju, a prikazan je i video o aktualnom cjepivu protiv koronavirusa koji pojašnjava što je uopće cjepivo, kako djeluje na čovjekov imunološki sustav te zašto je točno cjepivo protiv koronavirusa tako brzo proizvedeno i odobreno.Uz ostale domaće i inozemne stručnjake, profesor Ivan Đikić je u videu razjasnio kroz koje sve faze i stroge kontrole cjepivo na svom putu ispitivanja mora proći da bi uopće bilo odobreno.


Dekan Hauser kazao je da Medicinski fakultet ima nulti prag tolerancije na antivakserske stavove, a sadašnji studenti su, argumentirao je, budući zdravstveni djelatnici koji, između ostaloga, moraju imati i prosvjetiteljsku funkciju.


Predstavnica Sveučilišnog savjetovališnog centra, doc. dr. sc. Jasminka Juretić novim je studentima predstavila rad tog centra koji nudi besplatno psihološko savjetovanje, pomoć za studente s invaliditetom, kao i pomoć vezanu za karijere. Na predstavljanju novih studija sudjelovali su još i dr. Nataša Dragaš Zubalj i dr. Robert Doričić.