Opet hit

Česi već prodali više od 40.000 karata za vlak do Rijeke i Splita: Sutra stižu prvi ovogodišnji Regiojet gosti

Alenka Juričić Bukarica

Od sutra na riječki će kolodvor redovito stizati češki turisti / Foto V. KARUZA

Od sutra na riječki će kolodvor redovito stizati češki turisti / Foto V. KARUZA

Vlak će u Hrvatsku stići sutra u jutarnjim satima te će, kao i lani, kompozicija biti podijeljena u Ogulinu te dio vagona ide dalje za Rijeku, a dio za Split.RIJEKA – Danas u 16.38 sati s Glavnog kolodvora u Pragu i u 19.48 s Glavnog kolodvora u Brnu kreće prvi ovogodišnji vlak češkog prijevoznika Regiojeta na liniji Prag – Rijeka/Split.


Vlak će u Hrvatsku stići sutra u jutarnjim satima te će, kao i lani, kompozicija biti podijeljena u Ogulinu te dio vagona ide dalje za Rijeku, a dio za Split.


Kako je potvrdila Tereza Ptáčková, menadžerica međunarodnih projekata u Regiojetu, prodaja karata ide jako dobro.
– Dosad smo, dakle prije polaska prvog ovogodišnjeg vlaka, prodali već više od 40.000 karata za sve svoje hrvatske linije, kazala je Ptáčková te dodala da su, kao i prošle godine, cijene karata za Regiojetove vlakove prema Rijeci i Splitu iznimno niske.


Kartu u jednom smjeru, uključujući rezervaciju i sve usluge, putnici koji putuju na relaciji do Rijeke u lipnju će platiti u vagonu sa sjedalima već od 23,9 eura, a u spavaćim vagonima počevši već od 31,9 eura.


Cijena karte uključuje besplatnu rezervaciju sjedala i sve usluge u vlaku koje putnik može dobiti tijekom putovanja uključujući flaširanu vodu, kavu i mali doručak gratis, besplatno korištenje interneta ili zabavnog portala…


 Dolasci u Rijeku uvijek su u isto vrijeme – 10 sati i 19 minuta / Foto V. KARUZA

Dolasci u Rijeku uvijek su u isto vrijeme – 10 sati i 19 minuta / Foto V. KARUZA


U špici svakodnevno


Vlakovi će voziti od 3. lipnja do 26. rujna, s time da će u srpnju i kolovozu voziti svakodnevno, a u lipnju i rujnu tri puta tjedno.


Ove godine ruta je nešto izmijenjena pa Regiojet za Rijeku i Split više ne ide preko Budimpešte, no i dalje povezuju glavne gradove Prag, Bratislavu i Zagreb.


Linija tako ide Prag – Kolin, Havličkuv Brod – Ždar nad Sazavou – Brno – Breclav – Bratislava – Zagreb – Ogulin – Rijeka i Split. Polazak iz Praga uvijek će biti poslijepodne u 16.38, a zatim u 19.48 iz Brna, a u 21.32 iz Bratislave. Veze za Rijeku stižu sutradan u 10.19 sati, a dolazak u Split bit će u 13.43 sati. U suprotnom smjeru, vlakovi će polaziti u 15.33 sati iz Splita i u 20.05 sati navečer iz Rijeke, s dolaskom ujutro sljedećeg dana u Bratislavu u 8.28, u Brno u 10.07 te u Prag u 13.14 sati.


Kapacitet vlakova je i ove godine nešto više od 600 putnika po jednoj kompoziciji, dakle 15 vagona. Osim mogućnosti rezervacije klasičnih sjedećih mjesta u vagonima Astra, u ponudi su i kupei u spavaćim kolima, s time da je ove godine, sukladno potražnji, povećan broj mjesta u takozvanim tihim kupeima. Isto tako je moguće rezervirati i čitav kupe za zatvorenu skupinu putnika. Vlak će, dakle, putnike odvesti do Rijeke ili Splita gdje će biti moguće uzeti autobus koji će putnike povezati i s drugim turističkim mjestima poput Zadra, Makarske, Poreča ili otoka Paga. Lani su u Regiojetu ponudili i kompletne turističke pakete koji uključuju, osim samog prijevoza, i smještaj, a takve je paket aranžmane moguće rezervirati i ove godine. Inače, u Regiojetu kažu i da su karte za lipanj skoro rasprodane.


Humanitarna uloga


Da podsjetimo, vlasnik tvrtke Radim Jančura na ideju uvođenja izravnih vlakova u Hrvatsku došao je u prvoj godini pandemije bolesti COVID-19, dakle, 2020.


Unatoč teškoj pandemijskoj godini, Regiojetovi prepoznatljivi žuti vlakovi već su se u prvoj godini pokazali vrlo traženima, a lani je interes za ovom linijom još i povećan pa je tako češki prijevoznik na liniji iz Češke za Hrvatsku u samo dvije, i to pandemijske godine, prevezao oko 150.000 putnika u oba smjera.


S time da su u prvoj godini njihovi vlakovi išli samo za Rijeku i to preko Ljubljane, dok je lani ruta izmijenjena te se išlo preko Budimpešte i Zagreba, a u itinerer je dodan i Split.


U pandemijskim godinama ova je linija stoga itekako podebljala statistiku dolazaka čeških gostiju u nekim kvarnerskim destinacijama, prije svega Rijeci. Isto tako u Regiojetu se nadaju da će ova linija biti dobar mamac za Riječane, odnosno Splićane, da na jednostavan i jeftin način posjete Prag ili Bratislavu.


Dodajmo i da je početkom godine bilo govora da bi ove godine trebala biti uspostavljena i željeznička linija za Rijeku i Split iz Poljske. Međutim, za sada su ti planovi stavljeni na čekanje, uz ostalo i zbog ratnih događanja u susjednoj Ukrajini.


Naime, Regiojet je svojim vlakovima uključen u postavljanje željezničkog humanitarnog koridora od Ukrajine do Češke. Regiojet, naime, prevozi ukrajinske izbjeglice iz poljskog pograničnog grada Przemysla u Češku. A u suradnji s Člověk v tísni, ČD Cargo i Rail Cargo Logistics, šalje materijalnu pomoć u Ukrajinu.