OD IDUĆE GODINE

POMOĆ UGOSTITELJIMA Općina Viškovo spremna ukinuti porez na potrošnju

Biljana Savić

Foto Pixabay

Foto Pixabay

Iako su počeli raditi, mjera fizičke udaljenosti neminovno će im smanjiti prihod, a izgledno je da će tako biti i u budućnosti, sve dok ne prođe epidemija i ukinu se protuepidemijske mjere, kaže Sanja UdovićVIŠKOVO – Općina Viškovo spremna je ukinuti porez na potrošnju. Ova mjera pomoći odnosi se na ugostiteljsku djelatnost, jer upravo je taj segment gospodarstva u proteklom razdoblju primjenom protuepidemijskih mjera osjetio izravne negativne posljedice.


Stoga je načelnica Sanja Udović predložila izmjene odluke o općinskim porezima, odnosno ukidanje obveze plaćanja poreza na potrošnju, a o njima će odlučiti Općinsko vijeće na idućoj ili na jednoj od nastupajućih sjednica.


– Ova dodatna mjera kroz rasterećenje obveznika od plaćanja poreza na potrošnju neposredno potiče mogućnost povećanja prometa u ugostiteljskim objektima, a posljedično može dovesti do veće konkurentnosti viškovskih ugostitelja. Iako su počeli raditi, mjera fizičke udaljenosti neminovno će im smanjiti prihod, a izgledno je da će tako biti i u budućnosti, sve dok ne prođe epidemija i ukinu se protuepidemijske mjere, kaže Udović.


Odluka od 1. siječnja
Porez na potrošnju po stopi od 3 posto utvrđen je kao obaveza plaćanja pravnim i fizičkim osobama koje pružaju ugostiteljske usluge na području Općine Viškovo kao porez na potrošnju alkoholnih pića, prirodnih vina, specijalnih vina, piva i bezalkoholnih pića u ugostiteljskim objektima. Prijedlog 2. izmjena odluke o općinskim porezima prošli je tjedan stavljen na 30-dnevno savjetovanje s javnošću, nakon čega će biti upućen Općinskom vijeću na usvajanje. Ukoliko ga Vijeće usvoji, Odluka će se primjenjivati od 1. siječnja sljedeće godine sukladno odredbama Zakona o lokalnim porezima.


– Na ime poreza na potrošnju, Općina Viškovo je godišnje uprihodovala oko 300 tisuća kuna. Iako će u budućnosti Općina ostati bez ovog prihoda, nama je cilj pomoći poduzetnicima kad god smo to u mogućnosti te smo nakon analize situacije i planiranja kako to učiniti, sada odlučili rasteretiti ovaj segment gospodarstva, ističe Udović.


Predsjednica Udruženja obrtnika Viškovo-Kastav-Klana -Jelenje Jasminka Blečić pozdravlja ovaj prijedlog i ističe da je svaka pomoć obrtnicima u ovo doba i više nego dobrodošla. Podsjetimo, Općina Viškovo dosad je zbog epidemije COVID-19 gospodarske subjekte oslobodila plaćanja komunalne naknade, oni sa značajnim padom prihoda djelomično su oslobođeni plaćanja te obveze, a zakupnici općinskih poslovnih prostora ili javnih površina oslobođeni su u cijelosti ili djelomično plaćanja zakupnine.