MOTOCIKLISTI U KLANI

Policija se oglasila o problemu obijesne vožnje u Klani o kojem smo pisali. Kažu da znaju za to, ali ne i tko su počinitelji

Bruna Matičić

Zabrinuti Klanjac anonimno je napisao da je divljanje cestom osobito uzelo maha zadnja dva mjeseca u kojima, osim osobnim automobilima, nekolicina mladića divljanje i teror provodi i dirt motorimaKLANA – Nakon što smo prošloga tjedna objavili apel jednog od mještanina Klane, zabrinutog za sigurnost građana i vozača zbog brze vožnje automobilima i dirt motorima centrom Klane te se dotaknuli problema brze vožnje o kojem se posljednjih godina govori na gotovo svakoj sjednici Općinskog vijeća, zaprimili smo i odgovor Policijske uprave primorsko-goranske.


Podsjetimo, zabrinuti Klanjac anonimno je napisao da je divljanje cestom osobito uzelo maha zadnja dva mjeseca u kojima, osim osobnim automobilima, nekolicina mladića divljanje i teror provodi i dirt motorima. Dodao je da je osobito opasna situacija u centru koji mladićima služi kao dio piste do mosta kod kojeg skaču u kanal Rike te se na početku naselja Dražice opet uključuju.


Niz prekršaja


Iz PU primorsko-goranske potvrdili su zabilježene dojave o kršenju prometnih propisa te naveli na koji su način policijski službenici reagirali.
– Tijekom 2022. godine policijski službenici Postaje prometne policije Rijeka u više su navrata obnašali službu na području Općine Klana te poduzimali mjere prema počiniteljima prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine kretanja, kao i drugih prekršaja iz domene Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Uvidom u službene evidencije utvrđeno je da su pritom osim brzine utvrđeni i sankcionirani i drugi prometni prekršaji poput vožnje pod utjecajem alkohola, vožnje neregistriranog vozila, kazali su iz Policijske uprave primorsko-goranske.


Opažanje ili snimanje


Osim toga, dodaju da su zadnju dojavu o kršenju prometnih propisa na ovom području zaprimili u večernjim satima 17. kolovoza 2022. godine, a radi postupanja u Klanu su upućeni policijski službenici koji izlaskom na mjesto događanja nisu zatekli osobe u kršenju prometnih propisa. S obzirom na to da je vjerojatnost da policijski službenici po dojavi nekoga uhvate u prometnom prekršaju vrlo mala, upitali smo ih je li moguće reagirati na drugi način.


– Obavještavamo da policija prekršaj utvrđuje neposrednim opažanjem ili tehničkim sredstvima, kao što su primjerice i stacionarne kamere za nadzor brzine, istaknuli su.


Naime, na temu prometne problematike u Općini Klana 24. siječnja ove godine održan je i sastanak s općinskom načelnicom Željkom Šarčević Grgić, kojem je prisustvovao i predstavnik Postaje prometne policije Rijeka.


Na sastanku je zaključeno da će policijski službenici, sukladno mogućnostima, obavljati službu na području Općine Klana kako bi se i na taj način utjecalo na počinitelje prometnih prekršaja, navode iz PU primorsko-goranske te dodaju da je nastavno na održani sastanak od Postaje prometne policije Rijeka upućen i dopis Županijskoj upravi za ceste Rijeka s prijedlogom za postavljanje uspornika radi smirivanja prometa u centru Klane.


Češća ophodnja


– S obzirom na navedeno, kao i prijavu o grubom kršenju prometnih propisa vozača motocikala u centru Klane, Postaja prometne policije Rijeka te teritorijalno nadležna I. policijska postaje Rijeka u narednom će razdoblju, sukladno svojim mogućnostima i zadaćama, planirati prisutnost policijskih službenika na cestama Općine Klana. Postupanje policije i dalje će biti usmjereno na utvrđivanje počinitelja prekršaja i poduzimanje odgovarajućih mjera prema osobama koje ih čine, ali i na održanje dobrog stanja sigurnosti prometa na ovom području, što potvrđuju i podaci o broju prometnih nesreća, zaključuju iz PU primorsko-goranske. Na kraju navode da je na području Općine Klana u sedam mjeseci ove godine zabilježeno šest prometnih nesreća, i to s materijalnom štetom, dok su u istom razdoblju prošle godine na tom području evidentirane četiri prometne nesreće, u kojima su dvije osobe lakše ozlijeđene.