Pjesničko druženje

“Pod trsačkin prošijanima”: Večer prepuna emocija i domaće besede

Filip Brnelić

Snimio Mateo LEVAK

Snimio Mateo LEVAK

Pjesnici koji u svom radu njeguju "ča" i njime se literarno izražavaju predstavili su suvremena djela na čakavskom dijalektu u njegovim najrazličitijim primorskim varijantama 


RIJEKA  U Hrvatskoj čitaonici Trsat čakavskom je pjesmom zaključeno prvo izdanje manifestacije “Pod trsačkin prošijanima”.
Upravo je “Trsačkin prošijanima” u kombiniranoj izvedbi Mensura Puhovca i mješovitog čavjanskog zbora Castrum, koje je početkom 70-tih godina na papir stavio Ljubo Pavešić, započela večer prepuna emocija i domaće besede.
Pjesnici koji u svom radu njeguju “ča” i njime se literarno izražavaju predstavili su suvremena djela na čakavskom dijalektu u njegovim najrazličitijim primorskim varijantama, sve uz jezikoslovnu analizu dr. sc. Vjekoslave Jurdane s pulskog sveučilišta.
Pjesničko-glazbenu večer svojim su stihovima upriličili Vlasta Sušanj Kapićeva, Olga Potočnik, Radovan Tadej, Silvana Milotić, Jadranka Cetina, Marija Trinajstić, Đurđa Grujičić, Duško Jeličić, Cvjetana Miletić, Branka Kržik Longin i Neven Barac, a publika se prisjetila i poezije onih velikana koji su svojim djelima zadužili čakavicu kao što su Ivan Matetić Ronjgov, Drago Gervais, Vlasta Juretić i Zdravka Žeželić Alić.


Snimio Mateo LEVAK

Snimio Mateo LEVAK


Snimio Mateo LEVAK

Snimio Mateo LEVAK


Snimio Mateo LEVAK

Snimio Mateo LEVAK