Dani Trsata

Bitka za Kaštel: Gradina otputovala u 15. stoljeće

Valentina Botica

Tradicionalna manifestacija iznimno je zahtjevna za pripremu / Foto Ana KRIŽANEC

Tradicionalna manifestacija iznimno je zahtjevna za pripremu / Foto Ana KRIŽANEC

Danas su se održali svečani mimohod, streličarski turnir, viteške borbe, bitka za Kaštel, ustoličenje Kapetana, a bilo je plesa i glazbe
Kako Riječanima, ali i svima drugima, ispričati srednjovjekovne priče koje su nekada odjekivale kaštelom? Osebujnom manifestacijom Dani Trsata! Kao i svake godine, Dani Trsata vode nas u minule svjetove i oživljavaju važne ličnosti 15. stoljeća. Odabir datuma nije slučajan: manifestacija se odvija od 16. do 23. travnja, a upravo sutra, 21. travnja, obilježavamo Dan oslobođenja Trsata i Dan mjesnog odbora Trsata.

Foto galerija: Dani Trsata - Bitka za Kaštel Foto: Ana KrižanecI ovogodišnji je program oduševio posjetitelje raznolikim događanjima, nudeći iskustvo srednjovjekovne kulture i života u svakom kutku Gradine.


Najbogatiji dan bila je subota, kada su se održali svečani mimohod, streličarski turnir, viteške borbe, bitka za Kaštel, ustoličenje Kapetana, a bilo je plesa i glazbe.
Unatoč promjenjivom vremenu, entuzijazam sudionika i posjetitelja nije izostao, a voditeljica Franka Medarić ističe da je većina planiranih događaja održana usprkos vremenu i to u vrlo lijepom tonu. “Streličari su doživjeli malo bure pa im je bilo simpatično i izazovno gađati mete. Zanimljivi su bili i vitezovi koji su se oblačili u svoje oklope i pokazali ih znatiželjnima,” dodaje.


Komunikacija između sudionika i publike jedna je od draži festivala. “Ljudima se najviše sviđa interakcija, npr. skidanje oklopa, borba, kad im pokazuju plašt i slično. Djece ima najviše i njima je to zapravo najzanimljivije – taj interpretacijski dio, kada oni mogu doživjeti priču.”


Foto Ana Križanec


Predsjednica Kluba prijatelja grada Trsata, Ružica Ažman, ističe zahtjevnost organizacije manifestacije, posebice zbog detalja vezanih uz srednjovjekovnu tematiku. “Postavljanje famoznih zastava po kaštelu, izrada umjetnih vrata po kojima će lupati pri ‘Borbi za Kaštel’, jer naravno, ne mogu lupati po pravim vratima. Nadalje, grede za streličarski turnir za koje nam je trebala muška snaga, priprema hrane, ali i suradnja s mnogobrojnim udrugama koje sudjeluju u manifestaciji,” objašnjava Ažman.


Unatoč izazovima, entuzijazma je napretek. “Ovo je nešto stvarno posebno. Ja sam svima rekla: Ljudi, zatvorite oči, zamislite da ste nekim čudom odletjeli u 15. stoljeće, jer ovo je sve vezano za godinu 1478. Imate osjećaj da ste ušli u neki film!” zadovoljna je Ažman. “Svi koji sudjeluju su entuzijastični, puni su žara. To je toliko lijepo vidjeti, ta ozarena lica i mladih i starih!” dodaje.


Dani Trsata nastavljaju s programom do 23. travnja, nudeći posjetiteljima priliku da urone u drugačiji svijet i zaplešu uz melodije srednjeg vijeka.