Pregršt događanja

Počinju novi Dani Trsata. Evo što vas sve očekuje ove godine

Jakov Kršovnik

Na Danima Trsata za svakoga ponešto - članovi Kluba prijatelja Grada Trsata / Foto: Milan Đekić

Na Danima Trsata za svakoga ponešto - članovi Kluba prijatelja Grada Trsata / Foto: Milan Đekić

Dane Trsata organizira Klub prijatelja Grada Trsata, u suradnji s Hrvatskom čitaonicom, Gradskom glazbom, Klubom umirovljenika, UABA-om, boćarskim klubom i trsatskim ogrankom Gradske knjižniceRIJEKA – Od utorka do utorka, od 16. do 23. travnja i samog blagdana sv. Jurja održat će se Dani Trsata. Program tradicionalno počinje mimohodom Trsatom, a najavila nam ga je Ružica Ažman, predsjednica Kluba prijatelja grada Trsata.


– U utorak 16. travnja je otvorenje, svečani mimohod s Gradskom glazbom Trsat počinje u 17.30 od Trga Viktora Bubnja do Trsatskog svetišta gdje će se podignuti zastava Kluba prijatelja grada Trsata, bit će i blagoslov svećenika, a nakon toga idemo na Trsatsku gradinu gdje će biti prisega kapetana, najavljuje Ružica Ažman.


Stručni skup


U srijedu nema programa, izbori su, a u četvrtak je u prostorijama Hrvatske čitaonice na Trsatu, u 17.30 stručni skup »Trsat – čuvar Frankopanske baštine« na kojemu će biti četiri predavanja. Muzejska savjetnica Daina Glavočić govorit će o »Posljednjem počivalištu na Trsatu«, fra Vjeran Lazić o »Glavinićevu Trsatu, arheolog Ranko Starac na temu »Gdje je nestala crkvica sv. Luke?«, a heraldičar Mladen Stojić o povijesnom grbu Grada Trsata. U petak se u prostorijama kluba umirovljenika od 15 do 17 sati održava kreativna radionica, dok će od 18 sati u ogranku Gradske knjižnice na Trsatu biti pričaonica za djecu »Susret s Frankopanima«.
– Djecu će posjetiti Knezovi Frankopani, malo ćemo ih animirati, zabaviti. Već smo imali takve susrete u vrtićima i djeca su uvijek oduševljena, imaju priliku ogrnuti se plaštom, uzeti u ruke mač, štit, staviti šljem na glavu, zabaviti se, ali i upoznati frankopansku povijest, opisuje predsjednica Kluba prijatelja Trsata.


Naravno, centralni događaj Dana Trsata je subotnja Bitka za kaštel i cjelodnevni program na Trsatskoj gradini i u Nugentovu parku u neposrednoj blizini gradine. Od jutra stižu viteške i druge udruge postaviti svoje šatore u Nugentov park, Sv. Nikola iz Varaždina, Vitezovi Vranski iz Sukošana, Udruga Mutila iz Medulina, Barbanski vitezovi, Ordo Sancti Viti iz Rijeke, Knezovi Frankopani su domaćini, a dolaze i gosti iz Drivenika, Grobničani, Bakarska straža, Streličarski klub Maura kal s Krka, a očekuju se i predstavnici krčkih Knezova Frankopana. Već oko 14 sati oni bi trebali postaviti svoje šatore gdje će građani moći okušati se u streličarstvu, razgledati opremu, upoznati se s radom udruga i drugo.


– U subotu program počinje u 15 sati pucnjem iz topa sa sjeverne kule Trsatske gradine, a u 15.30 je svečani mimohod svih sudionika u kojem ćemo proći preko cijelog Trsata i pred Trsatskim svetištem zamoliti za blagoslov. Imat ćemo i streličarski turnir, megdan vitezova mačevalaca, a Plesna skupina Kontea izvodit će srednjovjekovne plesove. Dolaze nam i žongleri, djeca će moći jahati konje, bit će za svakog ponešto, najavljuje Ružica Ažman.


Dan oslobođenja


U 18.30 je centralni događaj bitka za kaštel u kojoj se rekonstruira bitka iz 15. stoljeća, u kojoj se bori protiv Mađara i nakon pobjede spušta Frankopanska zastava niz Trsatsku gradinu. U 20 sati u Hrvatskoj čitaonici Trsat nastupit će mješoviti zbor Castrum, a u Nugentovom parku vitezovi će nakon borbe imati srednjovjekovnu gozbu. U nedjelju, 21. travnja, u 10 sati u povodu obilježavanja oslobođenja Trsata položit će se vijenci na spomenik NOB-a u Ulici Slavka Krautzeka te na spomen-obilježje poginulim braniteljima na Trsatskom groblju, a u Nugentovom parku ispred BK-a Trsat obilježit će se Dan mjesnog odbora Trsat.


– Na terenima BK-a Trsat će u 11 sati započeti turnir u boćanju, a od 13 sati slijedi nastup DJ-a Sale For Love te proslava Dana mjesnog odbora uz marendu i glazbu. U ponedjeljak u Hrvatskoj čitaonici na Trsatu koncert će održati Gradska glazba Trsat s početkom u 19.30, a na sam blagdan sv. Jurja 23. travnja u župnoj crkvi bit će svečana sveta misa u 18.30 koju će predvoditi fra Marin Grbešić, zaključuje Ružica Ažman.


Dane Trsata organizira Klub prijatelja Grada Trsata, u suradnji s Hrvatskom čitaonicom Trsat, Gradskom glazbom Trsat, Klubom umirovljenika Trsat, UABA Trsat, BK Trsat i trsatskim ogrankom riječke Gradske knjižnice.