Savjetovanje pravnika

Od idućeg ljeta ovjera ugovora kod javnih bilježnika i na daljinu

Ingrid Šestan Kučić

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Više se neće morati dolaziti kod javnog bilježnika kako bi se ovjerio ugovor ili neki drugi dokumentFizičke osobe i predstavnici tvrtki te drugih pravnih osoba od ljeta sljedeće godine ukoliko nisu u mogućnosti neće više morati dolaziti kod javnog bilježnika kako bi ovjerili ugovor ili neki drugi dokument.


Sve to, uz ostvarenje najvišeg stupnja sigurnosti i omogućavanje da javni bilježnik utvrdi identitet stranke, moći će se ostvariti i na daljinu – najavila je na u srijedu započetom 27. međunarodnom Savjetovanju pravnika “Petar Simonetti” predsjednica Hrvatske javnobilježničke komore Zvijezdana Rauš Klier.


Pod nazivom “Vlasništvo – Obveze – Postupak” tradicionalno višednevno savjetovanje pravnih stručnjaka organizirao je Pravni fakultet Sveučilišta u Rijeci u suradnji s Visokim upravnim sudom RH i Hrvatskom javnobilježničkom komorom.
Dodajući da Hrvatska javnobilježnička komora ide u korak s modernim vremenom, a u tu svrhu članovi Komore ulažu mnogo vremena i resursa u razvitak digitalne platforme za rad na daljinu, ali i u povećanje razine pravne sigurnosti Rauš Klier je podsjetila da je uveden sustav e-Ovrha s ciljem modernizacije ovršnog postupka korištenjem e komunikacije i elektroničkih obrazaca.


– Ovršni prijedlozi sada se podnose Općinskom sudu prema mjestu prebivališta ovršenika koji ga algoritmom automatski povjerava u rad javnim bilježnicima kao povjerenicima suda, ravnomjerno, po abecednom redu.


Novouvedena obavijest dužniku sada je jaki alat na strani dužnika s obzirom da bi dužnici po zaprimanju obavijesti, a u slučaju da su podmirili dug to trebali bez odgode iskomunicirati sa ovrhovoditeljem, ali i eventualno tražiti odgodu plaćanja duga.


Obavijest predstavlja jedan medijacijski moment koji se uvodi u ovrhu, a što se tiče dostave koja još uvijek ide poštom za one koji nisu sudionici e komunikacije, dostava prethodne obavijesti o podnesenom prijedlogu i obavijesti o isticanju rješenja na oglasnoj ploči, koje se obje vrše i običnom poštom povećava informiranost ovršenika o postupku.


E-Ovrha nadovezala se na sustav e-Notar koji se povezao sa e-Spisom i već ranije sa zemljišnim knjigama, a u skoroj budućnosti nadamo se i sa sudskim registrom, kazala je Rauš Klier.


Uvođenjem rada javnih bilježnika na daljinu bit će moguće na daljinu obaviti i prvi dogovor za termin i za pripremu službene radnje koju treba obaviti, a projekt uključuje stvaranje normativne osnove, izradu aplikacije, odnosno sigurne platforme s pomoću koje će se stranke nalaziti u takozvanoj sigurnoj virtualnoj sobi s javnim bilježnikom, ne riskirajući gubitak privatnosti i podataka, i to uz neprekinutu videokumunikaciju.


Stranke će se identificirati kombinacijom videoidentifikacije i elektroničke identifikacije uz uporabu e-potpisa najviše razine sigurnosti.


Na  otvorenju tradicionalnog savjetovanja pravnih stručnjaka predsjednik Ustavnog suda RH, Miroslav Šeparović, osvrnuo se na samo savjetovanje koje se provodi već više od četvrt stoljeća, a koje nosi ime utemeljitelja samog savjetovanja, nekadašnjeg redovitog profesora građanskog prava na Pravnom fakultetu u Rijeci te suca Vrhovnog suda Bosne i Hercegovine i pravni stručnjaka.


Kao posebnu vrijednost savjetovanja Šeparović je istaknuo zbornik radova koji svake godine prati savjetovanje pravnika.