Veliki izumitelj

Obitelj izumitelja torpeda boravila u Rijeci: “Ostavština Whiteheada kao turistička promocija”

Edi Prodan

Ono iza čega stojimo, i u što se nadamo, je obnova ne samo materijalnih elemenata ostavštine pradjeda nego i globalna identifikacija Rijeke prema toj ostavštini, rekao je Peter Whitehead

Točno na 150. rođendan tvrtke Torpedo – nakon što je njegov pradjed Robert Whitehead kupio tvrtku Stabilimento Tecnico di Fiume, 1872. godine preimenovao ju je u Torpedo – praunuk povijesno iznimno značajnog inženjera Roberta, tvorca torpeda, Peter zajedno s kćerkom Sofijom Pritchet i njezinim suprugom Elijem kao i dvojicom sinova, također Peterom te Philipom boravio je u Rijeci.
S njima smo se susreli neposredno prije odlaska iz Rijeke u kojoj su boravili nekoliko dana. Susret je bio upriličen na terasi hotela Bonavija s koje se pruža savršen pogled na riječku Rivu.
S nama je dakako bio i Damir Komnenović, ugledni riječki gospodarstvenik, ali i frontman te otac rock banda Whiteheads, nazvanog po najpoznatijem riječkom izumitelju.
– Uvijek je lijep doći u Rijeku, osjetit energiju mjesta u kojem je živio moj pradjed, a uvijek se lijepo susresti se i s Damirom, čovjekom bez kojeg svog ovog našeg povezivanja s dragim nam gradom ne bi bilo. Damir je motor povratka Whiteheada u Rijeku, kao i značajnije valorizacije ostavštine naše obitelji, istaknuo nam je Peter.
Što se tiče ostavštine priča je istina sve tanja. Njihova je vila prodana i srećom renovirana, dok je pitanje je dana kad će se lansirna rampa Torpeda, pojedena od korozije srušiti u more.
Na žalost, u sličnom je stanju i njihov mauzolej na groblju Kozala.
– Odnos prema ostavštini Roberta Whiteheada je loš. Prolaze godine, četiri od njih, od kako je Grad “svečano” obećao da će sve poduzeti kako bi se mauzolej obnovio. Ista priča prati i rampu za koju bi, kako mi se na žalost iskreno čini, bilo najbolje da ju se sruši i kasnije, ako bude volje jer sredstva se uvijek mogu pronaći, napravi njezinu repliku.
Odnos sredine prema nasljeđu možda i najznačajnijeg riječkog izumitelja svih vremena, genijalnog inženjera koji je kasnije stvorio i žiroskop je… po prilici onakav kakav je u globalu i interes Rijeke i za većinu druge ostavštine koja joj iz razno-raznih razloga ne “igra”.
Dakako, ma koliko bila jaka u poslovnom svijetu i koliko god im poslovi bili razgranati, obitelj Whitehead nije spremna ulagati u obnovu navedenih monumenata, ili pronaći konzorcij koji bi to učinio, na iskaže li se jasno izraženi suport grada Rijeke, istaknuo nam je Komnenović vidno razočaran odnosom prema Whiteheadovoj ostavštini.
– Nije nas bilo neko vrijeme, ali prema aktualnim planovima, opet dolazimo za po prilici pola godine, na proljeće. Svjesni smo da smo došli u jeku odmora kad su, ma koliko mi to željeli, konkretniji pregovori nemogući, a i mi sami smo promijenili svoj plan posjeta Rijeci tako da su i neki ipak najavljeni susreti propali.
Ono iza čega stojimo, i u što se nadamo, je obnova ne samo materijalnih elemenata ostavštine pradjeda nego i globalna identifikacija Rijeke prema toj ostavštini.
Sigurni smo da bi to bilo višestruko korisno, od turizma nadalje, za promociju ovog lijepog grada, zaključio je Peter Whitehead.
Pa onda – nadajmo se. Možda 151. rođendan tvrtke koju je Robert Whitehead imenovao Torpedom postane onaj od kojeg će krenuti novi život tog nasljeđa.
Nadajmo se, možda onda krene i toliko željena obnova lansirne rampe koja je u ovom času sve bliža – podmorju riječkog akvatorija.