Krakovi istrage

Obersnel o Horvatovom e-mailu otprije 11 godina: ‘Nisam operativno radio na projektu sortirnice, proslijedio sam ga dalje’

Damir Cupać

Foto V. Karuza / V. Žganec Rogulja PIXSELL / iStock

Foto V. Karuza / V. Žganec Rogulja PIXSELL / iStock

"Nema ni jednog razloga zbog kojeg bih se bojao kada je riječ o istrazi", kaže ObersnelRIJEKA – Nakon što je prema prijedlogu Ureda europskog javnog tužitelja sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda odredio jednomjesečni zatvor bivšoj pročelnici Odjela gradske uprave za komunalni sustav Ireni Miličević i, od prije dva dana, bivšoj direktorici Komunalnog društva Čistoća Jasni Kukuljan odredio istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, a zaposleniku riječke gradske uprave Eddyju Ropcu i direktoru tvrtke Žagar d.o.o. Darku Žagaru i zbog utjecaja na svjedoke i zbog opasnosti od ponavljanja djela, polako se slažu kockice mozaika iz kojih je vidljivo što im se stavlja na teret u slučaju »Sortirnica« u Mihačevoj dragi.


Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) pokrenuo je istragu protiv petero hrvatskih državljana i jednog trgovačkog društva zbog kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, te poticanja i pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti.


Privilegirani položaj


U Uredu europskog javnog tužitelja navode da se za službene osobe Grada Rijeke, kao i odgovornu osobu komunalnog društva u suvlasništvu Grada Rijeke, sumnja da su poduzeli niz radnji potrebnih da se privatno trgovačko društvo drugoga osumnjičenika odabere za izvođenje radova u projektu izgradnje postrojenja za sortiranje prikupljenog otpada u Mihačevoj dragi, po neosnovano uvećanim cijenama. Ocijenjeno je da je trgovačkom društvu obuhvaćenom istragom osiguran privilegirani položaj u odnosu na ostale zainteresirane gospodarske subjekte, a cijena svih radova neosnovano je uvećana za najmanje 3.816.690 kuna (506.561,82 eura). Europski tužitelji uvjereni su da je nakon raspisivanja otvorenog postupka javne nabave osumnjičeno trgovačko društvo dobilo mogućnost odgovaranja na zahtjeve za pojašnjenja i izmjene, koje su postavljali zainteresirani gospodarski subjekti vezano za pitanja tehničke prirode. Tim se odgovorima trebao stvoriti dojam da postoje tehnički razlozi za uporabu spornih strojeva i povezane tehnologije, i prikriti očigledno pogodovanje osumnjičenom trgovačkom društvu. Utrvrđeno je da su u tijeku postupaka stigla upozorenja na nepravilnosti, ali su sva upozorenja zanemarena. Na kraju je odabrana jedina ponuda čija je cijena bila 26.854.525,94 kune bez PDV-a (3.564.208,10 eura) odnosno 33.568.157,43 kune s PDV-om (4.455.260,13 eura), a izračunato je da je neosnovano uvećana za najmanje 3.816.690,00 kuna (506.561,82 eura). Taj iznos predstavlja nepripadnu imovinsku korist tom trgovačkom društvu, ujedno i štetu Kohezijskom fondu Europske unije i Državnom proračunu Republike Hrvatske, tvrde europski tužitelji.


Deplasirani napisi
Dok se čeka ispitivanje svjedoka i provođenje daljnjih istražnih radnji, u medijima se pojavila informacija da je Tehnixov vlasnik Đuro Horvat još 2012. godine poslao e-mail tadašnjem riječkom gradonačelniku Vojku Obersnelu u vezi sa sortirnicom i tehnologijom koja je za nju potrebna. Rijeka kao i drugi hrvatski gradovi ima grdnih problema sa zbrinjavanjem otpada, ali 2012. godine projekt riječke sortirnice bio je samo ideja i daleko od realizacije.


No, s obzirom na to da je Obersnel komunicirao s Horvatom još tada, postavlja se pitanje kakva je njegova uloga u cijeloj ovoj priči i može li se tijekom istrage zatražiti postupanje i prema bivšem gradonačelniku kada je postupljeno već prema bivšoj pročelnici Odjela gradske uprave za komunalni sustav Ireni Miličević.


Obersnel navodi da su napisi u medijima deplasirani i da u operativnom smislu nema nikakve veze s realizacijom projekta izgradnje riječke sortirnice.


– Dok sam bio gradonačelnik, moja e-mail adresa bila je javna i na nju mi je stizalo puno e-mailova koje su slali brojni poduzetnici i nudili svoje proizvode i informirali Grad Rijeku o njima. Takve e-mailove proslijeđivao sam pročelnicima ili direktorima komunalnih društava kako bi vidjeli može li im nešto biti korisno u smislu realizacije potencijalnih projekata. Tako je bilo i u ovom slučaju. E-mail sam dobio od Tehnixa 2012. godine i proslijedio sam ga dalje tadašnjem direktoru Čistoće Zlatku Štoku i pročelnici Miličević. Tada nitko nije ni razmišljao o projektu sortirnice, ali svaka informacija koja bi unaprijedila sustav gospodarenja otpadom dobro nam je došla s obzirom na to da u Hrvatskoj praksa u tom području nije ujednačena. Đuru Horvata sam sretao na različitim sastancima u resornom ministarstvu i na susretu s poduzetnicima na kojima je on nudio svoju tehnologiju. Kao što sam sretao i druge poduzetnike, jer je to priroda moga posla. Kada je krenuo projekt sortirnice, u njega operativno nisam bio uključen, navodi Obersnel.


Mreža SDP-a


Na pitanje je li SDP poveznica kada je riječ o ulasku tvrtke Đure Horvata u Rijeku, Obersnel ima nedvosmislen odgovor.


– Da je gospodin član SDP-a pročitao sam u medijima prije nekoliko dana. To nema veze ni sa čim. On je bio poduzetnik koji je nudio tehnologiju u području gospodarenja otpadom, a za što je zadužena lokalna samouprava. Kada je riječ o kompromitiranju SDP-a, naglašavam da se stalno moji suradnici spominju kao dio mreže SDP-a, a nitko od ljudi koji su osumnjičeni nema veze sa SDP-om. Do sada u vezi s istražnim radnjama nitko sa mnom nije stupio u kontakt iz Ureda europskog javnog tužitelja. Nema ni jednog razloga zbog kojeg bih se bojao kada je riječ o istrazi. Što će u konačnici tužiteljstvo napraviti, vidjet ćemo, zaključio je Obersnel.