Vandalski čin

Sramota. Išaran antifašistički spomenik u Rijeci

Vladimir Mrvoš

Foto UABA

Foto UABA

Ovo nije prvi vandalski čin oštećenja spomenika antifašističkih boraca poginulih u Narodnooslobodilačkoj borbi na području Rijeke jer su već bili oštećeni spomenik u Parku heroja na Trsatu i spomenik na BanderovuRIJEKA – U dječjem parku na raskrižju Kraške i Velebitske ulice u Rijeci išaran je i oštećen spomenik četrnaestorici antifašističkih boraca poginulih u Narodnooslobodilačkoj borbi 1941.-1945. godine. Tim povodom reagirao je Predsjednik UABA Rijeka Vojko Obersnel.


– Udruga antifašističkih boraca i antifašista Rijeka najstrože osuđuje ovaj čin oskvrnuća spomenika palim borcima. Pozivamo policiju da obavi očevid, pronađe i kazni počinitelje. Vjerujemo da će Grad Rijeka što prije očistiti i sanirati oštećeni spomenik.


Apeliramo na građane Rijeke da budno i odgovorno prijave policiji svako slično ponašanje čim ga uoče kako bi oštećivanje antifašističkih spomenika bilo spriječeno u samom startu, a počinitelji kažnjeni.
Također, apeliramo i na sve obrazovne institucije društva, kao i sve obitelji da u odgoju mladih generacija ne propuštanju prenijeti činjenicu da je naša zemlja nastala na antifašizmu nasuprot fašističkih stremljenja te da su je antifašistički borci oslobađali i iz Drugog svjetskog rata izveli na strani pobjednika.


Suvremeni antifašizam tiče se novih borbi za ljudska prava i uvažavanja demokratskih načela građanskog društva, ali tiče se i poštovanja prema svima koji su svoje živote utkali u antifašističke temelje hrvatske države.


Upravo zato je oštećivanje antifašističkih spomenika neshvatljiv i agresivan čin divljaštva, izraz krajnjeg nepoznavanja povijesti i izostanka empatije prema žrtvama rata. Iskaz takvog nepoštovanja i njegovo toleriranje trebalo bi biti nezamislivo svakom čovjeku koji živi u uređenom društvu te razumije i poštuje prošlost i sadašnjost svoje zemlje, kaže u reagiranju predsjednik UABA-e Rijeka Vojko Obersnel.


Ovo nije prvi vandalski čin oštećenja spomenika antifašističkih boraca poginulih u Narodnooslobodilačkoj borbi na području Rijeke jer su već bili oštećeni spomenik u Parku heroja na Trsatu i spomenik na Banderovu.