Bivši riječki gradonačelnik za N1

Obersnel: HDZ je ubacio Butkovića u sukob s Milanovićem kako bi predsjednik preusmjerio pažnju s glavne mete

P. N.

Snimio SERGEJ DRECHSLER

Snimio SERGEJ DRECHSLER

Sedma izborna jedinica je najbolji dokaz nakaradnosti organizacije izbornih jedinica, rekao je ObersnelBivši SDP-ov gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel bio je gost Newsrooma televizije N1. S Domagojem Novokmetom je komentirao predstojeće parlamentarne izbore.


Sedma izborna jedinica – najbolji primjer nelogičnosti u izbornom sustavu?


“Ona je najbolji dokaz nakaradnosti organizacije izbornih jedinica”, kaže Obersnel za televiziju N1.
“Vjerujem da ćemo u ove naredne četiri godine promijeniti taj nakaradni sustav i vratiti se na ono što smo mi predlagali, a to je šest izbornih jedinica koje će pratiti granice županije”, dodaje.


“Potpuno je jasno da je to nešto što odgovara HDZ-u. Oni su na neki način izolirali one izborne jedinice u kojima znaju da ne mogu dobiti bolji izborni rezultat u odnosu na one koje njima idu u prilog. Najapsurdniji primjer takvog krojenja izbornih jedinica je upravo sedma izborna jedinica”, objašnjava Obersnel za televiziju N1.


Butković vs. Milanović – PR vratolomija kojom si ministar želi poboljšati rejting u VIII. izbornoj jedinici?


“Tu je više jedna druga igra HDZ-a”, kaže Obersnel.


“Ubacili su taj sukob s Butkovićem da bi ovaj čije se ime ne smije spominjati malo preusmjerio svoju pažnju s glavne mete, Plenkovića, prema Butkoviću. To je suština cijele priče”, tvrdi bivši gradonačelnik.


Je li Milanović zakomplicirao stvari SDP-u?


“Cijela priča se nije desila preko noći. To je ideja koja je rasla i na kojoj se radilo neko vrijeme i činjenica je da je to probudilo interes birača i da je donijelo značajni rast popularnosti SDP-a i koalicije Rijeke pravde, u odnosu na prethodna ispitivanja”, ističe Obersnel.