Stvaralaštvo i postignuće

O jednom predivnom Festivalu: Pogledajte film o 18 godina iFEST-a

Portal Novi list

Foto Screenshot YouTube

Foto Screenshot YouTube

Dokumentarni film „18 godina iFEST-a – film o jednom predivnom Festivalu“ kroz svojih 25 minuta trajanja donosi priču o 18. godina ove značajne manifestacijeOve godine zbog epidemioloških mjera i preporuka 18. Festival stvaralaštva i postignuća djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom – iFest neće se obilježiti kao što je to do sada bio slučaj, odnosno predstavama i izložbom kreativnih udruga i ustanova koje sudjeluju na Festivalu u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, već će biti obilježen izložbom u izlogu Grada Rijeke te dokumentarnim filmom koji donosi retrospektivu iFest-a.


Dokumentarni film „18 godina iFEST-a – film o jednom predivnom Festivalu“ kroz svojih 25 minuta trajanja donosi priču o 18. godina ove značajne manifestacije, a obiluje snimkama nastupa djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom iz proteklih 17 godina održavanja.


Kroz priču o iFestu vodi nas dugogodišnji voditelj Festivala Dražen Turina Šajeta.
Premijera filma održana je 3. prosinca, na sam Međunarodni dan osoba s invaliditetom, na YouTubeu,  a film već ima gotovo 300 pregleda.Film je realiziran u produkciji Udruge za sindrom Down – Rijeka 21, Udruge Spirit i Grada Rijeke, u sklopu projekta „Rijeka – Zdravi grad“.


Festival stvaralaštva i postignuća djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom – iFest održava se od 2003. godine, uoči Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, u HKD-u na Sušaku.


Na Festivalu svake godine sudjeluje oko četiristo učesnika iz brojnih udruga i ustanova koje okupljaju djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom, a koji kroz program iFesta imaju priliku prezentirati svoja glazbena, plesna, dramska, likovna i druga znanja i umijeća.


Cijela priča oko organizacije Festivala je izvrstan primjer suradnje organizacija civilnog društva, volontera, osoba s invaliditetom, mladih i osoba starije životne dobi, koji zajedničkim radom daju doprinos uspješnoj realizaciji projekta iFest.


Poticanje upravo takve vrste partnerstva te međusektorske i međugeneracijske suradnje jedan je od glavnih ciljeva međunarodnog projekta Zdravih gradova, pa je iFest ujedno i simbolično utjelovljenje projekta „Rijeka – Zdravi grad“.