Zgrada u zgradi

Nova riječka Gradska knjižnica: Mijenja se plan rekonstrukcije T-objekta

Danijela Bauk

Foto: S. DRECHSLER

Foto: S. DRECHSLER

Detaljna analiza trenutačnog stanja pokazala je da nije bilo moguće primjeniti očekivanu tehnologiju rekonstrukcijeDok se radovi na uređenju Dječje kuće i Palače šećera u bivšem komleksu Benčić vidljivo približavaju kraju, zanimalo nas je u kojoj su fazi radovi na budućoj Gradskoj knjižnici.


– I radovi na takozvanom T- objektu kompleksa Benčić, u koji će po dovršetku useliti Gradska knjižnica Rijeka napreduju.


Unutrašnjost tog objekta je u potpunosti ogoljena, i nakon razmatranja, zajedno s građevinskim i projektantnim timom, odlučili smo da će i taj objekt biti obnovljen po istom principu kao i Dječja kuća, dakle po principu “zgrada u zgradi”, odnosno ostat će samo vanjska “ljuštura” unutar koje će biti izgrađena potpuno nova konstrukcija.


Foto: S. DRECHSLER

Foto: S. DRECHSLER
Naime, detaljna analiza trenutačnog stanja pokazala je da nije bilo moguće primjeniti očekivanu tehnologiju rekonstrukcije.


Princip gradnje “zgrada u zgradi” će u konačnici i ubrzati izgradnju, kao što smo to vidjeli u slučaju Dječje kuće.


Foto: S. DRECHSLER


Naravno, neki elementi poput stupova bit će sačuvani i korišteni u “novoj” zgradi, kao što smo to učinili u Ciglenoj zgradi, rekao nam je pročelnik za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar.


Foto galerija: Art-kvart u Benčiću Foto: Sergej Drechsler