Medicinska škola

Najavljen ovogodišnji Međunarodni Dan sestrinstva

Bruna Matičić

Filip Kezović i Kristina Šorić / Foto Marko Gracin

Filip Kezović i Kristina Šorić / Foto Marko Gracin

Uloga sestara i tehničara u zdravstvu je nezamjenjiva, poručujuPovodom Međunarodnog dana sestrinstva koji se širom svijeta obilježava 12. svibnja Medicinska škola u Rijeci, Medicinska škola Pula i Medicinska škola Karlovac zajednički organiziraju stručni simpozij kojim žele ukazati na nezamjenjivu ulogu medicinskih sestara i tehničara u zdravstvenom sustavu i izvan njega, posebno u doba pandemije – najavili su Filip Knezović i Kristina Šorić, nastavnici zdravstvene njege Medicinske škole u Rijeci.


Filip Knezović ovom je prilikom istaknuo da Međunarodni dan sestrinstva obilježava na dan rođenja začetnice suvremenog sestrinstva Florence Nightingale, koja je pomagala ranjenicima u Krimskom ratu te osnovala prvu školu za medicinske sestre u Londonu po kojoj su se kasnije osnivale škole diljem svijeta.


Također, podsjetio je na razvoj sestrinstva u Hrvatskoj i činjenicu da se ove godine obilježava stota obljetnica početka institucionalizacije obrazovanja medicinskih sestara u Hrvatskoj u čast osnutku Škole za sestre pomoćnice 1921. godine u Zagrebu.
– Medicinskih sestara i tehničara u Hrvatskoj ima više od 35 tisuća, a koliko je njihova uloga nezamjenjiva i važna pokazao je zdravstveni sustav, ali i socijalni te odgojno-obrazovni sustav u kojem danas djeluju – rekao je Knezović te istaknuo kako je važnost sestrinske profesije za društvo i zdravlje zajednice već drugu godinu zaredom naglašava i Svjetska zdravstvena organizacija te su 2020. i 2021. godina proglašene godinama medicinskih sestara i primalja.


Pod sloganom »Sestrinstvo – glas koji vodi – vizija budućnosti zdravstvene zaštite« organizatori su na Zoom platformi pripremili online simpozij za javnost s ciljem informiranja i educiranja građana o aktualnim temama u društvu, istaknula je Kristina Šorić.


Najavila je da će petnaestak predavača obuhvatiti raznolike teme prilagođene različitim skupinama ljudi, od djece, adolescenata, trudnica, rodilja, žena, muškaraca, do oboljelih i zdravih osoba, te je pozvala zainteresirane da se priključe i sudjeluju u ovom online seminaru i omoguće da sestrinstvo zaista bude glas koji ih vodi do zdravstvene zaštite.


Predavanja će, uz stručne teme i one o raznim bolestima, biti posvećena i utjecaju COVID-19 bolesti na dojenje i adolescente te zaštiti mentalnog zdravlja trudnica u doba pandemije.


Simpozij započinje u srijedu, 12. svibnja u 10 sati, a zainteresirani se mogu prijaviti putem elektroničke pošte na adresu [email protected].


Osim toga, najavili su kako će predavanja naknadno biti objavljena na Facebook stranici Međunarodni dan sestrinstva 2021 te mrežnim stranicama Medicinske škole u Rijeci.